Aqara B1 gordijnmotor

Xiaomi gordijnmotor binnenkort in Wi-Fi-uitvoering

Bijna identiek aan de B1 Curtain Controller

Aqara is een van de weinige fabrikanten die een betaalbare motor heeft voor het aansturen van je gordijnen met HomeKit. De eerder verschenen B1 Curtain Controller is er nu ook in een Wi-Fi-variant, zodat je een groter bereik hebt en geen hub meer nodig hebt.

Xiaomi gordijnmotor met Wi-Fi

Aqara is het bedrijfsonderdeel van Xiaomi dat niet alleen de handige gordijn-motor B1 Curtain Controller maakt, maar ook een hub in het assortiment heeft waarmee je allerlei apparaten HomeKit-geschikt kunt maken. Steeds meer smart home-accessoires uit het Xiaomi-imperium krijgen hiervoor ondersteuning. Het grote nadeel is dat het wel eens verwarrend kan zijn om welk modelnummer het nou precies gaat. Met de vernieuwde gordijnmotor voert Xiaomi de verwarring nog eens op. Deze nieuwe variant zal namelijk niet onder het merk Aqara in de schappen liggen, maar is te bedienen via de Mi Home-app. Mogelijk is er ook ondersteuning via de Aqara-app, maar dat is nog niet zeker.

De nieuwe gordijnmotor is in feite gelijk aan de onlangs verschenen B1 Curtain Controller. Wel zijn er twee belangrijke verschillen:

  • Hij werkt niet op een batterij, maar met een stroomkabel. Eventueel kun je een losse batterij bijbestellen.
  • Hij maakt (uiteraard) verbinding via Wi-Fi in plaats van ZigBee, waardoor je geen hub meer nodig hebt.

De B1 vereist een ZigBee-verbinding met de Aqara-hub en moet dus altijd in de buurt van de hub zijn. Deze nieuwe Wi-Fi-uitvoering is wat flexibeler te plaatsen omdat deze rechtstreeks verbinding kan maken met je draadloze netwerk. Er is een koppeling mogelijk met de hub, wat erop wijst dat beide verbindingsmethoden worden ondersteund. Het is ook een aanwijzing dat er ondersteuning voor HomeKit is, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Voor de B1 bevindt de HomeKit-ondersteuning zich namelijk nog in beta. Gaat het niet werken, dan kun je de gordijnen alsnog aansturen via de Mi Home-app of met zelfbedachte Siri Shortcuts.

Aqara B1 gordijnmotor

Hou er rekening mee dat er nog geen Europese hub van Aqara/Xiaomi beschikbaar is, zodat je verbinding zult moeten maken met Chinese servers. Eventueel kun je dit uitschakelen, bijvoorbeeld via je router of Fingbox. Alles over het automatiseren van je gordijnen lees je in onze round-up. Ook publiceerden we eerder vandaag een FAQ over de IKEA rolgordijnen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 augustus 2019, 20:48
Bron Bron HomeKitNews
Categorie Accessoires
Onderwerpen smart home, xiaomi

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.