‘EU gaat onderzoek doen naar machtspositie van Apple’

De EU gaat een formeel onderzoek starten naar de machtspositie van Apple, nadat Spotify eerder dit jaar een klacht indiende. Volgens de muziekdienst belemmert Apple's App Store-beleid het aanbieden van nieuwe functies.

‘Europa gaat Spotify-klacht onderzoeken’

Eerder dit jaar diende Spotify een klacht in bij de Europese Commissie, waarna andere appmakers steun betuigden. Volgens Spotify probeert Apple concurrenten een voet dwars te zetten via de App Store en daar profiteert de eigen muziekdienst Apple Music van. Volgens de Financial Times staat de EU nu op het punt om een officieel onderzoek te starten naar concurrentievervalsende praktijken. Daarbij zou ook zijn gekeken naar het sentiment onder consumenten. Het onderzoek zou wel eens jaren in beslag kunnen nemen, aldus de Financial Times.


Spotify vindt dat ze oneerlijk worden behandeld door Apple, bijvoorbeeld toen in 2015 en 2016 meerdere updates van de Apple Watch-app werden afgewezen. Later voegde Apple programmeerhulpmiddelen toe voor streaming muziek-apps, maar de eerdere ervaringen zorgden ervoor dat het tot 2018 voordat Spotify weer een poging op de Apple Watch ondernam.

Bekijk ook

Spotify dient Europese klacht in over oneerlijke concurrentie door Apple

Spotify heeft een officiële klacht ingediend bij de Europese mededingingsautoriteiten. Het bedrijf vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie door de 'Apple-tax' en beperkende regels.

Het zit Spotify ook dwars dat ze 30 procent van de inkomsten uit de App Store moeten afdragen in het eerste jaar als iemand abonnee wordt. Bij langlopende abonnementen wordt dit verlaagd naar 15 procent. Het is één van de inkomstenmodellen van Apple, maar Spotify vindt het oneerlijk omdat de inkomsten van de eigen muziekdienst Apple Music niet worden afgeroomd met 15 tot 30 procent. Apple brengt de kosten in rekening voor het onderhoud van de infrastructuur, hostingkosten, ontwikkelkosten van het platform, aanbieden van de betaaldiensten en dergelijke. Eventueel zou Spotify er onderuit kunnen komen door de optie van in-app aankopen te verwijderen uit de app. Netflix heeft dat al gedaan.

Bekijk ook

Netflix laat je niet langer abonnee worden via iOS-app

Netflix biedt je niet langer de mogelijkheid om abonnee te worden via de iOS-app. De enige manier om een betaald account af te sluiten is via de website.

Spotify

Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone, iPad, Mac of ander device. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

Spotify

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.