5 jaar Apple Watch

Opinie: De Apple Watch is Apple’s succesvolste product van de afgelopen 5 jaar

5 jaar geleden aangekondigd
Het is 5 jaar geleden dat de Apple Watch werd aangekondigd. Nog nooit zijn er zoveel wearables verkocht en er is maar één marktleider: Apple. Stilletjes is het Apple's succesvolste product sinds jaren.

Eens in de zoveel tijd komt er een succesvol Apple-product voorbij. Eerst was het de iPod (2001), toen de iPhone (2007) en vervolgens de iPad (2010). Met alledrie producten wist Apple in korte tijd marktleider te worden. Het lukte niet altijd om dat vast te houden, maar bij de iPod en iPad kun je toch met een gerust hart beweren dat concurrenten er nooit in zijn geslaagd om Apple bij te benen. Ondertussen is Apple alweer aan het volgende succesnummer toe, al zal lang niet iedereen dat hebben opgemerkt. De Apple Watch is veruit de succesvolste smartwatch ooit. Bijna de helft van de 12 miljoen smartwatches die in het tweede kwartaal van 2019 werd verkocht, is van Apple, zo blijkt uit cijfers van Strategy Analytics.


De groei bij smartwatches is gigantisch en Apple profiteert daarvan mee. Het bedrijf is met grote voorsprong marktleider geworden. Er is geen discussie over mogelijk, want uit elk onderzoek van elk bureau blijkt keer op keer dat Apple met voorsprong op kop gaat.

Smartwatch als ‘duur’ accessoire
In het tweede kwartaal van 2019 werden bij twee keer zoveel smartwatches verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Apple’s marktaandeel groeide bovendien: van 44,4% naar 46,4% en dat lijkt nog wel een tijdje zo te blijven. Samsung staat met een groei van 10,5% naar 15,9% marktaandeel op nummer twee. Voor Fitbit is het minder goed nieuws: zij zagen hun marktaandeel zakken van 15,2% naar 9,8% en staan daarmee op nummer drie.

De gigantische groei van smartwatches is ook te merken aan Apple’s kwartaalcijfers: de categorie ‘wearables’ groeit elk kwartaal met dubbele cijfers. Die groei is volgens Strategy Analytics vooral te danken aan het feit dat consumenten steeds meer ‘dure’ accessoires voor hun smartphone zoeken. En dan bedoelen we geen hoesjes en screenprotectors, maar smartwatches, draadloze oordopjes en andere wearables.

5 jaar Apple Watch

Weinig concurrentie
Interessant is dat Apple’s relatief dure Apple Watch niet is ingehaald door goedkopere klonen, zoals die van Amazfit (vanaf ca. €80). Blijkbaar zijn mensen best bereid om wat meer voor een smartwatch te betalen. Een onderzoek van Canalys bevestigt dat Apple precies op het goede prijspunt zit. Tenminste, in Noord-Amerika. Daar is de markt in tweeën verdeeld: $200 tot $299 voor het goedkopere segment en $300 tot $399 voor de high-end modellen. Samen zijn ze goed voor 60 procent van de markt.

Voor een Series 3 kun je al onder de 300 euro terecht en voor de Series 4 hoef je ook niet meer dan 400 euro kwijt te zijn – tenzij je het prima vindt om de adviesprijs van Apple zelf te betalen. Ook in de VS zijn Apple en Samsung de grootste groeiers en heeft Fitbit het moeilijk.

Prijsniveau Apple Watch

Weinig vraag boven $500
Boven de $500 is er eigenlijk nauwelijks vraag naar smartwatches en boven de $700 kun je als fabrikant wel helemaal inpakken. Toch heeft Apple ook in dat duurdere segment Apple Watch-modellen, zoals die van roestvrij staal, de 4G-uitvoeringen en de Hermès Apple Watches.

Ik ben dan ook benieuwd wat Apple gaat doen bij de aanstaande Series 5. Wordt titanium de nieuwe must-have uitvoering, waardoor Apple tegen alle voorspellingen in gaat en een model uitbrengt waarmee ze zich feitelijk uit de markt prijzen? Om vervolgens toch – tegen alle verwachtingen in – weer spectaculaire verkoopcijfers te laten zien?

Bekijk ook

Apple Watch na 4 jaar: nuttig en nog lang niet uitontwikkeld

Het is vier jaar geleden dat de Apple Watch verscheen. Vanaf dag één heb ik Apple's horloge gedragen en heb sindsdien geen betere alternatieven langs zien komen. Dit is voor mij de eerste wearable die ik ben blijven dragen en die niet in de kast is terechtgekomen. En het mooie is: er komt nog genoeg spannends aan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.