USB-sleutel voor Facebook

Facebook beveiligt je account met fysieke USB-sleutel

Facebook laat je nu inloggen met een fysieke USB-sleutel, zodat alleen jij kunt inloggen. Het is een sneller alternatief voor tweefactor met speciale code via de app.

Facebook heeft een nieuwe beveiligingsmaatregel genomen voor mensen die bang zijn dat hun account wordt misbruikt. Alleen als je de juiste USB-sleutel in de computer steekt krijg je toegang tot een Facebook-account. De methode is ook geschikt voor macOS.


USB-sleutel voor Facebook

USB-sleutel voor je Facebook-account

De versterkte beveiliging houdt in dat je afhankelijk bent van een fysiek accessoire, namelijk een USB-stick met een unieke sleutel. Dit moet het extra moeilijk maken om tot iemands account door te dringen. Je hebt hiervoor een USB-stick nodig die de Universal 2nd Factor (U2F)-standaard van FIDO Alliance gebruikt. Deze USB-sleutels worden bijvoorbeeld gemaakt door Yubico voor $40. Je registreert deze op je account en schakelt tweefactorauthenticatie in via het beveiligingsmenu. Je zult dus altijd de USB-sleutel bij de hand moeten hebben.

Volgens Facebook is de fysieke USB-sleutel de snelste en de veiligste manier. Je kunt de USB-sleutel ook gebruiken voor andere diensten zoals Dropbox en Google. Minpuntje is dat de Safari-browser niet wordt ondersteund, dus je zult Facebook voortaan moeten bezoeken via Chrome of Opera.

USB-sleutel voor Facebook

Vind je dat allemaal wat te veel van het goede, dan kun je ook kiezen voor een lichtere vorm van beveiliging. Daarbij schakel je wel tweefactorauthenticatie in, maar heb je geen aparte USB-sleutel nodig. In plaats daarvan gebruik je een code die door de mobiele Facebook-app wordt gegenereerd of die je als SMS op je telefoon krijgt. Risico daarbij is wel dat SMS’jes kunnen worden onderschept.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.