Fortnite Dance

Fortnite op iOS is weer een stapje dichterbij

Fortnite komt terug naar de iPhone en iPad. Het is alleen niet wat je denkt: in plaats van het losstaande game zal het worden uitgebracht op een streaming platform, GeForce Now. De gesloten beta is nu beschikbaar.

Update 13 januari 2022: In het voorjaar van 2021 schreven we nog dat Fortnite rond het eind van 2021 weer terug zou keren op de iPhone en iPad, maar dan via gamestreamingdienst GeForce Now. Die deadline is niet gehaald, maar nu is er wel goed nieuws. Er wordt momenteel een versie van Fortnite getest in GeForce Now, inclusief touchcontrols. Nvidia, de eigenaar van de clouddienst, heeft een wachtlijst waar je je voor kunt aanmelden.

De beta is vooral bedoeld om de servercapaciteit te testen. Ook de touchbediening wordt met deze beta getest. Dit lijkt op de korte termijn nog de enige manier te zijn om Fortnite op de iPhone of iPad te kunnen spelen. De rechtszaak tussen Epic Games en Apple is nog altijd gaande en Epic Games heeft haar ontwikkelaars account nog niet terug. Dit is nodig om de game op de normale manier vrij te geven in de App Store, maar zover is het nog lang niet. Beide partijen zijn na de meest recente uitspraak in hoger beroep gegaan en dat zal pas over een aantal maande behandeld worden.

Tot die tijd lijken Fortnite-fans dus uit te moeten kijken naar deze cloudversie via GeForce Now. Omdat het via de browser gaat, heeft Apple geen zeggenschap over de inhoud van de game. Fortnite-maker Epic-games kan daardoor ook andere betaalmethodes gebruiken voor de in-app aankopen. Het gebrek aan de mogelijkheid om een eigen betaalmethode in te voeren is één van de redenen van de grote ruzie tussen Epic Games en Apple.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van mei 2021

Terwijl de rechtszaak tussen Apple en Epic Games nog wel een tijdje doorgaat, hoeven we niet te verwachten dat Fortnite als zelfstandige game snel terugkeert. Toch kunnen we Fortnite voor het einde van het jaar waarschijnlijk alweer op de iPhone en iPad spelen. Alleen dan wel op een heel andere manier, via de streamingdienst GeForce Now. Dit ging in november 2020 van start in de Safari-browser voor iOS, met een selectie van titels die je met een controller of touchbediening kunt aansturen. Fortnite ontbrak echter, omdat de pc-versie ervan niet was geoptimaliseerd voor aanraakbediening. GeForce Now beloofde eerder dat ze het eerste officiële platform zouden zijn waar je Fortnite voor iOS kunt streamen, na het vertrek uit de App Store. Dat lijkt nu te gaan gebeuren.

Fortnite komt naar GeForce Now

Het blijkt uit een verklaring tijdens de rechtszaak tussen Apple en Epic Games. Tijdens een kruisverhoor kondigde Aashish Patel van Nvidia aan dat een touchscreen-versie van Fortnite in oktober van start gaat. Het gaat hier om een beoogde releasedatum. Een officiële aankondiging is nog niet gedaan.

GeForce Now op iOS

Wel werd al eerder in een blogposting het volgende gezegd:

Fortnite, Coming Soon
Alongside the amazing team at Epic Games, we’re working to enable a touch-friendly version of Fortnite, which will delay availability of the game. While the GeForce NOW library is best experienced on mobile with a gamepad, touch is how over 100 million Fortnite gamers have built, battled and danced their way to Victory Royale.
We’re looking forward to delivering a cloud-streaming Fortnite mobile experience powered by GeForce NOW. Members can look for the game on iOS Safari soon.

GeForce NOW heeft 10 miljoen abonnees

GeForce Now groeide sinds het begin van dit jaar snel van 6 miljoen naar meer dan 10 miljoen abonnees. In maart werd de prijs voor nieuwe klanten verhoogd van 5 euro naar 10 euro per maand. Vroege abonnees (zogenaamde ‘Founders’) kunnen de dienst onbeperkt blijven gebruiken voor de oorspronkelijke prijs. Er is een gratis versie waarbij je maar beperkte tijd kunt spelen.

Fortnite GeForce Now

Buiten de controle van Apple om
Fortnite is niet beschikbaar op andere streaming diensten zoals xCloud, vanwege een overeenkomst tussen Epic en Nvidia. Alle inkomsten die met GeForce Now worden verdiend gaan naar Epic en je kunt de game ook spelen zonder in te loggen op de systemen van Nvidia. Door voor GeForce Now te kiezen kan Epic de game via de Safari-browser aanbieden, zonder dat Apple daar controle over heeft.

De komende dagen zullen er hopelijk nog meer interessante details naar buiten komen over de Epic-rechtszaak. Epic wil controle over de distributie van apps en wil een eigen betaalsysteem op het platform invoeren. De strijd laaide op toen Epic de App Store richtlijnen overtrad, waarna Fortnite uit de App Store werd gehaald. Ook werd het developer-account van Epic geblokkeerd. Later bleek dat Epic al twee maar bezig was met voorbereiden van een aanval op Apple. De uitkomst van de juridische strijd kan nog wel een paar jaar duren.

Bekijk ook

Apple vs. Epic Games: Apple moet alternatieve betaalmethodes in apps toestaan

Het conflict tussen Apple en Fortnite-maker Epic Games is een ware rollercoaster voor de bedrijven. Lees hier alles over het conflict tussen beide partijen en waar het nu eigenlijk om gaat.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 13 januari: Artikel bijgewerkt na start van beta van Fortnite voor GeForce Now.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 januari 2022 om 16:22
Onderwerpen
,
Categorie
Apps
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.