Apple zoekt naar onregelmatige hartritmes

Apple gaat onregelmatige hartslag opsporen in een nieuwe studie met Stanford en andere partners. Daarbij maken ze gebruik van de Cardiogram-app.

Apple werkt met meerdere partners om te kijken of de Apple Watch bekende hartafwijkingen kan detecteren. De aandacht is daarbij bijvoorbeeld gericht op onregelmatige hartslag.


Apple Watch hartslag meten

Onregelmatige hartslag meten

Een van de partners is de universiteit van Stanford, een andere is American Well, een aanbieder van gezondheidszorg op afstand. Daarbij wordt gekeken of de Apple Watch geschikt is om abnormale hartslag te detecteren. Dit zou van pas komen om de conditie van patiënten die verhoogd risico lopen beter in de gaten te houden. Dat zegt CNBC.

Apple gaat met partners later dit jaar een klinisch onderzoek doen, om te kijken of de Apple Watch hiervoor geschikt is. De aandacht is daarbij vooral gericht op boezemfibrilleren (atrial fibrillation), een serieuze aandoening die in vele gevallen ongevaarlijk is maar ook kan leiden tot een beroerte.

Bij het onderzoek zal gebruik worden gemaakt van een bekende app, die iedereen zo uit de App Store kan downloaden: Cardiogram (link).

Bekijk ook

Review: Cardiogram, hartritme meten met je Apple Watch kan heel verwarrend zijn

Review van Cardiogram, een app waarmee je je hartritme kunt meten op de Apple Watch. Het levert mooie en gevarieerde grafieken op, maar de app liet ons in verwarring achter.

97 procent nauwkeurigheid
Eerder bleek al uit een onderzoek dat de Apple Watch met een nauwkeurigheid van 97 procent in staat is om onregelmatige hartslag te detecteren. Ook toen werd gebruik gemaakt van de app Cardiogram. Daarbij werd een vergelijking gemaakt met de medische apparatuur die normaal gesproken bij onderzoeken wordt gebruikt en daarbij bleek dat de Apple Watch behoorlijk accuraat is. De Cardiogram-app maakt daarbij gebruik van honderden miljoenen hartslagmetingen en zogenaamde deep neural network-technologie om patronen te herkennen. De techniek die ze daarvoor bedacht hebben heet DeepHeart.

Bekijk ook

'Apple Watch detecteert hartritmestoornissen met 97 procent nauwkeurigheid'

Gecombineerd met een algoritme kan de ingebouwde hartslagmeter van de Apple Watch met 97 procent nauwkeurigheid een veelvoorkomend hartritmestoornis detecteren, blijkt uit de resultaten van een omvangrijk onderzoek dat vorig jaar van start ging.

Apple heeft nog niet officieel bekendgemaakt dat ze de Apple Watch ook op brede schaal medisch willen inzetten. Misschien horen we daar later vanavond meer over, als de nieuwste Apple Watch wordt aangekondigd. Tot nu toe legt Apple vooral de nadruk op sport en fitness.

Bekijk ook

Tim Cook hint naar gezondheidsproducten en verdedigt Apple-prijzen

Wat is Apple allemaal van plan op het gebied van gezondheid? In een interview hint hij naar nieuwe gezondheidsproducten. Ook laat hij zich uit over de kritiek dat Apple vanwege de prijs alleen producten voor de rijken maakt.

In een interview gaf CEO Tim Cook maandagavond aan dat gezondheidszorg een belangrijk aandachtspunt is voor zijn bedrijf. Ook hintte hij naar nieuwe producten op dat gebied.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.