procreate-pocket-icoon-groot

Procreate Pocket voor iPhone: snel schetsen, maar iCloud-functies blijven achter

Review van Procreate Pocket, waarin we kijken naar gebruiksgemak. Hiermee kun je makkelijk tekenen en schilderen.
Bram Balk - · Laatst bijgewerkt:

procreate-pocket-icoon-grootDe teken- en schilderapp Procreate Pocket was lange tijd alleen verkrijgbaar op de iPad. Sinds kort is er ook een iPhone-app, waarmee je op het veel kleinere scherm kunt gaan tekenen. Bevalt dat? Dat lees je in onze review van deze app, waarin je al je creativiteit los kan laten. Procreate is een teken- en schilderstudio met heel veel instellingsmogelijkheden, waarmee je als designer en als kunstenaar goed uit de voeten kunt.


Om een indruk te krijgen wat je zoal met deze app kunt doen: hieronder zie je een video van Procreate op de iPad Pro.

Procreate Pocket geen iPad-vervanger

Dat Procreate niet beschikbaar was voor de iPhone komt voornamelijk door de ietwat hoge ambities van de ontwikkelaar, Savage Interactive. “Het probleem was dat het ontwerpen van een interface die de mogelijkheid bood om mee te kunnen schilderen op de iPhone en niet in je eigen weg zat, erg lastig bleek”, aldus de maker van de app.

Procreate Pocket, de iPhone-app die het gemis nu eindelijk goed mag maken, moeten we daarom volgens Savage zien als “iets waarmee je ideeën snel kunt schetsen en schilderen” en niet als vervanger van de iPad-versie. Jaja…

Procreate pocket voorbeelden

Da’s een leuk verhaal, maar uiteindelijk is Procreate Pocket wel degelijk de teken- en schilderstudio die we al jaren kennen, maar dan als aparte app voor de iPad. Achter de nieuwe iPhone-interface hangt bijna exact dezelfde software als Procreate 2 voor de iPad. Zelfs de opnamefunctie waarmee je het tekenproces in 1080p video kunt vastleggen, zit in deze pocketversie.

Penselen handmatig downloaden

Het belangrijkste verschil tussen beide apps is dat de iPhone-versie standaard slechts 12 verschillende penselen heeft. Wil je meer? Dan moet je die zelf downloaden van het community-forum van Procreate en via iCloud in de app zetten. Dat is anno 2015 misschien een beetje omslachtig, maar dat willen we nog wel door de vingers zien.

Procreate Pocket 2

Kritischer moeten we zijn als het gaat om de mogelijkheden om je creaties te delen. Procreate 2 en Procreate Pocket zouden op papier geweldig moeten kunnen samenwerken via iCloud, maar die ondersteuning zit niet in deze versie van de app. Er is zelfs geen Dropbox-integratie! Je kunt alleen de bestanden uit de app exporteren naar een aparte map op iCloud. En dat zou in een app als Procreate Pocket toch wel iets uitgebreider mogen: wat heb je aan een schets als je hem niet snel kunt uitwerken tot een kunstwerk?

Meer voorbeelden van Procreate Pocket

Conclusie Procreate Pocket review

Toch wil dat niet zeggen dat Procreate Pocket niet de moeite waard is: met de tools van deze app kun je vlot wat moois schilderen. Het freehand selectiegereedschap dat debuteerde op de iPad is enorm leuk om mee te spelen. Daarnaast moeten we ook zeggen dat de manier waarop je de penselen instelt erg sjiek is gedaan. Maar voor een nieuwe bekroning moet Savage echt nog aan de weg timmeren.

Pluspunten

  • Vrijwel dezelfde functies als de iPad-versie, geen uitgeklede variant

Minpunten

  • Geen Dropbox-integratie
  • Nog geen goede iCloud-samenwerking tussen iPad- en iPhone-app

Ook verkrijgbaar:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.