Phyn Smart Assistant

Belkin Phyn water-assistent vanaf september in de winkel

Belkin is via het submerk Phyn bezig om smart home-producten te ontwikkelen. Eerstvolgende op de planning: een systeem om het waterverbruik in huis te beheren. Het is vrij prijzig en HomeKit-ondersteuning volgt pas later.

Belkin ken je van de hoesjes, opladers en schermfolies. Onder het merk WeMo brachten ze al een tijdlang smart homeproducten uit, die in Europa niet zo heel bekend zijn. Misschien gaat dat veranderen met het nieuwe merk Phyn. Nu Belkin onderdeel is van Foxconn kunnen we misschien wel meer submerken voor allerlei accessoires verwachten. Concurrent Xiaomi doet dat al, met diverse submerken voor slimme stekkers, lampen en andere accessoires. In maart 2018 schreven we al over Belkin Phyn en nu lijkt het eerste concrete accessoire op de markt te komen: de Belkin Phyn Smart Water Assistant. Dit is niet zomaar een sensor om waterlekkage op te sporen, maar een compleet systeem voor het waterverbruik in huis.

Belkin Phyn Smart Water Assistant

De meeste mensen hebben al een energiemeter in huis, waarmee je het verbruik kunt aflezen. Maar een systeem voor je waterverbruik? Die zijn vaak nog niet erg slim, in de zin van: je kunt op je iPhone alles aflezen en regelen. Met de Phyn Smart Water Assistant is dat vanaf september mogelijk, al zal HomeKit-ondersteuning er helaas niet vanaf het begin in zitten. Belkin kondigde het wel eerst in een persbericht aan, maar laat nu weten dat het een foutje was. HomeKit staat nog wel op de planning, maar het zal wat meer tijd kosten om toe te voegen.

Vorig jaar kondigde Belkin het Phyn Plus System aan, waarmee je waterverbruik kunt meten en ook kunt kijken welke apparaten water verbruiken op welk moment. Je kunt er ook bevroren leidingen en lekkages mee ontdekken en het systeem stuurt je dan een waarschuwing. Op die manier kun je behoorlijke waterschade (en boze benedenburen) voorkomen.

Het huidige Phyn Plus System is behoorlijk prijzig: het kost rond de $850 en moet door een loodgieter geïnstalleerd worden. De Phyn Smart Water Assistant is een goedkopere variant en is een stuk toegankelijker, al is het met een prijs van $299 nog steeds een flinke investering. Belkin heeft het systeem zodanig aangepast dat je het zelf kunt installeren.

Het systeem kan uiteraard geen lekkages tegenhouden, op het moment dat het plaatsvindt, maar dankzij de notificaties kun je er wel op tijd bij zijn. Ook merk je wanneer de waterdruk in de leidingen verandert. Je ziet hoeveel water je gebruikt en welke apparaten de boosdoener daarbij zijn. Zo krijg je bijvoorbeeld een betere indruk hoeveel water je dagelijks kwijt bent met douchen en de tuin sproeien. Het systeem herkent na verloop van tijd specifieke apparaten op basis van hun unieke gedrag.

De Phyn Smart Assistant komt eind september uit en zal uiteindelijk compatibel zijn met de drie belangrijkste smart home-oplossingen (Alexa, Google Assistent en HomeKit). Daarnaast is er ondersteuning voor IFTTT.

Bekijk ook

Apple-leverancier Foxconn neemt Belkin en Linksys over

Dit is een overname die je vast niet zag aankomen: Apple's toeleverancier Foxconn heeft de populaire accessoiremaker Belkin overgenomen voor een bedrag van 866 miljoen dollar. Belkin maakt onder andere draadloze opladers voor de iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.