iFixit batterij in iPhone

Waarom een verwisselbare iPhone-accu geen goed idee is

Het kan vanaf 2027 ingevoerd worden
De EU wil dat smartphones, tablets en andere apparaten een verwisselbare batterij krijgen die je als consument gemakkelijk kunt vervangen. Wij leggen je uit waarom we dat geen goed idee vinden.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Afgelopen week stemde het Europese Parlement in met nieuwe regels voor batterijen. Ze zijn bedoeld om verstandiger met batterijen en accu’s om te gaan, bijvoorbeeld wat recycling en afval betreft. De insteek is breed: het gaat om accu’s in smartphones, maar ook die in elektrische auto’s en industriële toepassingen. Voor fabrikanten van smartphones, tablets en laptops komt er een nieuwe regel: draagbare batterijen in apparaten moeten gemakkelijk te vervangen zijn door de eindgebruiker of een onafhankelijke reparateur, vindt de EU. Dit geldt als de batterijen een kortere levensduur hebben dan het apparaat zelf.

Verwisselbare batterijen: zo kan het ook

De AirTag is een perfect voorbeeld van een Apple-product dat al aan de richtlijnen voldoet, al is het niet helemaal milieuvriendelijk. Je zult elk jaar de CR2032-knoopcel moeten vervangen en de meeste mensen zullen daarbij kiezen voor wegwerpbatterijen die ze vanwege het kleine formaat misschien wel wat vaker zomaar in de vuilnisbak gooien. Er zijn oplaadbare CR2032-knoopcellen, maar daar is lang niet iedereen van op de hoogte. En gezien de lage prijs van knoopcellen (vooral bij budgetwinkels) is het verleidelijk om maar meteen een verpakking met 20 wegwerpbatterijen te kopen.

AirTag batterij CR2032

Bij de iPhone zal een wegwerpbatterij geen optie zijn, maar het gevaar bestaat wel dat mensen voor een zo goedkoop mogelijke namaakbatterij kiezen, omdat Apple’s eigen originele batterijen behoorlijk duur zijn. De EU vereist dat fabrikanten reservebatterijen voor een “redelijke prijs” aanbieden, maar wat Apple redelijk vindt, is niet altijd wat een consument wil betalen.

Bekijk ook

EU-wet voor verwisselbare smartphonebatterij kent uitzonderingen

De EU wil duurzame producten die makkelijker te repareren zijn. Ook moet de garantietermijn van twee jaar omhoog. Maar een groep bedrijven waaronder Apple en Samsung, is tegen.

Verwisselbare batterijen: zo zou het niet moeten

De AirPods zijn het andere uiterste: ze zijn zodanig gefabriceerd dat zelfs Apple ze niet kan repareren. Apple vertelt altijd trots hoe ze recycling van iPhones geregeld hebben, maar wat er met versleten AirPods gebeurt hoor je nooit. Waarschijnlijk verdwijnen ze op de afvalberg. Bij een dergelijk product begrijpen we wel dat alles zo efficiënt moet worden ontworpen, om ze compact te houden. Maar het zou goed zijn als de EU daarvoor wat richtlijnen instelt. Voor milieubewuste Apple-gebruikers zijn ze een problematisch product, terwijl Apple niet erg geïnteresseerd lijkt in een oplossing.

iFixit AirPods teardown

Verwisselbare batterij in iPhones: het gaat gebeuren

Het oorspronkelijke voorstel van de EU dateert uit 2020 en inmiddels is het voorstel zover gevorderd, dat de invoering nog een kwestie is van tijd. Als alles volgens plan verloopt zal het over 3,5 jaar worden ingevoerd, begin 2027. Al met al een stuk sneller dan de invoering van een universele oplader, waar de EU zo’n tien jaar over heeft gedaan. De regels voor batterijen gaan veel sneller in en gelden voor consumentenproducten zoals smartphones, tablets, laptops en dergelijke.

Waarom een iPhone met verwisselbare batterij niet slim is

Bij de iPhone is het nooit mogelijk geweest om zelf in een paar handelingen de accu te vervangen en bij de MacBooks is het sinds een paar jaar ook niet meer mogelijk. Ook andere fabrikanten zoals Samsung zijn ermee gestopt. Er bestaan nog wel Nokia’s met verwisselbare batterij, maar die zijn niet slim.

Wat ook niet slim is, is de iPhone voorzien van een verwisselbare batterij. Wij hebben meerdere redenen waarom we dat niet zien zitten.

#1 Compromissen in design
Om te zorgen dat de iPhone-accu te vervangen is door consumenten, moet Apple terug naar de tekentafel. Het ontwerp zou volledig anders moeten, met bijvoorbeeld een simpel batterijklepje. Zo’n klepje moet niet al te kwetsbaar zijn, dus een glazen achterkant wordt een uitdaging. Bovendien levert het vermoedelijk ook een veel dikker toestel op, omdat onderdelen niet meer zo dicht opeen gepakt kunnen worden. De batterij moet immers makkelijk toegankelijk zijn en dat is met het huidige innerlijke design van iPhones nagenoeg onmogelijk.

#2 Moeilijkheden voor draadloos opladen
Alle hedendaagse smartphones ondersteunen draadloos opladen. In de iPhone zit aan de achterkant een spoel die dit mogelijk maakt, die weer verbonden is met de accu. Als de accu eenvoudig vervangbaar moet zijn, wordt draadloos opladen een behoorlijke uitdaging. Als fabrikant wil je niet dat gebruikers moeten gaan knutselen met kabeltjes en andere verbindingen. Apple zou dit kunnen oplossen door met contactpuntjes te werken, zoals bij een penlite-batterij. Je hoeft dan niet te solderen of minuscule kabels aan te sluiten.

Belkin Mophie draadloos opladen

#3 Gevaar door onveilige accu’s
Apple neemt in iOS regelmatig maatregelen om ervoor te zorgen dat gebruikers officiële en veilige accu’s gebruiken. Sommige maatregelen van Apple gaan daarin wel wat ver, bijvoorbeeld de melding als er een onofficiële accu gebruikt wordt. Maar als iedereen de accu kan vervangen, ontstaat er een enorme markt van onofficiële onderdelen die op elke hoek van de straat te koop zijn. De kans dat mensen een voordelige en mogelijk onveilige accu aanschaffen wordt daardoor groter. Apple zou dit kunnen blokkeren en zorgen dat alleen originele accu’s gebruikt kunnen worden, maar dat schept weer een monopolie.

#4 Staat innovatie in de weg
Een argument van Apple tegen de universele smartphonelader is dat het innovatie in de weg zou staan. Dat geldt ook voor dit voorstel. Er gaan bijvoorbeeld al een tijd geruchten dat Apple een iPhone zonder poorten wil. Je zou het toestel dan alleen maar draadloos kunnen opladen. Maar door de EU-verplichting van de universele usb-c-lader zal Apple nog steeds een poort moeten inbouwen.

Dergelijke voorstellen staan een radicale redesign en unieke oplossingen in de weg, omdat Apple aan meerdere externe voorwaarden moet voldoen. Het wordt technisch ingewikkelder om met regels uit allerlei landen rekening te houden, waardoor het toestel complexer en mogelijk ook duurder wordt.

#5 Minder waterbestendigheid
Het gemakkelijk kunnen verwisselen van de batterij betekent ook dat het toestel gemakkelijk opengemaakt kan worden. Dit heeft gevolgen voor de waterbestendigheid; iPhones zullen minder waterbestendig zijn. Het voordeel van waterbestendigheid is dat je toestel niet meteen kapot is als je er een glas water overheen gooit of als hij per ongeluk in het zwembad valt. Even afdrogen en je iPhone kan weer gebruikt worden, zonder dat je onderdelen hoeft te vervangen of zelfs een nieuw toestel moet kopen. Verbeteringen als waterbestendigheid zorgen er juist voor dat toestellen langer mee gaan.

iPhone 11 waterbestendig

Een betere oplossing: accu’s vervangen goedkoper maken
Maar wat kunnen fabrikanten dan wel doen om de levensduur te verlengen? Wat ons betreft zou het beter zijn als het vervangen van accu’s goedkoper en toegankelijker wordt. Begin dit jaar heeft Apple de kosten om een iPhone-batterij te vervangen verhoogd van €75,- naar €99,- voor de iPhone 11/12/13-serie. Voor nieuwer toestellen uit de iPhone 14-serie betaal je zelfs al €119,-. Als Apple wil dat toestellen een lange levensduur houden en niet op de afvalberg terechtkomen, moet dit juist weer goedkoper worden. Apple zou een opleidingsprogramma kunnen starten voor externe reparateurs, alleen gericht op batterijvervanging. Zo weet je zeker dat je batterij vakkundig wordt vervangen, zonder dat iemand een complete opleiding hoeft te volgen.

In 2018 maakte Apple het tijdelijk goedkoper om je accu te vervangen (uit schuldgevoel over batterygate?). Iets waar veel mensen gretig gebruik van hebben gemaakt, want de batterij is het onderdeel dat het meest aan slijtage onderhevig is. We zouden liever zien dat de kosten van batterijvervanging permanent omlaag gaan.

Ook zou de EU fabrikanten verplicht kunnen stellen om het vervangen van batterijen voor een redelijke prijs aan te bieden – liefst tegen kostprijs. Dat voorkomt dat mensen een onveilige batterij inbouwen en zelf aan de slag gaan met een reparatieklus waar ze niet ervaren in zijn.

Bekijk ook

iPhone-batterij vervangen: zoveel kost het bij Apple

Moet je de iPhone batterij vervangen, omdat de accu steeds slechter presteert? In deze tip lees je alles over de iPhone batterij vervangen door Apple, reparatiebedrijven en zelf de reparatie uitvoeren. Ook vertellen we hoe je de conditie van de iPhone-batterij controleert.

Eerder kon je op iCulture al lezen wat we met onze oude telefoons doen. Daarin opperden experts dat Apple het repareren van toestellen goedkoper en makkelijker moet maken. Lees meer over dit iCulture-onderzoek over oude telefoons.

Bekijk ook

iCulture onderzoekt: Hoe gaan we met onze oude telefoons om?

Als je overstapt naar een nieuwe iPhone, zul je ook iets met je oude toestel moeten doen. Doorverkopen, weggeven? Of toch liever inleveren voor recycling? iCulture heeft onderzocht hoe Nederlanders met hun oude toestel omgaan en welke maatregelen genomen kunnen worden om dat te verbeteren, zowel door Apple als door andere partijen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 21 juni: Omdat het voorstel is goedgekeurd door het Europese Parlement hebben we dit artikel herschreven en opnieuw gepubliceerd. Eerder geplaatste reacties kunnen daardoor minder relevant zijn geworden.

Reacties: 33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.