Deze apps van Apple zijn nog steeds niet geoptimaliseerd voor de iPhone X

Apple heeft haar eigen apps nog steeds niet allemaal bijgewerkt voor de iPhone X. iCulture maakte een inventarisatie van apps die nog steeds zwarte balken laten zien, terwijl de iPhone X al maandenlang beschikbaar is.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update mei 2019: We hebben deze lijst bijgewerkt met de nieuwste stand van zaken. Hieronder volgt het originele artikel van juni 2018.

Apple is er vaak snel bij met het aanpassen van apps voor nieuwe toestellen, maar voor de iPhone X is dat een ander verhaal. Wij maakten in januari 2018 een inventarisatie van de apps die nog steeds niet waren aangepast voor de iPhone X. Destijds waren het er zes. Daarvan zijn in juni 2018 nog vier stuks overgebleven, waaronder redelijk recente apps zoals Muziekmemo’s.

Apple’s apps niet aangepast voor iPhone X

Er wordt vaak over ontwikkelaars geklaagd als ze traag zijn met het uitbrengen van app-updates voor nieuwe toestellen. Vooral bij de iPhone X merkte je dat, omdat gebruikers graag willen dat het volledige scherm wordt gebruikt en de notch en home-indicator niet in de weg zitten. Bij kleinere ontwikkelaars is wel te begrijpen dat ze niet altijd tijd en budget hebben om hun apps aan te passen aan het nieuwste van het nieuwste. Maa rook bij grotere bedrijven zoals Google en Spotify duurde het relatief lang voordat ze aanpassingen doorvoerden, die ook niet altijd goed uitpakten.

Geeft Apple zelf het goede voorbeeld? Niet helemaal, wat deze apps zijn nog steeds niet aangepast voor de iPhone X.

Muziekmemos

Apple heeft tientallen apps op haar naam staan, nog even afgezien van de standaardapps en iMessage-stickers. Apps als Pages, Numbers en Keynote zijn keurig van een update voorzien. Afgelopen januari was iMovie nog niet bijgewerkt, Apple’s app waarmee je video’s monteert en eigen films maakt. Juist bij een app die zoveel draait om video en montage, komt de extra schermgrootte van de iPhone X goed van pas. Gelukkig paste Apple in april 2018 de app aan voor het Super Retina-scherm van de iPhone X. In juni volgde een update voor Beats Pill+, een app voor je Beats-speaker. Dit zijn de enige twee apps die sinds ons de eerste publicatie van dit artikel zijn bijgewerkt.

#1 Muziekmemo’s
Update 29 mei 2019: Apple is eindelijk niet meer vergeten dat Muziekmemo’s nog bestaat: de app is met ingang van versie 1.0.6 bijgewerkt voor iPhones zonder thuisknop.

Een recente app die nog op een update wacht is Muziekmemo’s. Misschien herinner je je de app uit 2016 nog, maar er is ook een grote kans dat je Muziekmemo’s compleet uit het oog verloren bent. Apple heeft een mooie pagina met uitleg over Muziekmemo’s gemaakt, waarin het bedrijf uitlegt hoe je snel muziekopnames kunt maken van je gitaarspel of zangkunsten. Je kunt hiervoor wel bij de geoptimaliseerde Garageband-app terecht, maar als je liever Muziekmemo’s gebruikt loop je tegen twee zwarte balken aan.

Muziekmemo's en AirPort-configuratieprogramma op iPhone X.

#2 iTunes Remote
Update 26 juni ’18: Er is een update verschenen van iTunes Remote, aangepast voor de iPhone X, iOS 12 en met een nieuw design.

iTunes Remote is een app die sommige mensen misschien wel dagelijks gebruiken. Met deze app bedien je de muziekbibliotheek in iTunes op je Mac, maar je kunt het ook gebruiken om een Apple TV te bedienen. Apple noemt deze app in de App Store ‘onmisbaar’, maar heeft blijkbaar nog niet de tijd gevonden om de app voor iPhone X-gebruikers bij te werken.

#3 AirPort-configuratieprogramma
Update 5 september ’18: Apple heeft een update voor de AirPort Utility-app uitgebracht die ondersteuning voor de iPhone X bevat. Deze volgde kort nadat de AirPort Express een update kreeg voor AirPlay 2.

Het is eigenlijk een wonder dat het AirPort-configuratieprogramma nog steeds werkt in iOS 11. Apple heeft deze app namelijk sinds 2014 geen update meer gegeven. De app werkt echter nog steeds en is bedoeld om wijzigingen in je AirPort-routers aan te brengen. De routers zijn inmiddels officieel uit het assortiment gehaald, dus de kans is klein dat hiervoor nog een update komt.

App Store Connect

#4 iTunes Connect
Voor ontwikkelaars is iTunes Connect een opvallende naam. Deze app werd jarenlang gebruikt om ontwikkelaars inzicht te geven in de apps die ze beschikbaar hebben gesteld in de App Store. Sinds WWDC 2018 is er echter iets veranderd: iTunes Connect wordt voortaan alleen nog gebruikt voor het beheren van muziek, films en andere content. Voor appontwikkelaars is er sindsdien App Store Connect (meer info) en daar hoort ook een nieuwe app bij.

De kans dat Apple de iTunes Connect-app nog een update geeft is niet zo groot. Toch is dat jammer, want ontwikkelaars hebben vaak de nieuwste toestellen en Apple spoort ze aan om hun apps aan te passen voor de iPhone X. Sterker nog: vanaf april 2018 moeten alle nieuw ingediende apps geschikt zijn voor de iPhone X.

Bekijk ook

Apple: 'Apps moeten vanaf april 2018 aangepast zijn voor iPhone X

Apple heeft ontwikkelaars geïnformeerd dat alle nieuwe apps vanaf april 2018 geschikt moeten zijn voor de iPhone X. Ontwikkelaars moeten dus zorgen dat hun apps rekening houden met de notch en het edge-to-edge scherm.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 29 mei: Update voor Muziekmemo's toegevoegd.
  • 2018 - 05 september: Update voor AirPort Utility-app toegevoegd.
  • 2018 - 26 juni: Update iTunes Remote verschenen.
  • 2018 - 12 juni: Artikel bijgewerkt met de huidige stand van zaken.

iPhone X

De iPhone X (iPhone 10) was Apple's toptoestel voor 2017, met onder andere Face ID gezichtsherkenning, een OLED-scherm en een vrijwel randloos scherm. Is dit toestel nog steeds een goede keuze? Je leest het hier. De iPhone X is in 2018 opgevolgd door de iPhone XS.

iPhone X

Reacties: 32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.