Facebook deelde persoonlijke gebruikersdata ook met Apple

Facebook heeft toegegeven dat het bedrijf persoonlijke data heeft gedeeld met Apple, Samsung, Microsoft, Amazon en BlackBerry. Het zou gaan om bijna 60 bedrijven.

Daarvan zijn 22 gestopt nog voordat het Cambridge Analytica-schandaal losbarstte. De deals zouden in de loop van een aantal jaren zijn gesloten. Externe partijen kregen daarmee toegang tot persoonlijke data van gebruikers, nog voordat Facebook een iOS-app uitbracht. Dat schrijft de New York Times.


Uit het verhaal blijkt niet hoeveel data Apple data kreeg. Een woordvoerder van Apple heeft de deal bevestigd en legde uit dat de toegang tot persoonlijke data nodig was “om te zorgen dat gebruikers foto’s op het sociale netwerk konden plaatsen, zonder de Facebook-app te openen”. Afgelopen september zou Apple pas met de samenwerking zijn gestopt.

Volgens de New York Times gaf Facebook bepaalde fabrikanten toegang tot informatie zoals relatiestatus, geplande evenementen, religie en politieke interesses. Ook kregen toestelmakers toegang tot data van vrienden die zelf hadden geweigerd om met externe partijen te delen. Of Apple hier ook bij betrokken is, is niet duidelijk.

Tim Cook reageerde afgelopen maart fel op de kritiek op Facebook en gaf aan dat hij “nooit in die situatie terecht zou komen“. Toch lijkt Apple toch wel van de enorme datacollectie van Facebook te hebben geprofiteerd.

Bekijk ook

Tim Cook over het Facebook-schandaal: 'Dat zou mij nooit overkomen'

"Wat zou jij doen als je Mark Zuckerberg was?". Die vraag kreeg Apple CEO Tim Cook voorgelegd tijdens een tv-interview. "Ik zou nooit in deze situatie zitten", was Cook's gevatte antwoord.

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.