Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
iPad 2020 review: 20 Watt adapter meegeleverd, altijd handig

Volgens Apple kan de 18W oplader van vorig jaar de iPhone 12 (Pro) niet snelladen

Maar dat blijkt onzin
Apple levert dit jaar geen stroomadapter mee in de doos van de iPhone 12-modellen. Heb je nog een 18 Watt-oplader van vorig jaar liggen? Die kun je eventueel gebruiken, maar snelladen gaat niet lukken, beweert Apple in een supportdocument. De werkelijkheid ligt iets genuanceerder.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 24 oktober 2020: we hebben nu zelf een test uitgevoerd met verschillende oplaadmethoden voor de iPhone 12. Daarbij blijkt dat de 20 Watt-adapter ietsje sneller is, maar het verschil met de 18 Watt-adapter is te verwaarlozen.

Bekijk ook

iCulture oplaadtest: zo lang duurt opladen van de iPhone 12 met verschillende adapters

Hoe kun je je iPhone 12 het beste opladen? Wij hebben het getest met verschillende oplaadmethoden en meerdere adapters. Zit er verschil tussen snelladen en maakt het veel uit welke adapter je gebruikt?

18 Watt oplader kan niet snelladen

We zijn op de iCulture-redactie druk bezig met een oplaadtest, waarbij we verschillende adapters en oplaadmethodes testen. We sloten bijvoorbeeld de MagSafe-lader aan op stroomadapters met verschillende wattages. Ook zijn we gaan snelladen met de 20 Watt-adapter die Apple aanbeveelt voor de iPhone 12. Heb je vorig jaar een iPhone 11 Pro (Max) gekocht, dan kreeg je daar een 18 Watt adapter. Prima om je nieuwe iPhone 12 mee op te laden, zou je denken. Maar snelladen is er dan niet bij. Apple meldt in een supportdocument dat voor het snelladen van een iPhone 12 minimaal een 20 Watt stroomadapter nodig is.


Ook in de technische specs van de iPhone 12-modellen wordt nu genoemd dat je minimaal 20 Watt nodig hebt:

Geschikt voor snelladen:
binnen 30 minuten11 tot 50% opgeladen met adapter van 20 W of meer (afzonderlijk verkrijgbaar)

Apple stopt geen adapter meer in de doos om de aarde te redden en omdat het bedrijf er vanuit gaat dat iedereen nog wel een adapter heeft liggen. De benodigde 20 Watt-adapter zal niet iedereen hebben, dus die zul je dan nog wel los moeten aanschaffen. Je zou ook meteen voor het iets zwaardere werk kunnen gaan en meteen kiezen voor een 30 Watt-adapter, maar die is wel een stuk groter, zwaarder en duurder.

  • Apple 20 Watt USB-C-lichtnetadapter: 25 euro
  • Apple 30 Watt USB‑C-lichtnetadapter: 55 euro

Wie krap bij kas zit en toch wil snelladen, zou ook de IKEA ÅSKSTORM in huis kunnen halen. Die is er in twee varianten, waarvan eentje geschikt is:

  • IKEA ÅSKSTORM 23 Watt wit: €9,99 (niet geschikt)
  • IKEA ÅSKSTORM 40 Watt donkergrijs: €19,99 (geschikt)

Hiermee kun je ook je MacBook opladen. De witte versie is weliswaar 23 Watt op papier, maar de USB-C-poort die erin zit levert maar 18 Watt, dus dat is niet genoeg. Bij de donkergrijze uitvoering is het 30 Watt, voldoende om een lichte MacBook opgeladen te houden en ook voldoende om je iPhone 12 te snelladen.

IKEA Askstorm 40 Watt

Andere alternatieven
Verder zou je natuurlijk ook de USB-C-adapter kunnen gebruiken die bij je iPad of MacBook werd geleverd, als deze meer dan 20 Watt is. Je zou er ook voor kunnen kiezen om niet snel te laden, omdat dit op termijn schadelijker voor de batterij is. Sluit je je iPhone elke nacht op de lader aan, dan is snelladen helemaal niet nodig. Je kunt met elke USB-A- of USB-C-adapter je toestel traag opladen, als je over de juiste kabel beschikt.

ZENS Stand+Dock lader aan de voorkant.

We hebben onze tip over je iPhone snelladen daarom aangepast aan deze nieuwe situatie. Met de 18 Watt adapter kun je de iPhone 8 tot en met iPhone 11 Pro Max snelladen, maar niet de iPhone 12-serie.

Bekijk ook

Zo werkt iPhone snelladen: alles over de iPhone sneller opladen

De nieuwste iPhones werken met snelladen, maar hoe werkt dit precies? Met deze tip halveer je de oplaadtijd van je geschikte iPhone, dankzij snelladen met een zwaardere adapter en een techniek met de naam USB Power Delivery. Je leest er hier alles over!

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 24 oktober: Resultaten van eigen test toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

51 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.