Facebook Lite-app voor iPhone.

Facebook dekt zichzelf in: waarom ze graag je locatie willen weten

In voorbereiding op iOS 13

iOS 13 krijgt nieuwe opties voor het delen van je locatie met apps. Facebook dekt zichzelf alvast in en waarschuwt voor de veranderingen. In een blogpost leggen ze uit waarom Facebook beter is met locatiedeling.

Eén van de vernieuwingen op het gebied van privacy in iOS 13 is dat je apps nu ook eenmalig toegang kan geven tot je locatie. Stel je wil iemand via WhatsApp laten weten waar je bent, dan is het niet nodig om te kiezen voor ‘Bij gebruik van app’ om daarna de locatiedeling weer handmatig uit te schakelen. Door te kiezen voor ‘Sta één keer toe’ geef je je locatie maar eenmalig door. Ook geeft iOS 13 meer inzicht in hoe een app je locatie op de achtergrond gebruikt. Facebook legt in een blogpost uit wat die veranderingen voor het sociale netwerk inhouden.

Facebook legt veranderingen voor locatiedeling in iOS 13 uit

Het sociale netwerk gebruikt je locatie voor allerlei doeleinden. De blogpost begint zelfs met de zin ‘Facebook is better with location’. Daar zullen veel gebruikers het vanwege privacyredenen niet helemaal mee eens zijn, maar toch probeert Facebook nu uit te leggen wat de veranderingen in iOS 13 betekenen voor het gebruik. Je locatie wordt onder andere gebruikt voor het plannen van evenementen, Wi-Fi en vrienden te zoeken, check-ins en lokale waarschuwingen bij ongevallen. Veel van deze activiteiten worden op de achtergrond uitgevoerd en iOS 13 steekt daar een stokje voor.

Zodra een app op de achtergrond je locatie bijhoudt, stuurt iOS 13 je daar een herinnering van. iOS 13 laat zien hoe vaak de app je locatie opgevraagd heeft in de afgelopen dagen. Met een kaartje zie je in één oogopslag op welke plekken je locatie gevolgd is. Dit geeft gebruikers veel meer inzicht in hoe een app jou volgt. Voor veel gebruikers waarbij de toegang tot je locatie op ‘Altijd’ staat, zal dit een confronterende melding zijn.

iOS 13 locatietracking

Facebook hoopt met het bericht gebruikers gerust te stellen. Ze leggen uit dat jij zelf kan bepalen wie jouw locatie kan zien. Dit doe je via de instellingen van je iPhone of iPad. Tegelijkertijd waarschuwt Facebook dat ze je wel degelijk kunnen volgen. Je algemene locatie kan bijgehouden worden via handmatige check-ins, events en informatie over je Wi-Fi-verbinding. Daar kun je mogelijk niet zoveel aan doen, behalve de Facebook-app verwijderen en uitloggen in Safari.

Je leest meer over de privacy instellingen van Facebook in ons aparte artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.