iPhone 5c blauw

Apple boekt overwinning op FBI in andere iPhone-rechtszaak

Apple heeft een mooie overwinning geboekt in een rechtszaak die sterk lijkt op de FBI-zaak, waar ze voor moeten getuigen. Apple hoeft de iPhone in een drugszaak in New York niet toegankelijk te maken voor de FBI.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De FBI-zaak rond San Bernardino zal zich nog wel even voortslepen, maar ondertussen heeft Apple wel een mooie andere overwinning geboekt. Een rechter in New York heeft geoordeeld dat de eeuwenoude All Writs Act niet kan worden gebruikt om Apple te dwingen de iPhone in een drugszaak te ontgrendelen, zodat de FBI de inhoud van het toestel kan doorzoeken.


iPhone 5c blauw

De beslissing komt op een cruciaal moment: de dag voordat een hoorzitting plaatsvindt over een soortgelijke zaak in Californië, waarbij de rechter wil dat Apple een iPhone toegankelijk maakt voor de FBI. Op 1 maart vindt de hoorzitting plaats voor het Amerikaanse Congres.

Rechter James Ornstein oordeelde op maandag dat Apple niet mee hoeft te werken aan de drugszaak in New York. De rechter laat echter de vraag open of de overheid bedrijven zoals Apple kan dwingen om mee te werken. Ornstein laat dat oordeel over aan de wetgevende macht, die moet beoordelen of er onder de huidige technologische en culturele omstandigheden nog met de All Writs Act kan worden omgesprongen. De wet is immers in de achttiende eeuw ontstaan, toen de betrokkenen nog geen idee hadden onder welke omstandigheden we vandaag de dag zouden leven.

Apple is van plan om op dinsdag 1 maart een soortgelijke redenering te volgen als ze hun standpunten uiteenzetten over de FBI-zaak.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
4 maart 2016 om 16:55
Onderwerpen
,
Categorie
Apple
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.