Apple weigert te helpen in drugszaak New York

Apple weigert te helpen om de iPhone 5s van een drugsdealer te ontgrendelen. De drugsdealer uit Brooklyn heeft al bekend, maar is zijn pincode vergeten.

Apple zegt dat de FBI onvoldoende heeft aangetoond dat ze hulp nodig hebben in een drugszaak in New York. Daarbij gaat het opnieuw om een iPhone die ontgrendeld moet worden, al liggen de omstandigheden in deze zaak net iets anders. Deze zaak liep al op het moment van de FBI-zaak en kwam in het nieuws omdat een rechter had besloten dat Apple niet gedwongen hoefde te worden om mee te werken.


Nieuwe kubus van Apple Store Fifth Avenue New York.

iPhone 5s van drugsdealer

De overheid tekende echter beroep aan omdat ze vonden dat Apple toch moest meewerken. Nu heeft Apple in een document bij de rechtbank aangegeven dat de FBI nog niet alle mogelijke methoden heeft benut en onvoldoende heeft aangetoond dat medewerking van Apple noodzakelijk is. Het gaat hierbij om het ontgrendelen van een iPhone 5s van een drugsdealer uit Brooklyn, een nieuwer toestel in de zaak in San Bernardino.

Bijzonder: toestel draait nog iOS 7

Bijzonder aan deze zaak is, dat het toestel met pincode nog op iOS 7 draait. Dit houdt in dat nog niet de standaard ingeschakelde encryptie van iOS 8 en iOS 9 van toepassing is. Volgens het ministerie van justitie kan Apple daarom technisch gezien de data van het toestel halen, zonder gebruik te hoeven maken van een software-exploit. De zaak in New York is anders, omdat het om een nieuwer toestel met oudere software gaat, maar ook omdat er sprake is van een ‘gewone’ misdaad en niet een massale slachtpartij. Ook is de verdachte in dit geval nog in leven: het gaat om Jun Feng, een drugsdealer die al heeft verklaard dat hij schuldig is, maar beweert dat hij opeens de pincode van zijn toestel is vergeten.

Precedent
Apple noemt in het verweer de zaak in San Bernardino als voorbeeld. Daarbij trok de FBI zich terug, omdat ze hulp van een externe partij konden benutten om toegang te krijgen tot de gewenste data. Juristen van Apple denken dat de FBI de zaak in Brooklyn nu gebruikt om een precedent te scheppen, zodat Apple vaker moet meewerken in dergelijke zaken. De overheid beroept zich op de All Writs Act en Apple verwerpt dat.

Net als in San Bernardino willen de aanklagers in New York dat Apple meehelpt om toegang te krijgen tot data op het toestel. Dat kan door de beveiliging van iOS te verzwakken of door een tool te bouwen waarmee je een oneindig aantal pincodes kunt invoeren, zonder dat het toestel wordt gewist. Apple wil daaraan niet meewerken, omdat het juist in hun belang is om iOS zo veilig mogelijk te maken. De FBI kreeg bij het ontgrendelen van de iPhone van terreurverdachte Syed Rijwan Farook hulp van een niet met naam bekende derde partij, mogelijk hackers die kwetsbaarheden in software commercieel exploiteren.

Apple Bruce Sewell

Hoorzitting op 19 april
Terwijl we dachten dat de zaak tussen de FBI en Apple voorbij was, lijkt het nog wel even voort te gaan. Niet alleen in deze zaak in New York, maar ook op landelijk niveau. Op 19 april staan Apple en de FBI weer voor het Amerikaanse Congres, om antwoord te geven op brandende vragen van congresleden. Tijdens deze hoorzitting zullen Apple’s Bruce Sewell en een technologiespecialist van de FBI apart worden gehoord. We zijn benieuwd of Sewell weer zijn iPad Pro meeneemt, die hij tijdens de vorige hoorzitting geïrriteerd aan de kant schoof omdat er iets niet leek te functioneren.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.