Google gaat je helpen als je je iPhone helemaal zat bent

Switch to Android met alle Android 12-toestellen
Benieuwd hoe het is bij 'the dark side'? Dan kun je met de Switch to Android-app makkelijk de overstap maken naar dat andere besturingssysteem. Vanaf nu werkt dit met elke Android 12-smartphone.

Update 30 juni 2022: De eerder uitgebrachte Switch to Android-app, die eerder alleen samenwerkte met Google Pixel-telefoons, is nu uitgebreid. Vanaf nu kun je de app gebruiken om over te stappen naar elke Android 12-smartphone. Daarbij kun je alle gegevens van je iPhone overzetten naar een Android-toestel.

Google geeft in de aankondiging tien redenen waarom je over zou moeten stappen, maar wat ons betreft zijn dit nogal drogredenen. Zo kun je volgens Google met Android overal en met iedereen videobellen, mede dankzij Google Meet, WhatsApp of FaceTime in de browser. Maar dit kan uiteraard ook gewoon met een iPhone. Gelukkig zijn er ook nog allerlei manieren die je helpen als je wil overstappen van Android naar iPhone, wat wat ons betreft een betere keuze is.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 13 april 2022
Google heeft de ‘Switch to Android’-app gemaakt om iPhone-gebruikers te verleiden om over te stappen. De app neemt zoveel mogelijk werk uit handen. Google bracht de app eerder stilletjes uit in een beperkt aantal landen, via een geheime link. De insteek is meteen duidelijk: je belangrijkste data moet makkelijk en veilig worden overgezet. Dit gebeurt draadloos. Er was al een ‘Switch to Android’-website met instructies voor de overstap, maar de app maakt het net iets makkelijker. Je kunt foto’s, video’s, contacten en agenda-afspraken overzetten.


Verder geeft Google tips hoe je iMessage kunt uitschakelen en hoe je je foto’s van iCloud haalt. In juli 2021 werd al bekend dat Google aan een dergelijke app zou werken en nu is ‘ie af.

Bekijk ook

Google ontwikkelt 'Switch to Android'-app voor iOS

Jaren na het verschijnen van de 'Stap over op iOS'-app is er nu ook een tegenhanger. Met 'Switch to Android' kun je makkelijker van iPhone naar Android overstappen.

Switch to Android

Helemaal nieuw is het natuurlijk niet: Apple heeft al veel langer een ‘Move to iOS’-app die je helpt bij het overzetten van contacten, berichten, foto’s, video’s, bookmarks, mailaccounts en dergelijke. Als je Google-diensten gebruikt is de overstap trouwens heel eenvoudig, in beide richtingen. Het enige wat je hoeft te doen is zorgen dat je met het juiste Google-account bent ingelogd en het toestel haalt vanzelf alle data uit de cloud. De apps van Apple en Google werken vrijwel hetzelfde.

Bekijk ook

Overstappen van Android naar iPhone: zo werkt het stap voor stap

Wil je overstappen van Android naar de iPhone? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je foto's, adressen, bestanden en andere belangrijke informatie van Android naar iPhone overzet.

Bij het overstappen tussen twee iPhones of twee Android-toestellen is het simpel: je legt het nieuwe toestel in de buurt van de oude en de gegevens worden 1-op-1 overgezet. Bij het uitwisselen van data tussen iPhone en Android (en andersom) is het wat ingewikkelder, al wordt er bij Google wel iets meer moeite voor gedaan. In Android 12 is het bijvoorbeeld eenvoudiger gemaakt om contacten, apps en media over te pompen. Dat moet dan wel via een Lightning-kabel.

Bekijk ook

De App Store bevat nu 'onzichtbare apps': alleen te vinden met linkje

De App Store heeft nu zogenaamde 'unlisted apps'. Deze zijn alleen te vinden als je een direct linkje hebt. Het gaat hier om apps die niet bedoeld zijn voor het brede publiek.

Verborgen Switch to Android-app

De Switch to Android-app is stilletjes in de App Store gezet, zonder dat het in de zoekresultaten te vinden is. Alleen als je directe link hebt kun je ‘m vinden. Met deze link kun je de app installeren. Vervolgens kun je een QR-code fotograferen, die ervoor zorgt dat je Android-toestel een wifi-hotspot aanmaakt waar je iPhone verbinding mee kan maken. Daarna worden de gegevens draadloos overgezet. Er zijn schakelaars voor contacten, afspraken, foto’s en video’s. Alleen de lokaal opgeslagen info zal worden overgezet. Heb je gegevens die alleen in iCloud staan, dan zul je daar later naar moeten kijken.

Bekijk ook

iMessage uitschakelen als je geen iPhone meer hebt

Heb je (tijdelijk) geen iPhone en moet je een telefoon van een ander merk gebruiken, dan kun je tegen het probleem aanlopen dat er op je nieuwe telefoon geen sms-berichten binnenkomen. Dit komt waarschijnlijk omdat iMessage nog actief is op je oude iPhone. Zo kun je het verhelpen!

Na het overzetten herinnert Google je eraan om iMessage uit te schakelen, zodat berichten van je vrienden niet in het luchtledige terechtkomen. Toekomstige berichten worden dan voortaan als SMS afgeleverd.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 30 juni: Artikel bijgewerkt na uitbreiding van de app naar alle Android 12-toestellen.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.