Dit zijn alle vernieuwingen voor de Bestanden-app in iOS 13 en iPadOS 13

Een grote stap voor iOS!
Een veelgehoorde klacht over iOS, en dan met name de iPad, is dat het lastig is om bestanden te beheren. Je kunt de opslag ook niet zo gemakkelijk uitbreiden. Die klacht heeft Apple in iOS 13 en iPadOS 13 opgelost: je kunt nu gemakkelijk een externe schijf aansluiten. Maar er is meer: in dit artikel lopen we alle vernieuwingen in de Bestanden-app in iOS 13 en iPadOS 13 langs.

Vernieuwingen in de Bestanden-app

Vanaf iOS 13 en iPadOS 13 is het mogelijk om je apparaat met USB-sticks, SD-kaarten en SMB-servers te verbinden. Ook is de zoekfunctie uitgebreid en kun je nu zip-bestanden maken en decomprimeren. Wij leggen alle vernieuwingen uit.

Externe apparaten en servers koppelen

Een van de grootste vernieuwingen is dat je nu écht een USB-stick en SD-kaart kunt koppelen. Misschien denk je: “Maar dat kon ik toch al?” Dat klopt. Als je foto’s of video’s op een geheugenkaart had staan kon je deze op de iPad of iPhone uitlezen en importeren met een aangesloten geheugenkaartlezer of draadloos importeren vanuit de camera.

iPadOS externe opslag

Het grote verschil is nu dat je álle bestanden kunt beheren op zo’n extern apparaat. Je kunt bestanden heen en weer slepen en je USB-stick of SD-kaart beheren alsof je het vanaf je Mac of PC doet. Dit kan een grote verbetering zijn voor mensen die hun iPad graag op het werk willen gebruiken.

Een andere vernieuwing is dat je je iPad en iPhone nu met een SMB-server kan koppelen. Dit kan bijvoorbeeld je eigen thuisserver zijn die je nu vanuit de Bestanden-app kan beheren. Veel servers hebben hiervoor al een eigen app of andere methode, maar het is toch handig dat dit nu allemaal out of the box mogelijk is.

Meer over het koppelen van USB-sticks en harddisk lees je in onderstaande tip. We hebben ook een aparte uitleg over wat je op de USB-C poort van de iPad Pro kunt aansluiten.

Bekijk ook

Zo sluit je externe opslag, harddisks en meer aan op je iPhone en iPad

Het is mogelijk om externe (harde) schijven, SD-kaarten en USB-sticks te koppelen aan je iPhone en iPad. In deze tip leggen we uit hoe je externe opslag kunt aansluiten op je iPhone en iPad en wat je ermee kan doen.

Verbeterde zoekfunctie met tags

Ben je niet heel geordend of kun je een bestand écht niet vinden? Misschien helpt de vernieuwde zoekfunctie je dan goed op weg. Het is vergelijkbaar met de zoekfunctie die al een tijdje in de Foto’s-app te vinden is. Je kunt gebruikmaken van tags en suggesties om te zoeken.

Het wordt pas echt handig als je meerdere tags, zoals een maand, jaar en bestandstype combineert. Als je een foto zoekt hoef je niet perse te weten welk type foto het precies was, want de Bestanden-app weet genoeg als je gewoon foto intikt. Je kunt natuurlijk ook gewoon zoeken naar bestandstypes als MP3, JPEG, PDF et cetera.

Zoeken in Bestanden app iOS 13

Mappen delen met iCloud

Veel mensen gebruiken diensten als Google Drive of Dropbox om gedeelde mappen te beheren. Vanaf iOS 13 en iPadOS 13 kan dit ook vanaf je iPhone en iPad. Je kunt hierbij instellen of iedereen mag beheren, of dat anderen alleen mogen kijken naar de inhoud van de map. Anderen hoeven hiervoor niet een iPhone of iPad te hebben. Via Mac of PC open je de map gewoon via je browser.

In een apart artikel leggen wij uit hoe bestandsdeling precies werkt en waar je op kunt letten. Lees hier hoe je mappen uit iCloud deelt in iOS 13 en iPadOS 13.

Bekijk ook

Zo deel je mappen in iCloud Drive op iPhone, iPad en Mac

In deze tip lees je hoe je een map met iemand anders kunt delen in iCloud. Het gaat om mappen die je op de iPhone en iPad in de Bestanden-app vindt. Op de Mac zijn het mappen in Finder.

Lokale opslag gebruiken

Je hebt in iOS 12 misschien wel gezien dat je een Op deze iPhone/iPad menu erbij hebt gekregen in de Bestanden-app. Je kon hier praktisch niks mee doen, want er werd alleen door apps in geschreven. Vanaf dit najaar kun je ook zelf deze map beheren, die dus als lokale opslag telt. Dat is praktisch hetzelfde als een extra harde schijf in je Mac of PC, want je mag er alle bestanden in zetten en het indelen zoals jij het prettig vindt.

Alle bestanden die je hierin zet worden niet in iCloud gezet, maar écht alleen op jouw apparaat. Omdat je nu ook vanuit Safari bestanden kunt downloaden kun je deze lokale map gebruiken als opslag daarvoor. Voor iPad-gebruikers wordt het hiermee misschien ook interessanter om een iPad te kiezen met meer interne opslag. Twijfel je over hoeveel je nodig hebt? Check dan onze gids over iPad-opslagruimte.

Bekijk ook

Hoeveel iPad-opslag nodig: kies de opslagruimte die bij jou past!

Wil je een iPad, maar twijfel je nog over de hoeveelheid opslagcapaciteit? Deze gids helpt je bij de keuze tussen 64GB, 128GB, 256GB, 512GB of zelfs 1TB of 2TB, afhankelijk van het model. We leggen uit welke capaciteiten er verkrijgbaar zijn en welke het best bij jouw situatie past.

Meer vernieuwingen in de Bestanden-app

De vernieuwde Bestanden-app heeft nog meer verbeteringen. Je kunt nu zip-bestanden maken en decomprimeren. Gebruik je een extern toetsenbord? Dan is er nu verbeterde ondersteuning voor toetscombinaties die erg vergelijkbaar zijn met Finder op de Mac.

Gebruik je een iPad? Dan is er nu ook een handige kolomweergave zoals op de Mac. Dat kan erg goed van pas komen bij het navigeren als je veel gebruikmaakt van mappen. Al met al wordt de iPad steeds meer een vervanger voor je laptop.

iPadOS Bestanden-app

iOS 13 installeren is vanaf nu mogelijk. Op 24 september volgt de eerste officiële release van iPadOS. Wil je meer weten over de vernieuwingen rondom iOS 13? Check dan ons uitgebreide iOS 13-overzicht!

Bekijk ook

iOS 13: alles over de grote iPhone-softwareupdate van 2019

iOS 13 is de grote iPhone-update van 2019. In dit artikel lopen we de belangrijkste nieuwe functies in iOS 13 met je langs, van de donkere modus tot het veegtoetsenbord en verbeteringen in de Foto's- en Herinneringen-app.

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone in 2019. Belangrijke vernieuwingen waren de donkere modus, het QuickType-toetsenbord in het Nederlands en Sign in With Apple. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.