iPhone-houder voor de auto

Minister Schultz wil verbod op smartphone bedienen in auto

Minister Schultz wil het bedienen van smartphones in de auto verbieden. Nu is alleen het vasthouden van telefoons verboden.

Verkeersminister Schultz van Haegen-Maas onderzoekt of een verbod op het bedienen van smartphones in de auto kan worden afgedwongen. Ook wil ze dat bepaalde functies tijdens het autorijden uitgeschakeld kunnen worden.

iPhone-houder voor de auto

Verbod op smartphone bedienen in de auto

De minister is hiervoor in overleg gegaan met de telecombedrijven. “Als je Pokémon wilt vangen, schakelt de telefoon ook uit als je te hard gaat”, meent Schultz in een interview in het AD. Overigens is ze daarbij niet helemaal goed voorgelicht, want de game toont alleen een waarschuwing die je kunt wegtikken. Schultz onderzoekt technische middelen, zoals het uitschakelen van chatapps tijdens het rijden of het overnemen van het toestel door de auto.

Ook strengere regels in VS
Schultz’ plannen komen niet helemaal uit de lucht vallen. Vorige week pleitten de Amerikaanse autoriteiten voor een ‘autostand’ op smartphones, die automatisch moet inschakelen als je in de wagen zit. Het Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) wil dat smartphonefabrikanten hun toestellen gaan uitrusten van een zogenaamde ‘autostand’, omdat het aantal verkeersslachtoffers in de VS de afgelopen twee jaar weer is gestegen. Het vermoeden bestaat dat het toenemende aantal functies op smartphones daarbij een rol speelt. De Amerikaanse organisatie stelde ook nieuwe richtlijnen op.

Melanie-Schultz-van-HaegenMinister Schultz gooit het over een andere boeg: zij wil in gesprek met de telecomsector kijken hoe ze smartphonegebruik in het auto kan beperken. Volgens de minister van Infrastructuur en Milieu is het bedienen van smartphones in de auto een groot probleem. “Je ziet nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg. Dus we moeten verder kijken. Verbieden is een optie”, aldus de bediening.

Het vasthouden van telefoons tijden het autorijden is overigens al verboden in het ‘Reglement verkeersregels en verkeerstekens’ maar je mag nog wel een telefoon bedienen als deze in een houder zit. De minister bekijkt nu of bedienen van de smartphone helemaal verboden kan worden, ook als deze in een houder zit.

Eerder was Schutz in het nieuws omdat ze gebruik van smartphones op de fiets wilde verbieden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 november 2016, 14:33
Categorie Achtergrond
Onderwerpen auto, politiek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.