Spotify vs Apple

‘EU gaat onderzoek doen naar machtspositie van Apple’

De EU gaat een formeel onderzoek starten naar de machtspositie van Apple, nadat Spotify eerder dit jaar een klacht indiende. Volgens de muziekdienst belemmert Apple's App Store-beleid het aanbieden van nieuwe functies.

‘Europa gaat Spotify-klacht onderzoeken’

Eerder dit jaar diende Spotify een klacht in bij de Europese Commissie, waarna andere appmakers steun betuigden. Volgens Spotify probeert Apple concurrenten een voet dwars te zetten via de App Store en daar profiteert de eigen muziekdienst Apple Music van. Volgens de Financial Times staat de EU nu op het punt om een officieel onderzoek te starten naar concurrentievervalsende praktijken. Daarbij zou ook zijn gekeken naar het sentiment onder consumenten. Het onderzoek zou wel eens jaren in beslag kunnen nemen, aldus de Financial Times.

Spotify vindt dat ze oneerlijk worden behandeld door Apple, bijvoorbeeld toen in 2015 en 2016 meerdere updates van de Apple Watch-app werden afgewezen. Later voegde Apple programmeerhulpmiddelen toe voor streaming muziek-apps, maar de eerdere ervaringen zorgden ervoor dat het tot 2018 voordat Spotify weer een poging op de Apple Watch ondernam.

Het zit Spotify ook dwars dat ze 30 procent van de inkomsten uit de App Store moeten afdragen in het eerste jaar als iemand abonnee wordt. Bij langlopende abonnementen wordt dit verlaagd naar 15 procent. Het is één van de inkomstenmodellen van Apple, maar Spotify vindt het oneerlijk omdat de inkomsten van de eigen muziekdienst Apple Music niet worden afgeroomd met 15 tot 30 procent. Apple brengt de kosten in rekening voor het onderhoud van de infrastructuur, hostingkosten, ontwikkelkosten van het platform, aanbieden van de betaaldiensten en dergelijke. Eventueel zou Spotify er onderuit kunnen komen door de optie van in-app aankopen te verwijderen uit de app. Netflix heeft dat al gedaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 mei 2019, 9:37
Categorie Diensten
Onderwerpen app store, concurrentie, europa, spotify

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.