iFixit teardown Mac Pro 2019

Verwijzingen naar nieuw mysterieus apparaat ontdekt in code iOS 16.4: wat kan het zijn?

In de code van iOS 16.4 zijn verwijzingen naar een nieuw apparaat ontdekt genaamd ComputeModule. Maar wat is dit mysterieuze apparaat precies?

Zo nu en dan wordt er in de code van een iOS-beta of publieke versie iets nieuws ontdekt. Ontwikkelaars duiken vaak zodra de eerste beta er is, meteen diep in de code om aanwijzingen te vinden naar nieuwe functies of misschien wel nieuwe hardware. Deze keer ontdekte 9to5Mac in de zogenaamde disk image van iOS 16.4 in de beta van Xcode 16.4 verwijzingen naar een nieuw apparaat. De naam ComputeModule doet vermoeden dat het iets met de Mac Pro te maken heeft en dat is dan ook de meest logische gok.

ComputeModule: iets voor de Mac Pro?

In de code van de beta’s zijn twee varianten ontdekt: ComputeModule13,1 en ComputeModule13,3. Apple gebruikt als modelaanduiding voor haar apparaten altijd dergelijke getallen, dus wat dat betreft is er niets geks. Maar bij de naam ComputeModule gaat niet meteen een belletje rinkelen. Het Module-gedeelte doet vermoeden dat het om een onderdeel van een groter geheel gaat. Het meest logische scenario is dan ook dat dit een onderdeel is van een nieuwe (deels modulaire) Mac Pro. Er gaan al maanden geruchten dat Apple binnenkort de nieuwe Mac Pro gaat aankondigen. De Mac Pro staat erom bekend dat je onderdelen eenvoudig kan vervangen. Hoewel de Apple Silicon-versie mogelijk minder modulair is dan voorgaande Intel-versies, geeft deze ComputeModule misschien toch wat hoop op meer.

Het zou hier bijvoorbeeld kunnen gaan om een uitbreiding van de GPU, zodat je naderhand de grafische prestaties van de Mac Pro kan upgraden. De GPU is bij Apple Silicon geïntegreerd in de chip en Apple Silicon Macs ondersteunen geen externe GPU’s van derden, zoals de Intel-versie dat wel doet. De Compute Module zou daardoor Apple’s eigen externe GPU kunnen zijn, zo wordt gespeculeerd. Een andere optie is dat het hier gaat om een complete chipset. Je zou dan bijvoorbeeld de M2 Ultra-chip in de Mac Pro na een jaar kunnen vervangen door een compleet nieuwe M3 Ultra-variant, zonder dat je dus een nieuwe Mac Pro hoeft te kopen. De vraag is echter of dit wel realistisch is. De chip is zo’n belangrijk onderdeel van de Mac, dus het zou bijzonder zijn als Apple je deze in zijn geheel laat vervangen door een nieuwer exemplaar.

Bekijk ook

Gerucht: 'Mac Pro met Apple Silicon houdt hetzelfde design, RAM niet te upgraden'

Apple's volgende Mac Pro is voorzien van Apple Silicon, zoals inmiddels wel bekend is. Maar volgens Mark Gurman houdt deze Mac hetzelfde design en zal het geheugen niet te upgraden zijn.

Of is het toch iets anders?

Omdat de naam zo algemeen is, zou het ook iets totaal anders kunnen zijn. Denk aan een onderdeel van Apple’s mixed reality-headset. De verwijzingen zijn immers gevonden in de code van een iOS-versie. Of Apple heeft nog een geheel nieuw apparaat in ontwikkeling dat losstaat van elk ander product wat nu verkrijgbaar is. Wat het ook is, we hopen dat we binnenkort duidelijkheid krijgen over dit mysterieuze onderdeel.

De naam ComputeModule is waarschijnlijk een interne codenaam die Apple alleen in de code van software gebruikt. Het is onwaarschijnlijk dat dit de definitieve naam van een product wordt. De Raspberry Pi is namelijk ook al verkrijgbaar als Compute Module, dus het lijkt meer om een algemene benaming voor een onderdeel te gaan.

Bekijk ook

Mac Pro 2023: dit verwachten we van Apple's professionele Mac

De Mac Pro is de professionele desktopcomputer van Apple. Lees hier alles over de verschillende modellen: de huidige Mac Pro uit 2019 en de aanstaande Mac Pro van 2023. Alles over prijs, functies, beschikbaarheid en meer lees je hier!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.