Coronamelder-dichtbij

Minister wil CoronaMelder-app half september landelijk invoeren

De Nederlandse CoronaMelder-app is voor iedereen te downloaden, maar is nog altijd niet overal actief. Die deadline van 1 september werd echter niet gehaald. Het streven is nu om de app half september landelijk volledig te laten werken. Met de app krijg je een melding als je in de buurt van een met het coronavirus besmette persoon bent geweest.

Update 3 september 2020: De minister heeft tijdens een debat in de Tweede Kamer over de app duidelijk gemaakt dat hij de CoronaMelder-app vanaf half september landelijk actief wil hebben. Er moet een speciale wet komen waarin de regels rondom de corona-app vastgelegd zijn. Zo staat daarin dat de app alleen gebruikt mag worden om de coronacrisis te bestrijden. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt deze wet. De corona app is nog altijd te downloaden, maar werkt alleen volledig in de testregio’s.

Minister De Jonge volgt het advies niet op van de adviescommissie. Zij adviseerden om het mogelijk te maken om gebruikers van de app direct te laten testen als zij een melding krijgen dat ze in contact geweest zijn met iemand die besmet is. Momenteel kan je je alleen nog laten testen bij (milde) klachten. Dat blijft voorlopig zo. Krijg je een waarschuwing van de app zodra deze landelijk live is, dan moet je dus tien dagen in thuisquarantaine blijven.

Update 29 augustus 2020: De CoronaMelder-app is vertraagd en kom niet op 1 september landelijk beschikbaar. De app is vertraagd door het ontbreken van een spoedwet en het lukt niet om deze op tijd door de Eerste en Tweede Kamer te laten behandelen. De wet moet (tijdelijk) gebruik van de app mogelijk maken. Er staat onder andere in dat het installeren en gebruik van de app niet verplicht is, maar op opt-in basis beschikbaar wordt gesteld.

Op maandag 31 augustus krijgen de Kamerleden een technische briefing over de app. In dezelfde week vindt er een debat plaats. Daarna moet de spoedwet door de Eerste en Tweede Kamer worden goedgekeurd. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Update 17 augustus 2020: In een brief aan het ministerie adviseert Autoriteit Persoonsgegevens om niet met de app te starten. De brief is al op 6 augustus verstuurd, maar toch is het ministerie vandaag begonnen met het aanbieden van de app in een publieke testfase.

In de brief staat dat er afspraken moeten worden gemaakt met zowel Apple als Google, om te waarborgen dat er toch geen data van gebruikers verwerkt wordt. Bovendien is er nog geen duidelijkheid over de achterliggende backend die de overheid voor de app gebruikt. Deze moet ook voldoen aan de AVG. Tot slot is de AP van mening dat er eerst een wet moet komen over de inzet van de app. Daarin moet staan dat de app vrijwillig is. Minister De Jonge schrijft in een reactie dat hij het hiermee eens is en heeft de koning verzocht om het wetsvoorstel zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer te sturen.

Volgens de planning moet de app op 1 september landelijk functioneren, maar of dat gered wordt is nog niet duidelijk. AP geeft wel aan dat de app met privacy als uitgangspunt ontwikkeld is en dat de hoeveelheid data die verzameld wordt tot een minimum beperkt is.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 16 juli 2020

CoronaMelder-app nu te downloaden

De CoronaMelder, zoals de corona-app in Nederland heet, werd al getest in Twente. Gedurende de ontwikkeling werden al meer details naar buiten gebracht over het design, de werking en meer. Vandaag is de Nederlandse corona-app dan eindelijk te downloaden, maar wat kun je er nu al mee? Dat lees je hier.

Uitleg: Wat doet de CoronaMelder-app?

De Nederlandse corona-app geeft je een melding als je in aanraking bent gekomen met iemand die besmet is met het coronavirus. CoronaMelder maakt gebruik van de API van Apple en Google om de tracking mogelijk te maken. Hiervoor heb je tenminste iOS 13.5 nodig, wat draait op de iPhone 6s en nieuwere toestellen. Het werkt ook bij de meest recente beta van iOS 14. Via de API wordt niet je locatie vastgelegd, maar alleen een anonieme ID. Hiermee draag je bij aan een groter netwerk van anonieme ID’s die met elkaar in contact zijn gekomen.

CoronaMelder: wat kun je er nu mee?

Op dit moment is de functionaliteit van de app beperkt voor het grootste deel van Nederland. Alleen voor de regio’s Drenthe, Gelderland-Zuid, Noord- en Oost Gelderland, IJsselland en Twente is het helemaal actief. Dit zijn testregio’s voor de GGD’s. Zit je niet in die regio, dan krijg je voorlopig alleen meldingen als je in contact bent geweest met een besmet persoon. Op dat moment kun je je ook nog niet, buiten de eerder genoemde regio’s, laten testen bij de GGD (tenzij je symptomen hebt). Ben je zelf besmet, dan kun je dat nog niet doorgeven. Het duurt echter niet lang tot dat wel kan.

Loop je even snel langs iemand, dan gebeurt er niets wat de app betreft. Pas als je 15 minuten of langer dichtbij een besmette persoon bent geweest zal je een melding krijgen. Deze krijg je overigens niet per se meteen, want het kan zijn dat de persoon in kwestie nog niet eens weet dat hij/zij besmet is. Dat wordt vrijwillig geregistreerd na een coronatest met positieve testresultaten.

CoronaMelder-app in het buitenland

Het is niet mogelijk om de CoronaMelder-app in het buitenland te gebruiken. Ben je op vakantie in een ander Europees land, dan krijg je van iOS de melding dat je regio voor blootstellingsmeldingen gewijzigd is. Dit staat er in de melding:

Regio voor blootstellingsmeldingen gewijzigd
Meldingen over blootstelling aan COVID-19 worden in deze regio mogelijk niet ondersteund door CoronaMelder. Bevestig in Instellingen welke app je gebruikt.

Het advies is in dat geval om de app van de lokale overheid of regio te gebruiken. Je kan meerdere apps geïnstalleerd hebben, maar er kan er maar één tegelijkertijd actief zijn. Via Instellingen > Privacy > Gezondheid > Blootstelling aan COVID-19 pas je dit zelf aan.

Beschikbaarheid van functies in de CoronaMelder-app
Nu Vanaf half september (gepland)
Besmetting doorgeven ❌ (alleen regio Twente en Drenthe)
Meldingen ontvangen

Functies van de CoronaMelder app per half september

Oorspronkelijk was de bedoeling dat de app vanaf 1 september landelijk in werking is. Dat is niet gehaald. Nu is de planning om CoronaMelder vanaf half september landelijk in te voeren. Vanaf dan kan iedereen in Nederland met een geschikt toestel de app gebruiken met alle functionaliteiten. Dat houdt dus in dat je niet alleen meldingen ontvangt, maar ook als het ware ‘verstuurt’. Als je besmet bent geraakt wordt er een speciale code ingevoerd die naar anderen waar jij in de buurt van bent geweest een melding stuurt. Dit is volledig anoniem.

De betrokkenen, de GGD, overheid of andere partijen weten niet dat jij besmet bent. Alles staat gekoppeld aan een anoniem ID wat niet te herleiden mag zijn naar jouw persoonsgegevens. Als je positief getest bent, vraagt de GGD een sleutelcode van de app, zodat andere gebruikers waar je via de app mee in contact gekomen bent gewaarschuwd kunnen worden.

Privacy van corona-app

Na het downloaden van de corona-app, vraagt de app om toestemming om gebruik te maken van de corona-tracking van Apple en Google. Je hoeft dus geen persoonsinformatie te delen en de app houdt ook niet je GPS-locatie bij. Niemand behalve jijzelf weet waar je bent, dus ook andere appgebruikers waarmee je verbinding gemaakt hebt weten niet waar jij geweest bent en waar het contactmoment plaatsgevonden heeft. De overheid kan jou dus ook niet volgen met de app. Bekijk hier de privacyverklaring van de app. De tools van Apple en Google werken alleen samen met apps die door officiële instanties gemaakt zijn en per land mag er maar één app zijn die hier gebruik van maakt. Het is niet verplicht om de app te downloaden en in de instellingen van je iPhone zet je de functie aan of uit. Meer over de besmettingswaarschuwingen van Apple en Google lees je in onze uitleg.

Bekijk ook

Zo werkt de coronavirus-tracking van Apple en Google

In Nederland en België maken we gebruik van Apple's coronavirus-tracking, dat in samenwerking met Google is ontwikkeld. Maar hoe werkt het precies? Hoe zit het met de corona-app? Zijn de coronameldingen verplicht? Alles wat je moet weten lees je hier.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 03 september: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd na bekendmaking nieuwe streefdatum.
  • 2020 - 17 augustus: Artikel bijgewerkt na brief van Autoriteit Persoonsgegevens
  • 2020 - 17 augustus: Artikel bijgewerkt na release van de app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
3 september 2020 om 9:30
Onderwerp
Categorie
Apps
75 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.