Gerucht: ‘Apple’s AR/VR-headset heeft twee 8K-schermen’

Apple's geruchtmakende AR/VR-bril heeft de codenaam T288 en bevat twee 8K-schermen. De bril werkt onafhankelijk van de iPhone of Mac, aldus de nieuwste geruchten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple-bril met twee 8K-schermen

De bril die Apple in het geheim aan het ontwikkelen is, zou zowel augmented reality als virtual reality ondersteunen en zou zich nog in een prille fase bevinden. Voor elk oog is een 8K-scherm aanwezig en er zit ook een processor in die sneller is dan wat Apple tot nu toe heeft gemaakt. Voor de introductie zou Apple mikken op 2020.


Als Apple inderdaad kiest voor twee 8K-schermen, dan zou de headset voorlopen op de concurrentie. De huidige HTC Vive Pro heeft een resolutie van 1440 x 1600 pixels per oog, maar bij de meeste andere VR-headsets ligt de resolutie lager. Nadelen van de Vive Pro zijn dat het vrij groot is en dat je een extra adapter nodig hebt om de headset draadloos te kunnen gebruiken.

Draadloze VR-headset
Apple zou daarom plannen hebben om gebruik te maken van 60GHz WiGig, de opvolger van Wi-Fi. Dit is een draadloze verbinding die ervoor zorgt dat er geen kabels tussen de headset en de computer hoeven te lopen en omdat AR en VR nogal wat bandbreedte vragen. Apple zou kunnen kiezen voor WiGig 2.0 of 802.11ay. Dit draadloze netwerkprotocol is in 2019 klaar. WiGig (Wireless Gigabit Alliance) is een IEEE 802.11ad Wi-Fi-standaard die de licentievrije 60GHz-band gebruikt.


De bril op de foto’s is van Magic Leap.

Bij de bril hoort ook een ‘brein’, een apart kastje dat de bril aanstuurt. Prototypes daarvan zien er nu uit als een pc-toren. De sensoren voor het volgen van je bewegingen zullen zowel in de bril als in de computer worden ingebouwd. Ook de HTC Vive en Oculus Rift zijn afhankelijk van een externe computer om de bewegingen van je volledige lichaam te kunnen meten. Het gaat namelijk niet alleen om hoofdbewegingen.

De processor zou een 5-nanometer-technologie gebruiken, half zoveel als er nu wordt gebruikt voor de A11 Bionic-chip in de iPhone X. Dat zou ook een van de redenen kunnen zijn waarom de bril nu nog niet op de markt kan komen: Apple’s fabricatepartner TSMC gaat dit jaar beginnen met de 7-nanometer productie. Voor 5-nanometer is nog een lange weg te gaan.

Veel patenten
Apple heeft met ARKit al flinke sprongen gemaakt op het gebied van augmented reality. Het bedrijf publiceerde al diverse AR- en VR-gerelateerde patenten, onder andere voor het volgen van oogbewegingen. Dat er ook een headset wordt ontwikkeld is een goed bewaard geheim. In november 2017 lekten de plannen voor het eerst uit over de ‘T288’ en werd ook al 2020 genoemd. Het apparaat zou draaien op rOS, een speciale versie van iOS. Met Siri-commando’s, hoofdbewegingen en een aanraakpaneel zou je de bril kunnen bedienen.

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.