Apple's beste van 2018.

Dit zijn Apple’s favoriete apps van 2018

Procreate Pocket en Froggipedia grote winnaars

Apple heeft weer haar favoriete apps van het jaar bekendgemaakt. De grote winnaars zijn Procreate Pocket, Froggipedia en Pixelmator Pro. Ook zijn de lijsten van de populairste apps in de Nederlandse App Store bekendgemaakt, waarin vooral veel bekenden staan.

De favorieten van 2018 volgens Apple

Traditiegetrouw maakt Apple in december bekend welke apps, films, muziek en boeken het populairst en het beste van het afgelopen jaar waren. In de belangrijkste categorieën vinden we enkele bekende en minder bekende winnaars. Dit zijn volgens Apple de hoogtepunten van het afgelopen jaar.


Apple’s favoriete apps van 2018
Uit Apple’s selectie van de beste apps valt op dat twee apps in de categorie creativiteit het podium pakken. Procreate Pocket is dan ook uitgeroepen als de iPhone-app van het jaar. Al in 2015 schreven wij een review van Procreate Pocket, maar dit jaar verscheen er een grote update in de vorm van Procreate Pocket 2. Deze nieuwe versie werkt onder andere met Apple’s Metal-framework en biedt drukgevoelig tekenen dankzij 3D Touch.

Procreate Pocket 2

Voor de iPad is de AR-app Froggipedia uitverkozen tot de beste app. In Froggipedia leer je meer over de anatomie van onder andere kikkers. Op de Mac steelt Pixelmator Pro de show, de opvolger van de populaire fotografie-app Pixelmator. Op de Apple TV heeft Apple voor Sweat gekozen. Je hebt misschien nog nooit van deze fitness-app gehoord, maar als je vaak door de App Store op de Apple TV bladert komen de sportieve vrouwen je misschien wel bekend voor. De app wordt al maandenlang uitgelicht in de Apple TV App Store.

Apple heeft in deze uitreiking verder niet stilgestaan bij 10 jaar App Store. Op iCulture hebben we wel uitgebreid stilgestaan, onder ander met onze speciale podcastserie.

Beste apps van 2018 in Nederland en België

Populairste apps uit 2018
Apple maakt ook weer bekend welke apps het populairst waren in de Nederlandse App Store. Daarin vinden we weinig verrassingen. Bij de gratis iPhone-apps staan WhatsApp, Tikkie, Instagram en Google Maps bovenaan. Ook DigiD en de winkel-app Wish staan in dit lijstje. Op de iPad zijn vooral apps voor het kijken van tv, films en series populair. Hierin staan dan ook Netflix, YouTube, Ziggo GO, NPO Start en Videoland hoog genoteerd.

Bij de betaalde iPhone-apps vinden we wederom veel herkenbare apps die al jarenlang bovenaan de hitlijsten staan. Baby Monitor 3G en Oei, ik groei staan bij de iPhone wederom bovenaan, gevolgd door Plantsnap, Afterlight 2 en WeatherPro. De slaapapp AutoSleep staat ook hoog in het lijstje. Wij waren (in 2017) ook enthousiast over deze slaapapp, zoals we schreven in de review van AutoSleep.

De populairste betaalde iPad-apps van dit jaar zijn wederom Procreate, Duet Display en all-time klassiekers zoals Baby Monitor 3G en GoodReader. Ook schrijfapp MyScript Nebo staat in dit lijstje, waar wij in de review van MyScript Nebo erg enthousiast over waren.

Populairste games van 2018
Bij de games doet vooral Fortnite goede zaken. Zowel op de iPhone als iPad staat Fortnite hoog genoteerd. Enkele andere opvallende games zijn Minecraft, Hitman Sniper, F1 2016, Rollercoaster Tycoon Classic en Hidden Folks. Hidden Folks werd vorig jaar nog door Apple uitgeroepen als beste iPad-game en nu blijkt dus dat de game het afgelopen jaar ook vaak gedownload is.

De top 5 van games op de iPhone en iPad ziet er als volgt uit:

Populairste gratis iPhone-games

 1. Helix Jump
 2. Fortnite
 3. Love Balls
 4. Woord Kruis
 5. Woord Snack

Fortnite Battle Royale naar Apple TV?

Populairste betaalde iPhone-games

 1. Minecraft
 2. Hitman Sniper
 3. Plague Inc.
 4. 30 Seconds™ Officieel
 5. Bloons TD 6

Populairste gratis iPad-games

 1. Fortnite
 2. Love Balls
 3. Helix Jump
 4. Kick the Buddy
 5. Woord Snack

Populairste betaalde iPad-games

 1. Minecraft
 2. The Room: Old Sins
 3. RollerCoaster Tycoon® Classic
 4. F1 2016
 5. The House of Da Vinci

Populairste muziek Apple Music in Nederland in 2018

Naast apps heeft Apple ook de toplijsten op het gebied van muziek, podcasts, films en boeken bekendgemaakt. Apple heeft voor Apple Music ook de artiesten, songs en albums van het jaar onthuld. Drake is uitgeroepen tot artiest van het jaar en I Like It van Cardi B is volgens Apple hét liedje van 2018.

 • Artiest van het jaar: Drake
 • Doorbraak van het jaar: Juice WRLD
 • Liedje van het jaar: I Like It: Cardi B featuring Bad Bunny & J. Balvin
 • Album van het jaar: Golden Hour: Kacey Musgraves

Het bestbeluisterde nummer in Nederland in Apple Music van het afgelopen jaar is afkomstig van de artiest van het jaar. Het gaat namelijk om God’s Plan van Drake. Daarna volgen de populaire zomertracks One Kiss van Dua Lipa en Havana van Camila Cabello. In de lijst staan ook een paar Nederlandse artiesten, namelijk Ronnie Flex met Blijf Bij Mij en Bløf met Zoutelande. Bij de albums doen Lil Kleine met Alleen, ÷ van Ed Sheeran en het album van Dua Lipa het goed.

Beste Podcasts van 2018 volgens Apple

Zoek je nog inspiratie voor nieuwe podcasts? Natuurlijk kan je luisteren naar de iCulture Podcast, maar volgens Apple zijn ook In the Dark, Caliphate, The Dream, Everything is Alive en Slow Burn de moeite waard. Deze podcasts vullen namelijk de top vijf van de beste podcasts-shows van 2018.

Er is ook een aparte Nederlandse lijst samengesteld met de meest gedownloade podcasts die dit jaar zijn uitgebracht. De lijst bestaat uit de volgende shows:

 1. De Dag
 2. De Willem Podcast
 3. Live Slow Ride Fast
 4. NPO Radio 1 Tour de France-podcast De Kopgroep
 5. Newsroom | BNR
 6. Opgejaagd
 7. In Het Wiel
 8. De Jortcast
 9. Het Marathoninterview archief
 10. Nieuwsweekend

Beste films van 2018 volgens Apple

Zijn films meer je ding? De beste films op iTunes in 2018 zijn Avengers: Infity War, Call Me By Your Name en Bankier Van Het Verzet. De eerstgenoemde is de langverwachte crossover van allerlei Avengers-personages en was een grote kaskraker afgelopen zomer. Bankier Van Het Verzet won eerder dit jaar al vijf Gouden Kalveren, onder andere in de categorie beste film. De film met Barry Atsma staat naast iTunes ook op Videoland. Tot slot scoort ook Disney goed met onder andere Coco en The Incredibles 2.

Beste boeken van 2018 volgens Apple

Dit jaar is iBooks op de schop gegaan. De app is niet alleen vernieuwd, want ook de naam is anders. In Apple Boeken vind je zowel fictie als non-fictie, maar ook audioboeken. Het boek én audioboek van het jaar is American Marriabe van Tayari Jones. In Nederland worden in de categorie fictie Oorsprong van Dan Brown en Stromboli van Saskia Soort het meest gedownload. Bij non-fictie doet de biografie van Gordon het goed, net als Inside van Michel van Egmond, over alle toestanden achter de schermen bij het populaire programma Voetbal Inside.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 december 2018, 9:24
Categorie Apple
Onderwerp app store
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.