Gerucht: ‘2019 iPhones met nauwkeurige R1-coprocessor voor beweging en locatie’

Als opvolger van M-coprocessor
Apple voorziet de nieuwe iPhones mogelijk van een gloednieuwe R1-coprocessor, waarmee de locatie van je toestel zeer nauwkeurig vastgesteld wordt. Het is de mogelijke opvolger van de M-serie.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er zijn inmiddels heel veel verschillende Apple-chips die Apple gebruikt voor allerlei functies in de iPhone, iPad en Apple Watch. De bekendste is de A-serie, waarvan deze maand de A13 op de planning staat. Bij de A-chip hoort ook altijd een M-coprocessor. Deze processor meet onder andere beweging, locatie en nog veel meer. Allerlei gegevens van de verschillende sensoren komen in deze chip samen. Voor de 2019 iPhones heeft Apple volgens bronnen een opvolger gepland, namelijk de R1-processor.

‘R1 processor: nieuwe chip met codenaam Rose’

Aanwijzingen naar deze nieuwe chip zijn gevonden in een interne versie van iOS 13, die in handen gekomen is door MacRumors. Deze nieuwe chip heeft nagenoeg dezelfde functie als de M-serie. Data van de sensoren worden verzameld, zodat de iPhone weet naar welke kant hij beweegt, waar hij zich in de ruimte bevindt en nog veel meer. Hierdoor is onder andere de stappenteller mogelijk. De nieuwe R1-sensor gebruikt volgens bronnen nog veel meer gegevens van allerlei sensoren.

Momenteel gebruikt de M-chip het kompas, gyroscoop, accelerometer, barometer en de microfoons. De R1-chip profiteert volgens de informatie van functies van Bluetooth 5.1, Ultra-Wideband, een zogenaamd inertial measurement unit (IMU) en de camera. Deze gegevens zorgen ervoor dat de iPhone nauwkeuriger weet waar hij is, maar gebruikt de gegevens ook om de Apple Trackers op te sporen. Ook voor de ondersteuning van mensen in ARKit 3 komen deze functies van pas, omdat de iPhone door de informatie weet waar hij (en dus ook de gebruiker die het toestel vast heeft) is en beweegt.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple Tracker krijgt zeer nauwkeurige locatiebepaling'

Apple kondigt mogelijk binnenkort haar eigen Apple Tags aan waarmee je spullen zoals sleutels terug kan vinden. Apple-analist Ming-Chi Kuo meldt nu dat deze trackers veel nauwkeuriger zijn dan soortgelijke accessoires dankzij Ultra-Wideband technologie.

‘Voor het eerst Bluetooth 5.1’
Functies van Bluetooth 5.1 (Angle of Arrival en Angle of Departure) helpen met het opsporen van andere apparaten. Dat zou dus ook betekenen dat de iPhone 11 en iPhone 11 Pro de overstap maken van Bluetooth 5.0 naar Bluetooth 5.1. Daarmee zijn het de eerste Apple-apparaten met deze vernieuwde standaard. Het is nog niet duidelijk of Apple voor de naam R1 of R13 kiest, zodat de chip in lijn ligt met de A13.

Morgen kondigt Apple tijdens het event de 2019 iPhones aan. Er zijn ook al sterke aanwijzingen dat daar de Apple Trackers onthuld worden, apparaatjes waarmee je sleutels, tassen en andere voorwerpen nauwkeurig kan opzoeken. Lees meer in onze verwachtingen van het iPhone-event.

Bekijk ook

Dit zijn onze verwachtingen van het grote iPhone 2019 september-event

Vandaag is de grote dag! Het event komt eraan en we blikken nog één vooruit op het grote najaarsevent van Apple. Wat gaat Apple allemaal aankondigen tijdens het iPhone 2019-event van september? Dit zijn onze verwachtingen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone 11 deals

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.