Steve Jobs met Lisa-computer

Besturingssysteem van Apple Lisa binnenkort gratis beschikbaar

Het besturingssysteem van de Apple Lisa, één van de eerste desktopcomputers met een grafische interface, wordt binnenkort vrijgegeven. Het gaat om de broncode van het besturingssysteem en de bijbehorende apps die in 2018 te downloaden zijn.

In 1983 bracht Apple de Apple Lisa uit, een desktopcomputers bedoeld voor de zakelijke markt. Met een prijs van bijna tienduizend dollar was de Apple Lisa geen koopje, maar binnenkort kun je het besturingssysteem zelf gratis downloaden dankzij het Computer History Museum.

Besturingssysteem Apple Lisa

De Apple Lisa was één van de eerste computers met een grafische interface, muis en zelfs een bestandensysteem. Het systeem bevatte ook allerlei apps, zoals LisaWrite, LisaCalc, LisaDraw en LisaGraph. De computer was voorzien van een 5MHz Motorola 68000 CPU, 1MB RAM en een harde schijf van 5MB. De Apple Lisa was geen succes, want mede door de hoge prijs werden er maar 100.000 exemplaren van verkocht. Maar dankzij het Computer History Museum kun je straks zelf aan de slag met het besturingssysteem.

Steve Jobs met Lisa-computer

Al Kossow, een curator van het museum, heeft laten weten dat de broncode van het besturingssysteem en alle Lisa-apps gratis beschikbaar worden gesteld. Apple moet de broncode nog wel goedkeuren, maar als het zover is zal het publiekelijk beschikbaar gesteld worden. Zodra Apple het goedgekeurd heeft, verschijnt er op de website van het museum een blogpost over de geschiedenis van de software en de code. Uiteindelijk wordt het ergens in 2018 beschikbaar gesteld. Het enige wat niet vrijgegeven wordt, is de spellingschecker in de app LisaWrite.

Het project van de Apple Lisa begon al in 1978, maar onderging veel veranderingen voordat de computer uiteindelijk op de markt verscheen. Steve Jobs moest het project vroegtijdig verlaten, waarna hij aan de slag ging bij het Macintosh-team. Later verschenen er nog wel enkele nieuwe versies van de Lisa, maar het was uiteindelijk de Macintosh die een stuk populairder was.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 december 2017, 9:28
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerp steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.