Facebook-profiel van Mark Zuckerberg

Deze 6 maatregelen neemt Facebook om jouw vertrouwen terug te winnen

Nieuw privacymenu op komst

Facebook gaat 6 maatregelen nemen om het massaal delen van data via apps te beperken. Dat heeft Facebook CEO Mark Zuckerberg bekendgemaakt na het schandaal rond dataverzameling door Cambridge Analytica. Wat verandert er voor jou?

Apps op Facebook

Je kunt op Facebook toestemming van apps intrekken, maar dan kun je de betreffende toepassing vaak niet meer goed gebruiken. Na alle ophef rond Cambridge Analytica heeft Facebook besloten iets te doen aan externe apps. Apps en games op Facebook krijgen vanaf nu standaard toegang tot minder data, beloofde CEO Mark Zuckerberg in een Facebook-post. Zijn collega COO Sheryl Sandberg gaf in een reactie ook aan dat ze het ‘allemaal heel erg vindt’.

Update 28-03-2018: Facebook heeft nog een extra maatregel aangekondigd, zoals een nieuw privacymenu. Zie het eerste toegevoegde puntje in onderstaande opsomming.

Facebook privacymenu oud en nieuw.
Facebook privacy menu (oud en nieuw)

Deze 6 maatregelen neemt Facebook
In totaal gaat Facebook 6 maatregelen nemen om te zorgen dat je data niet meer ongelimiteerd wordt gedeeld met adverteerders, appmakers en andere partijen:

  • Facebook gaat het beheren van je eigen gegevens makkelijker maken, onder andere door het instellingen-menu opnieuw te ontwerpen. Met het nieuwe Privacy Shortcuts-menu kun je zien wat je gedeeld hebt. Je kan hier ook gegevens verwijderen of downloaden. Je kan hier ook de instellingen voor advertenties aanpassen. Bovendien wordt het privacybeleid de komende weken geüpdatet.
  • Facebook gaat onderzoek doen naar ontwikkelaars die tot 2014 toegang hebben gekregen tot data van gebruikers.
  • Gebruikers krijgen bovenaan het nieuwsoverzicht te zien welke apps toegang hebben tot hun data. Dit moet gebruikers bewuster maken van het feit dat ze data delen.
  • De toegang tot apps is voortaan makkelijker in te trekken: gebruikers hoeven alleen op het item bovenaan het nieuwsoverzicht te klikken.
  • Apps en games krijgen voortaan alleen toegang tot je naam, profielfoto en e-mailadres.
  • Toegang van apps wordt na 3 maanden automatisch ingetrokken als iemand de app niet meer gebruikt.

Facebook-profiel van Mark Zuckerberg

Om een toelichting te geven op de laatste twee punten: apps krijgen voortaan alleen toegang tot je naam, profielfoto en e-mailadres. Als ontwikkelaars meer data willen moeten ze een contract met Facebook afsluiten. Toegang tot de data wordt bovendien geblokkeerd als gebruikers drie maanden de betreffende app niet gebruikt hebben. Ontwikkelaars kunnen op die manier niet langer privédata aftappen bij een spelletje dat jaren geleden populair was. Nu blijven de permissies nog jarenlang openstaan.

Er zullen nog meer maatregelen volgen om de toegang tot Facebook-data te beperken voor makers van apps en games. Wat die maatregelen zijn heeft Zuckerberg nog niet laten weten. Volgnes de topman is het nu niet meer mogelijk om data te verzamelen op de schaal waar Cambridge Analytica zich schuldig aan maakte.

Facebook data delen

Dit bedrijf kreeg data van 50 miljoen Facebook-gebruikers in handen, nadat het data kocht van een derde partij (een spelletjesmaker). Dit spelletje werd door enkele honderdduizenden mensen gespeeld, maar omdat data van vrienden ook wordt gedeeld (zie screenshot hierboven) liep het totale aantal profielen waarover Cambridge Analytica beschikte op tot 50 miljoen.

Kijk hieronder voor meer Facebook-privacytips.

Hieronder vind je de Facebook-posting van Mark Zuckerberg en daaronder de reactie van Facebook COO Sheryl Sandberg:

I want to share an update on the Cambridge Analytica situation — including the steps we've already taken and our next…

Geplaatst door Mark Zuckerberg op woensdag 21 maart 2018

Sharing Mark's post addressing the Cambridge Analytica news. As he said, we know that this was a major violation of…

Geplaatst door Sheryl Sandberg op woensdag 21 maart 2018

Foto Mark Zuckerberg: grinvalds via Depositphotos.com

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 28 maart: Facebook heeft een extra maatregel aangekondigd, zoals een nieuw ontworpen privacymenu. Zie de update in het artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 maart 2018, 14:48
Categorie Apps
Onderwerp facebook
21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.