Apple-historie: hoe Apple aan de merknaam Macintosh kwam
Mensen die de iPhone al vanaf dag 1 volgen, weten dat er een conflict was over de merknaam. Cisco bleek de naam al te gebruiken voor een serie telefoons. Bij de naam Macintosh speelde iets soortgelijks: Apple mocht de merknaam niet zomaar gebruiken, maar Steve Jobs slaagde erin om met zijn overredingskracht tóch zijn zin te krijgen.
Een soortgelijk verhaal: de merknaam iPhone
Het verhaal over de merknaam iPhone zal bij veel mensen wel bekend zijn. Cisco maakte Wi-Fi-telefoons onder de merknaam ‘iPhone’ en toen de geruchten over een iPhone van Apple steeds sterker werden, brachten ze in 2006 nog snel een nieuw toestel uit. Daarmee probeerden ze sterker te staan in een eventuele rechtszaak, door te laten zien dat ze de merknaam nog actief gebruikten. Dankzij de onderhandelingstactiek van Steve Jobs lukte het Apple uiteindelijk om de merknaam iPhone te mogen gebruiken. Hoe het Jobs is gelukt is nog steeds in nevelen gehuld, maar Cisco was opeens ‘om’ en gaf de merknaam in licentie aan Apple. Uiteindelijk gingen beide bedrijven zelfs nauwer samenwerken op de zakelijke markt.
De merknaam Macintosh
Bij de merknaam Macintosh liep het in 1982 iets anders. Steve Jobs was van plan om de personal computers die ze hadden ontwikkeld de naam Macintosh te noemen. Maar daarbij liepen ze tegen een naamconflict aan met het audiobedrijf McIntosh, een bedrijf dat high-end audio-apparatuur maakte.
Aanvankelijk wilde Apple ook de spelling McIntosh gebruiken, als eerbetoon aan het appelras waar toenmalig Apple-medewerker Jef Raskin gek op was. Raskin koos voor een fruitsoort omdat hij het seksistisch vond om een computer naar een vrouw te vernoemen. Uiteraard is dat wel gebeurd met de Apple Lisa, die naar Job’s dochter is vernoemd.
De uiteindelijke spelling Macintosh is anders, maar het klinkt hetzelfde. Het zou al snel tot verwarring onder consumenten kunnen leiden en Jobs begreep dat hij met een probleem zat. Hij schreef daarom een verzoek aan McIntosh Laboratory om de naam Macintosh tóch te mogen gebruiken.
Overigens lag Jobs al vanaf 1979 met Raskin in de clinch. Raskin wilde een computer maken die betaalbaar was voor iedereen, terwijl Jobs het beste van het beste wilde maken, waarbij de prijs van ondergeschikt belang was. Beide mannen waren het overigens wel eens over de naam. Maar Apple was destijds nog een klein bedrijfje en McIntosh was bij consumenten al een bekende naam. Met een zak geld zou Jobs het niet redden.
Jobs schreef een brief aan McIntosh-president Gordon Gow, waarin hij benadrukte hoe graag hij de naam zou willen gebruiken:
We zijn erg gehecht geraakt aan de naam Macintosh. Net als bij je eigen kind, heeft ons product een eigen, herkenbare persoonlijkheid ontwikkeld.
Jobs probeerde dus duidelijk op sentiment aan te sturen. Apple had ook een alternatief achter de hand: ze zouden de computer ook MAC kunnen noemen, een afkorting voor Mouse-Activated Computer. Mensen maakten er echter grapjes over: de afkorting zou ook Meaningless Acronym Computer kunnen betekenen. De toenmalige president van McIntosh was echter wel bereid om te praten om de naam. Apple betaalde een bedrag, waarvan nooit duidelijk is geworden hoe hoog het is was. Volgens geruchten zou het minstens 100.000 dollar zijn geweest.
Het leidde ertoe dat Apple uiteindelijk in 1984 de Macintosh-computer op de markt kon brengen. Grappig is dat Apple tegenwoordig toch weer de naam Mac gebruikt, zonder dat mensen er een afkorting achter zoeken. Uiteindelijk is het dus grotendeels hetzelde verlopen als bij de merknaam iPhone, waarbij Apple ook buiten de rechtszaal om overeenstemming bereikte.
Lees nog meer artikelen over Apple-historie:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
- We hebben de enge EyeSight-functie op de Vision Pro te danken aan Jony Ive (06-09)
Reacties: 2 reacties