iPhone SE

Review iPhone SE 2016

Apple’s opdondertje met verborgen krachten

Lees onze review van de iPhone SE, het krachtige kleine toestel dat in het voorjaar van 2016 in de winkel ligt. Deze kleine krachtpatser is net zo krachtig als de iPhone 6s en heeft het vertrouwde uiterlijk van de iPhone 5s.

iPhone SE 2016 review

Het is nog lang geen september, maar toch brengt Apple tussentijds een nieuwe iPhone uit. De iPhone SE is de krachtigste 4-inch iPhone die Apple ooit gemaakt heeft. Bijzonder aan dit toestel is dat het een vertrouwd uiterlijk heeft, maar toch helemaal nieuw is. Wij testten de iPhone SE alvast uitgebreid en vertellen je in deze review of dit toestel de moeite is.

Deze review is uitgevoerd in 2016 en beschrijft de situatie op dat moment. Inmiddels is er een nieuwere iPhone SE 2022 verschenen. Dit is een betere keuze als je lang met je toestel wilt doen.

Bekijk ook

iPhone SE 2022: dit is het instapmodel van dit moment

De iPhone SE van 2022 is het betaalbare instapmodel, waar je jarenlang plezier ban hebt. Dit is de beste keuze voor mensen die een goedkope en betrouwbare iPhone zoeken. Op deze pagina vertellen we je alles over wat er nieuw en verbeterd is bij de iPhone SE 3!

Reviewtekst: Gonny van der Zwaag, fotografie: Lyan van Furth (Maal4), productie: Jean-Paul Horn

iPhone SE review in het kort

De iPhone SE is het eerste nieuwe toestel met 4-inch scherm dat Apple sinds 2013 uitbrengt. De letters staan voor Special Edition. Het is een goedkoper en compacter alternatief voor de iPhone 6s. Intern is de iPhone SE vrijwel gelijk aan de iPhone 6s (check hier de verschillen), maar het design lijkt op dat van de iPhone 5s. Als je beter kijkt zie je de verschillen, zoals de matte zijkanten en de nieuwe kleur roségoud. Je krijgt een veel betere camera, een betere processor en snellere netwerkverbindingen tot je beschikking. Check voor alle verschillen ons artikel over de verschillen tussen iPhone SE en iPhone 5s.

iPhone SE review iCulture: toestel met doosje

Eigenlijk is Apple nooit gestopt met het maken van 4-inch iPhones. Je was alleen aangewezen op de oudere en tragere modellen. Tot een paar dagen geleden zat de iPhone 5s nog gewoon in het assortiment bij Apple, maar dat toestel kan de grotere modellen uit de iPhone 6-familie technisch gezien niet meer bijbenen.

De iPhone SE kan dat wel. Het is een compleet nieuw toestel, gebouwd met een duidelijk doel: zorgen dat zoveel mogelijk mensen met oudere toestellen, nu écht gaan overstappen. Je hoeft er zelfs geen nieuw hoesje voor te kopen, want de iPhone SE past in bijna alle hoesjes die voor de iPhone 5-familie zijn gemaakt.

Je zou bijna gaan denken dat Apple in een pakhuis nog wat pallets met oude iPhone 5s-behuizingen heeft gevonden en daar de nieuwste componenten van de iPhone 6s in heeft gestopt. Maar als je goed nadenkt zit er eigenlijk een slimme marketingstrategie achter dit toestel.

iPhone SE review iCulture: met iPhone 5 in zilver

iPhone SE: voor wie?

Er stonden geen lange rijen bij de Apple Store toen de iPhone SE in de verkoop ging. Maar dat was te verwachten: het gaat hier om een kleiner toestel dat helemaal niet bedoeld is voor de early adopters – terwijl dat nou juist het type mensen is dat bij de Apple Store gaat kamperen. Bovendien ziet het toestel er precies zo uit als de iPhones van 2012 en 2013.

Maar die rustige launch moet je niet opvatten als een verkoopflop. Integendeel, Apple weet wat ze doen: dit is een toestel waar ze op de langere termijn miljoenen van gaan verkopen. Vorig jaar verkocht Apple nog 30 miljoen toestellen met een 4-inch scherm. Het maakt duidelijk dat er nog steeds behoefte is aan kleinere toestellen, ook al ging de trend de afgelopen jaren naar steeds grotere formaten.

De belangrijkste eigenschappen

  • Compact design van aluminium en glas
  • 4-inch scherm met retina-resolutie
  • A9-processor met M9 co-processor
  • Touch ID, 4G+, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • 12-megapixel camera met Live Photos en 4K video
  • Verkrijgbaar met 16GB opslag (€489) en 64GB opslag (€589)

iPhone SE review iCulture: met iPhone 5 in zilver

De iPhone SE spreekt een kleinere, maar wel heel belangrijke doelgroep van Apple aan. Eigenlijk zijn er drie groepen. De eerste groep zijn mensen die nu een 4-inch telefoon gebruiken en een nieuw toestel willen, maar daar geen zeshonderd euro of meer voor willen betalen. Met de iPhone SE kunnen ze upgraden naar een snel toestel voor een redelijke prijs.

iPhone SE review iCulture: bovenop een iPhone 6s

De tweede groep zijn mensen die dolgraag een iPhone willen, maar het zich tot nu toe niet konden veroorloven. We komen regelmatig mensen tegen die eigenlijk best een iPhone zouden willen hebben, maar ‘uit nood’ toch maar een Android-toestel hebben gekocht. Simpelweg omdat je veel voor weinig krijgt. Tweedehands toestellen zijn vaak een paar jaar oud en lopen technisch alweer wat achter. Bij de iPhone SE hoef je je niet te behelpen met een ouder toestel: dit is een snelle iPhone voor de prijs van een midrange Android-toestel.

iPhone SE review iCulture: toestel staand met kop koffie

De derde groep bestaat uit mensen die de voorkeur geven aan een kleinere iPhone, bijvoorbeeld mensen die de iPhone graag in hun broekzak dragen. Die groep heeft sinds 2014 niet veel keuze meer. In dat jaar begonnen fabrikanten massaal phablets te maken en er is sindsdien niet zoveel keuze meer uit interessante kleinere toestellen. De meeste 4-inch toestellen zijn low-end, met matige specs, gericht op mensen die het niet interesseert welk merk het is. Met de iPhone SE heeft Apple een slim gat in de markt gevonden: het kleine toestel spreekt precies de juiste mensen aan. Krachtig van binnen, compact van buiten. Een dergelijk toestel was er nog niet, ook niet bij de concurrentie.

iPhone SE review iCulture: toestel op houten tafel met kop koffie

Misschien zijn er ook wat iPhone 6/6s-gebruikers die terug willen naar een kleiner toestel, maar we denken dat die groep niet zo groot is. Zij hebben nog een redelijk nieuw toestel dat jaren meegaat. De enige reden om te downsizen is dat je je ergert dat huidige toestellen niet meer in je broekzak passen. De verleiding van een nieuw toestel zullen huidige gebruikers van de iPhone 6/6s minder voelen. Het is tenslotte een toestel dat ze vaak al hebben gehad, dus overstappen naar een iPhone SE voelt voor hen als een stap terug.

iPhone SE review iCulture: de iPhone op een grastapijt

iPhone SE: wennen aan een kleiner formaat

Op de iCulture-redactie hebben we allemaal een iPhone 5 of iPhone 5s gehad, waardoor dit formaat meteen weer vertrouwd aanvoelt. Het kleinere formaat deed ons terugdenken aan vroeger, toen we toestellen nog met één hand konden bedienen. Apple weigerde lang om mee te gaan met de trend naar steeds grotere toestellen. Een iPhone moest je immers met één hand kunnen bedienen, had Steve Jobs ons verteld. Toen de grotere toestellen op de markt kwamen, bleek het een gigantisch succes: er zijn nog nooit zoveel toestellen verkocht als van de iPhone 6-serie.

iPhone SE review iCulture: de iPhone SE bovenop een iPhone 6s

Nu Apple een klein snelheidsmonster uitbrengt, zal het voor veel mensen een lastige afweging worden. Vind je het compacte formaat wel handig en neem je het kleinere scherm op de koop toe? Of heb je toch liever een groter model, ook al past die niet in je broekzak? Wie aanhikte tegen de grotere iPhones heeft nu in ieder geval een goed alternatief, want de iPhone SE doet niet onder voor de meest recente toestellen. Alles is alleen wat kleiner. Het is heerlijk om alle knoppen (weer) onder handbereik te hebben, om alle icoontjes op het homescreen te kunnen bereiken. Foto’s maken met de iPhone SE? Door zijn hoekige uiterlijk heb je meer grip. Hij glijdt moeiteloos in de zakken van je skinny jeans, waarbij je na verloop van tijd zo’n typische iPhone-slijtageplek krijgt.

De grote vraag is: hoe fijn is dit formaat? Ergonomisch gezien moet je daarbij op drie dingen letten:

  • Is het prettig om vast te houden? Ja!
  • Kunnen je duimen overal bij? Ja!
  • Zie je genoeg op het scherm? Mwah, dat is heel persoonlijk.

Voor sommige mensen zal het scherm echt te klein zijn, omdat ze gewend zijn geraakt om veel informatie op het scherm te zien. Bij de iPhone SE kun je ook best veel info op het scherm krijgen, maar dan heb je wel te maken met priegelige tekst. Voor ouderen die een leesbril nodig hebben, is een groot toestel gewoon fijner. Maar ook al zijn toestellen met 4.7-inch scherm nu de norm geworden, er is best behoefte aan een kleine maar krachtige iPhone.

iPhone SE review iCulture: volumeknoppen van de iPhone SE

Design van de iPhone SE

Het design van de iPhone SE dateert eigenlijk al van de iPhone 4 uit 2010, toen Apple de eerste modellen met glazen frontje en rechte aluminium zijkanten introduceerde. Het bijzondere is dat het design er nog steeds niet gedateerd uitziet. Sterker nog: we vinden het design van de iPhone 4- en 5-serie eigenlijk mooier dan de huidige modellen met afgeronde zijkanten. Er zullen mensen zijn die het jammer vinden dat Apple een bestaand design opnieuw gebruikt. Maar eerlijk gezegd vinden wij dat geen probleem: dit design ziet er nog steeds goed uit en ligt vertrouwd in de hand. Het zorgt ervoor dat Apple niet een compleet nieuw toestel hoefde te ontwerpen.

iPhone SE review iCulture: speakergaatjes aan de onderkant

Dat de twee toestellen zoveel op elkaar lijken, heeft ongetwijfeld te maken met kostenoverwegingen. Een compleet nieuw toestel ontwerpen is een dure bezigheid, terwijl Jony Ive momenteel zijn handen vol heeft met de talloze andere projecten, zoals horlogebandjes, auto’s en winkelinterieurs. Door een bekend design opnieuw te gebruiken kon Apple het toestel goedkoper én gemakkelijker geheim houden. Fabrieksmedewerkers hoefden niet opnieuw te worden opgeleid en hebben de iPhone SE misschien zelfs geproduceerd zonder dat het iemand is opgevallen.

iPhone SE review iCulture: rechtop met iPhone 5 op de achtergrond

De iPhone SE is namelijk nauwelijks te onderscheiden van de iPhone 5s. Dezelfde behuizing van 6000-series aluminium, het 4-inch scherm, de ronde volumeknoppen, alles is hetzelfde. De enige verschillen zijn de matte zijkanten en het Apple-logo aan de achterkant. Dat Apple-logo is niet langer opgedrukt, maar is gemaakt van een apart stuk metaal in een bijpassende kleurtoon. Ook is de opdruk iets anders, door de aanwezigheid van een CE-logo. Afmetingen en gewicht zijn precies hetzelfde. De grootste verandering is de kleur: de iPhone SE is verkrijgbaar in rosegoud, naast de gangbare kleuren spacegrijs, zilver en goud. De meeste hoesjes voor de iPhone 5-familie zullen gewoon passen, al is het wel verstandig om dat vooraf even te controleren.

Dikte? Ja, het toestel is iets dikker dan de recente toestellen maar door het kleinere formaat, geeft dat niet. Het dikkere design zorgt er in ieder geval voor dat er geen camerabult aanwezig is (daarover later meer).

iPhone SE review iCulture: twee iPhones op elkaar

Net als bij die eerdere modellen is de bouwkwaliteit perfect. Geen kieren of rammelende knoppen, alles sluit tot op het kleinste detail goed op elkaar aan. Het toestel voelt als vanouds stevig en kwalitatief hoogwaardig aan. Het is makkelijk op te pakken en met één hand vast te houden. Dankzij de rechte randen heb je meer grip. Ook handig aan de rechte randen is dat je het toestel rechtop kunt zetten bij het maken van een foto, zonder dat je een dock nodig hebt.

"De iPhone SE voelt aan als een high-end toestel, maar dan in een wat kleinere verpakking."

iPhone SE review iCulture: toestel met laadkabel

Scherm van de iPhone SE

Net als op de iPhone 6s kun je op deze nieuwe iPhone twee 4K-video’s gelijktijdig bewerken in iMovie. Het geeft meteen aan hoe krachtig het toestel is. Maar zeg nou eens eerlijk: ga je dat wel doen op een 4-inch scherm? Het laat wel meteen zien hoeveel performance er in de iPhone SE zit.

Het blijft een beetje een compromis: bij een kleiner toestel hoort ook een kleiner scherm. Het 4-inch scherm in de iPhone SE is niet alleen kleiner, maar bevat ook minder pixels en heeft minder contrast dan dat van de iPhone 6s. Gelukkig is het scherm wel heel scherp, waardoor je bijvoorbeeld e-mailtjes makkelijk kunt lezen. Het voelt alleen wel alsof je een kassabon zit te lezen, zo klein is alles.

Je krijgt ook al snel het gevoel dat je geen serieus werk op zo’n kleine telefoon kunt doen. Meer taken moeten blijven liggen totdat je weer achter de computer zit, terwijl we bij de iPhone 6s Plus veel meer het gevoel krijgen van empowerment: dat je bijna alles mobiel kunt doen.

iPhone SE review iCulture: toestel met iPhone 6s

Er zijn ook pluspunten. Dankzij het kleinere scherm kun je alles weer met één hand bedienen, zonder dat je je duim hoeft uit te strekken. Je loopt ook niet meer het risico op een ‘phablet-pink’, omdat je je pink niet meer als ondersteuning hoeft te gebruiken.

De iPhone SE heeft een 4-inch scherm met een 16:9 beeldverhouding, een resolutie van 1136 x 640 pixels en een pixeldichtheid van 326 pixels per inch. Exact gelijk aan de iPhone 5s. Wat de hoeveelheid pixels betreft is het een kleine stap terug ten opzichte van de iPhone 6s (1334 x 750) en een behoorlijke stap terug als je de iPhone 6s Plus (1920 x 1080) gebruikte. Je ogen moeten er weer even aan wennen.

Een heel praktische verandering is dat er minder icoontjes op het homescreen staan. In plaats van zes rijen met icoontjes op het Plus-scherm zie je nu nog maar vijf rijen met icoontjes. Daardoor kunnen bepaalde apps doorschuiven naar het tweede scherm, waardoor je weer even moet nadenken over de indeling.

Mini-toetsenbordje is even wennen

Dat je weer even moet wennen, geldt ook voor typen op het scherm. Het schermtoetsenbordje van de iPhone SE is zo klein, dat je aanvankelijk denkt dat je heel veel typefouten gaat maken. Dat valt uiteindelijk wel mee, omdat de software vergevingsgezind is. Heb je toch wat moeite om op het kleine toetsenbord te typen, dan kun je gelukkig tegenwoordig voorspellende swipe-toetsenbordjes installeren zoals SwiftKey. Daarmee veeg je met je vinger van letter naar letter, waarbij SwiftKey raadt wat je bedoelt. Het kleine toetsenbord zit je vooral in de weg op momenten dat je een wachtwoord moet invullen en apps je niet kunnen helpen met voorspellende functies.

Dat zo’n klein toetsenbordje nu zo lastig in het gebruik is, komt vooral omdat we verwend zijn. Toen de 3,5-inch en 4-inch iPhones op de markt kwamen was het nog niet mogelijk om SwiftKey en andere voorspellende toetsenborden te gebruiken, omdat iOS 8 nog niet bestond. We leerden ermee werken, omdat het moest.

Geen 3D Touch

Is het erg dat er geen 3D Touch op dit toestel zit? Wat ons betreft niet. 3D Touch gebruiken we op de iPhone 6s helemaal niet zo intensief als we hadden verwacht (dit kan uiteraard per persoon verschillen). 3D Touch is vooral handig om snel bepaalde functies te openen, maar je moet er wel steeds aan denken dat het bestaat. Je gebruikt het ook wel eens om anderen te demonstreren hoe handig de iPhone 6s is. Maar een noodzakelijke functie voor smartphones is het voor de meeste mensen nog niet. Er is prima aan te wennen dat het niet op de iPhone SE zit. Live Photos kan de iPhone SE gewoon afspelen door op het scherm te drukken, net als op de iPhone 5s.

"Is het erg dat er geen 3D Touch op dit toestel zit? Wat ons betreft niet."

Dat Apple niet heeft gekozen voor 3D Touch is wel te begrijpen. In dit toestel zit technisch gezien hetzelfde scherm als de iPhone 5s, zo blijkt uit teardowns. Het zorgt ervoor dat de iPhone SE goedkoper geproduceerd kon worden. Overigens heeft de iPhone SE daardoor ook niet dezelfde (mooiere) kleurweergave en de grotere inkijkhoek als de iPhone 6s. Dat beide ontbreken is jammer, maar het vormt ook niet meteen een dealbreaker.

iPhone SE review iCulture: toestel aan de bovenkant

Hardware van de iPhone SE

Het ziet er misschien uit als een iPhone 5s, maar de ervaring is totaal anders. Apple heeft in de iPhone SE een A9-chip (1,85 GHz, 64-bit, dual-core) gestopt, met een M9 co-processor om bewegingen te meten en een Imagination PowerVR Series 7XT grafische processor. Er zit 2GB RAM in, net zoveel werkgeheugen als in de iPhone 6s. Toch ontbreekt er het een en ander wat hardware betreft: er zit geen tweede generatie Touch ID-sensor in, geen barometer om hoogteverschillen te meten en ook geen 5-megapixel frontcamera. Door het kleinere scherm word je minder snel meegezogen in de ervaring, als je een spelletje speelt. Maar qua prestaties doet deze kleine iPhone niet onder voor de iPhone 6s. Grafisch zware spelletjes starten moeiteloos op. Nadeel is natuurlijk wel dat je vinger sneller een deel van het scherm blokkeert.

De A9-chip zorgt ervoor dat je een racemonster in een vertederend kleine behuizing hebt. Apps starten supersnel op, je kunt snel tussen taken wisselen en hebt geen moment het gevoel dat je met een instapmodel te maken hebt. Dankzij de aanwezigheid van de A9-chip kun je ook ‘Hé Siri’ gebruiken als je het toestel niet aan het opladen bent. Handig als je vaak handsfree iets moet doen.

iPhone SE review iCulture: toestel met doosje

Dat de Touch ID-sensor van de eerste generatie is, zul je alleen merken als je voorheen de iPhone 6s (Plus) hebt gehad en dat zal dus maar voor een kleine groep gebruikers gelden. Bij de tweede generatie Touch ID waren er klachten dat de vingerafdrukscanner veel te snel was, waardoor je je meldingen niet meer kon lezen. Het geeft wel aan dat snelheid ook niet altijd gewaardeerd wordt. Het verschil is een fractie van een seconde, niet iets om je druk over te maken.

De iPhone SE ondersteunt 19 LTE Advanced-banden, met een snelheid tot 150 Mbps. Dat is minder dan de 300 Mbps die de iPhone 6s ondersteunt, maar in de praktijk zijn dergelijke snelheden nog bijna nergens te vinden. Je mag al blij zijn als jouw provider 100 Mbps haalt. Ook dit is dus niet direct een knelpunt, al kan het wel in de toekomst gaan spelen.

Wat Wi-Fi betreft werkt de iPhone SE met alle hedendaagse protocollen, ook 802.11ac. MIMO (multiple-in, multiple-out, dus de routers met meerdere antennes) wordt echter niet ondersteund. Je zit daardoor vast aan een maximale snelheid van 433 Mbps. Ook hier zal de snelheid geen knelpunt zijn: je gaat niet continu HD-video’s downloaden naar zo’n klein toestel en zelfs dan is 433 Mbps snel genoeg. Sneller is uiteraard beter, maar veel mensen zitten al in een situatie dat snelheid niet meer echt een issue is.

Benchmark-tests

In de Geekbench 3 benchmark scoort de iPhone SE een mooie 2505 punten in de single-core test en dat is een behoorlijk goede score als je het vergelijkt met de iPhone 6s, die gemiddeld 2490 punten scoort (hoger is beter). Ook bij de multi-core test laat de iPhone SE zich van z’n beste kant zien: 4364 punten, terwijl de iPhone 6s 4332 punten scoort. Wat trouwens uit onderstaande screenshots ook opvalt is dat de iPhone SE een kloksnelheid van 1,83 GHz laat zien, iets lager dan de 1,85 GHz van de iPhone 6s-modellen. Dit zou een afrondingsverschil kunnen zijn.

Benchmark iPhone SE Benchmark iPhone SE

Kortom: Apple heeft bij de iPhone SE niet beknibbeld op prestaties. Dit toestel is net zo snel en soms zelfs een fractie sneller dan de iPhone 6s.

Batterij in de iPhone SE

De nieuwere processor en de energiebesparende functies in iOS 9 zijn te merken aan de batterijduur. De iPhone SE heeft maar liefst een 50 procent langere batterijduur dan de iPhone 5s. Dat verschil zal nog groter zijn als je een gloednieuwe iPhone SE vergelijkt met een iPhone 5s die al heel wat oplaadcycli heeft doorgemaakt. Na een volle werkdag is de batterij nog maar half leeg, ook als je overdag gewoon belt, informatie opzoekt op internet, Twitter en Facebook bekijkt en e-mail leest. Volgens Apple gaat deze iPhone 13 uur mee bij normaal gebruik op 4G. Dat bleek in de praktijk aardig te kloppen. Je kunt 14 uur aan één stuk bellen met de iPhone SE, 50 uur audio luisteren en 10 dagen het toestel op standby laten staan. Dit is uiteraard afhankelijk van de schermhelderheid, welke draadloze functies je ingeschakeld hebt en welke apps er nog meer actief zijn.

Geekbench batterijtest iPhoneOp een gloednieuw toestel zonder apps en zonder slijtage van de batterij is dat niet zo heel eerlijk te meten. Installeer bijvoorbeeld de Facebook-app en je zult meteen merken dat de batterij sneller leeg raakt. Voer je een standaard-test uit waarbij het toestel steeds andere websites bekijkt bij dezelfde schermhelderheid, dan is te merken dat de iPhone SE (10 uur) langer mee gaat dan de iPhone 6s (8 uur). Er is minder ruimte voor een batterij, maar er hoeven ook minder pixels aangestuurd te worden.

"Samengevat: je kunt qua batterijduur rekenen op een volledige werkdag met de iPhone SE."

In Geekbench vind je ook een batterijtest, waarbij wordt geprobeerd om de batterij zo snel mogelijk leeg te trekken. Deze test geeft geen goed beeld van het normale gebruik, maar je kunt het wel gebruiken om toestellen onderling te vergelijken. Met deze Geekbench-batterijtest haalden we een runtime van 4:13 uur, iets minder goed dan de score van de iPhone 6s (4:27) en iPhone 6s Plus (6:41). Maar zoals gezegd: deze test geeft geen goede indruk van het normale gebruik van de iPhone SE, het is puur ter vergelijking van de batterijcapaciteit.

Software op de iPhone SE

De iPhone SE wordt geleverd met iOS 9.3, dus je kunt bij het uitpakken meteen aan de slag gaan met het installeren van iOS 9.3.1. Alle functies uit iOS 9 zijn beschikbaar op de iPhone SE, zoals Night Shift en het beveiligen van notities. De functies zijn goed bruikbaar op een 4-inch scherm, ook al ziet het er allemaal wat ieniemienie uit. Op Android-toestellen met een klein scherm hoef je overigens geen betere gebruikerservaring te verwachten. Op beide platformen zul je wat meer moeten inzoomen en scrollen.

De iPhone SE ondersteunt nog niet True Tone, een nieuwe functie op de onlangs gereviewde iPad Pro 9.7. Daarmee kleurt je scherm mee op basis van het omgevingslicht. De iPad Pro 9.7 is momenteel het enige apparaat waarop dit werkt.

Bekijk ook

Review 9.7" iPad Pro (2016)

Review van de iPad Pro 9.7, de kleinere variant van de iPad Pro. Lees in dit 9.7 inch iPad Pro review onze ervaringen, belangrijkste voordelen en nadelen en upgrade-advies.

Er zitten in iOS 9.3 eigenlijk geen nieuwe functies die uitgerekend voor de iPhone SE erg handig zijn. De vernieuwingen in CarPlay, de Gezondheid-app en het koppelen van meerdere Apple Watch-exemplaren is handig, maar niet specifiek toegesneden op toestellen met een kleiner scherm. Wel zouden we in het algemeen graag zien dat het beveiligen van notities in de Notities-app wordt uitgebreid naar veel meer apps: Foto’s, Gezondheid, Berichten en Agenda zijn apps die je misschien ook wel zou willen afschermen met een wachtwoord als je je telefoon regelmatig aan een kind, collega of familielid geeft.

Bekijk ook

iOS 9.3: dit zijn de nieuwe functies

iOS 9.3 is onderweg, maar dankzij de beta's weten we al wat we van de software-update kunnen verwachten. We zetten alle nieuwe functies overzichtelijk voor je op een rijtje.
Bekijk ook

Dit zijn 9 kleine verbeteringen in iOS 9.3 die je waarschijnlijk nog niet kende

iOS 9.3 is vanaf nu voor iedereen beschikbaar, maar wat voegt deze nieuwe versie van het besturingssysteem eigenlijk toe? In dit overzicht focussen we ons op 9 kleinere en minder bekende verbeteringen die je misschien over het hoofd hebt gezien.

Opslagruimte

Apple biedt de iPhone SE aan in twee varianten: het instapmodel met 16GB en een groter model met 64GB opslag. Helaas ook nu geen 32GB. Zoals we eerder al op iCulture schreven is 16GB voor veel mensen eigenlijk te weinig, maar bij dit kleinere toestel kunnen we er wel wat meer begrip voor opbrengen. Dit is niet een toestel waar je grote HD-films op gaat meenemen en na het filmen van je 4K-video zul je de bewerking waarschijnlijk op een computer willen doen. Apple wilde een zo laag mogelijke instapprijs en dat betekent al gauw 16GB opslag. 32GB maakt het toestel net iets duurder of brengt de (riante) marges van Apple in gevaar. Ben je iemand die graag content streamt en sla je foto’s en documenten het liefst online op, dan kan 16GB prima zijn. Wie nog twijfelt moet 64GB nemen, om achteraf geen spijt te krijgen.

Camera in de iPhone SE

Foto metadata van iPhone SEDe iPhone SE is de beste pocketcamera van dit moment. Echt waar. Ga maar na: je hebt een 12-megapixelcamera met alle geavanceerde functies, zoals Live Photos en 4K-video, op een formaat dat makkelijk in je broekzak past. Het enige wat je mist is de optische beeldstabilisatie van de iPhone 6s Plus, maar dat toestel is door het grote formaat weer wat lastiger te hanteren. Probeer boven je hoofd maar eens een foto te maken tijdens een concert (of een Apple Store-opening) en je moet oppassen dat het toestel met z’n rondingen niet uit je hand glipt. Bij de iPhone SE heb je dat probleem niet, want die geeft door z’n hoekige vormen veel meer grip. Ook mooi meegenomen: omdat dit toestel wat dikker is, steekt de camera niet naar buiten uit.

De iPhone SE is bovendien de beste pocketcamera omdat je de fotofunctie snel kunt starten. Veeg omhoog op het vergrendelscherm en met één druk op de knop kun je beginnen met schieten. Door z’n snelle processor hoef je nauwelijks te wachten. Het leuke is dat je met de iPhone SE Live Photos kunt maken en dat je ze ook meteen kunt bekijken, ook al heeft dit toestel geen 3D Touch-scherm. Je drukt gewoon iets langer op het scherm om de animatie te zien, net zoals bij oudere toestellen. Mensen die een toestel hebben met Live Photos zullen het misschien niet zoveel gebruiken, maar heb je kinderen of een huisdier, dan zul je de functie kunnen waarderen. Steeds meer apps zoals Facebook, Instagram, Tumblr en Google Foto’s kunnen al Live Photos aan. Verder is de functie Focus Pixels aanwezig, dat ervoor zorgt dat de camera sneller scherp stelt. De True Tone-flitser zorgt dat objecten natuurlijk zijn belicht. Je kunt met de camera ook 63-megapixelfoto’s schieten en videofilmer in 1080p (60fps) en 4K (30fps).

Hieronder zie je enkele foto’s die we met de camera van de iPhone SE hebben gemaakt:

Prima allround camera

De iPhone staat erom bekend dat er een goede allround-camera in zit, die onder bijna alle omstandigheden wel een mooie foto oplevert. De camera van de iPhone SE past in die traditie. Wij gaan de iPhone SE tijdens weekendjes weg gebruiken als camera, vanwege de goede kwaliteit van de foto’s én omdat ‘ie gewoon lekker in de hand ligt. Je hebt een erg complete, draagbare en krachtige camera op zak die ook nog 4K-video kan schieten. Dat vind je op zo’n compact formaat niet bij de concurrentie.

De foto’s die we maakten met de iPhone SE zijn van dezelfde kwaliteit als die van de iPhone 6s. De kleuren zien er levensecht uit en je kunt erg veel details zien. Wel krijg je bij minder goede lichtomstandigheden al snel wat ruis te zien. Zoals bij alle camera’s is de kwaliteit vooral afhankelijk van de persoon die op de sluiterknop drukt.

Frontcamera: iets minder

Toch mist er iets: een goede selfiecamera. Het is jammer dat Apple voor de frontcamera van de iPhone SE heeft gekozen voor 1,2 megapixels, niet de 5 megapixels van de iPhone 6s. In een tijdperk dat we steeds meer selfies maken hadden ze die extra stap wel mogen nemen. Wel is Retina Flash aanwezig, waarbij het scherm oplicht in de juiste toon zodat je gezicht goed verlicht op de foto staat. De frontcamera heeft geen automatische HDR voor video (alleen foto’s).

iPhone SE review iCulture: liggend met vage achtergrond

De lagere resolutie van de frontcamera is uiteraard vooral van belang voor mensen die veel aan videoconferencing-/bellen doen (FaceTime, Skype, enzovoorts) of veel selfies maken. Zelf merken we dat we de frontcamera eigenlijk niet zo vaak gebruiken. En voor de paar keer dat we het wel doen, zijn het meestel slordige kiekjes tijdens het uitgaan, om te delen via chatapps en social media. Een wat mindere kwaliteit is dan niet zo erg, het gaat er immers vooral om dat vrienden kunnen zien dat je lol hebt. Nu lijkt het misschien alsof je met de frontcamera van de iPhone SE een stuk minder af bent, maar alles is relatief. Deze frontcamera is dankzij Retina Flash beter dan die in de iPhone 6. Bovendien bevat de A9-chip een image signal processor (ISP) die op intelligente wijze zorgt voor de beste balans verlichting, gezichtsherkenning en meer. Zogenaamde local tone mapping zorgt dat de foto’s scherp zijn en dat details goed zichtbaar blijven, zowel bij zwakke als bij felle verlichting. Geen overbelichte foto’s dus, maar levensechte.

iPhone SE review iCulture: liggend met website

Alternatieven voor de iPhone SE

Het sterkste punt van de iPhone SE is zijn prijs. In de Verenigde Staten betaal je er slechts $399 voor, een prijs waar Amerikaanse reviewers erg opgewonden over raken: je krijgt namelijk erg goede specs voor een vriendelijk prijsje. Helaas is de valutakoers tegenwoordig zodanig dat we er in Nederland €489 voor moeten betalen (ook door importheffingen en opslagen als thuiskopieheffing), waardoor het opeens geen koopje meer lijkt. Wel is het de goedkoopste nieuwe iPhone die Apple ooit heeft aangeboden, waarbij je ook nog eens een toptoestel in huis haalt.

Alternatieven zijn er daarom nauwelijks. We zochten bij onze shoppartner Coolblue naar toestellen tussen de €400 en €700 met 16GB opslag, een scherm tussen 4″ en 4,9″, een 10mp- tot 15mp-camera en een dual-core processor en kwamen uit bij… de iPhone 6s. In een goedkopere prijsklasse tussen €150 en €400 zijn er wel alternatieven, namelijk de Samsung Galaxy S3 (4,8″), de Sony Xperia Z5 Compact (4,6″) en de HTC One Mini 2 (4,5″) die beide rond de €300 kosten. De LG Nexus 5X (5,2″) en de OnePlus 2 (5,5″) zijn eventueel ook alternatieven, maar die hebben een scherm van meer dan 5 inch.

Conclusie

De iPhone SE is een slimme aanvulling op het iPhone-assortiment van Apple, vooral voor mensen die hebben gewacht met upgraden. Mensen die een klein toestel willen, maar niet willen worden opgescheept met verouderde technologie. Hij schiet nauwelijks tekort ten opzichte van de toptoestellen van Apple: apps en webpagina’s openen vlot, er is geen gestotter bij het wisselen tussen apps en games zien er prachtig uit op het kleine schermpje. Dat kleine scherm is iets waar je aan zult moeten wennen. Er past minder informatie op het scherm en de letters zijn iets kleiner dan op de 4,7- en 5,5-inch toestellen. Maar daar staat tegenover dat de iPhone SE veel lekkerder in de hand ligt en veel makkelijker op zak te steken is.

Op het eerste gezicht lijkt de iPhone SE misschien een stap terug: een veel kleiner toestel dat niet te onderscheiden is van de topmodellen uit 2012 en 2013. Maar dan vergis je je: de iPhone SE heeft verborgen krachten. Intern is bijna alle nieuwe technologie van de iPhone 6s aanwezig, van processor tot camera.

"Op het eerste gezicht lijkt de #iPhoneSE een stap terug, maar deze kanjer heeft verborgen krachten."

De iPhone SE is een perfecte telefoon voor mensen die op het formaat van 4-inch willen blijven hangen, mensen die een wat kleiner toestel willen maar niet willen inleveren op prestaties en mensen die nu een Android-toestel hebben, maar eigenlijk liever een iPhone zouden willen gebruiken. Daarmee voel jij je als iCulture-lezer misschien niet meteen aangesproken, maar je kent vast heel veel mensen in je omgeving voor wie dit toestel perfect zou zijn. Je krijgt geen toestel dat aanvoelt als een afdankertje, maar een snel racemonstertje dat alles kan wat de iPhone 6s ook kan (behalve 3D Touch). Het prijsverschil van meer dan 200 euro met de iPhone 6s maakt dit toestel ook nog eens een goede investering: de iPhone SE gaat nog minstens vijf jaar updates krijgen en is klaar voor Apple Pay, Hé Siri, Night Shift en alles wat Apple de komende jaren nog gaat aankondigen.

iPhone SE review iCulture: volumeknoppen en muteknop


Pluspunten

  • Compact design, veel mensen houden daarvan
  • Net zo krachtig als een iPhone 6s
  • Goedkoopste nieuwe iPhone ooit
  • Makkelijker met een hand vast te houden
  • Sublieme 12-megapixel camera, zonder camerabult
  • Meer dan 200 euro goedkoper dan iPhone 6s, maar net zo goede performance

Minpunten

  • Geen 3D Touch (maar wat ons betreft geen groot gemis)
  • Scherm heeft lagere resolutie
  • Frontcamera is maar 1,2 megapixel
  • Schermtoetsenbord is klein op een 4-inch scherm (vooral moeilijk als je al een groter toestel gewend bent)

iPhone SE review iCulture: rechtop kleurige achtergrond

iPhone SE kopen

Ondanks de ongunstige valutakoers die Apple hanteert is de prijs van de iPhone SE erg aantrekkelijk. Zeker providers die niet meer toestellen met subsidies aanbieden, maar je een vaste prijs per maand berekenen, zijn consumenten zich bewuster geworden hoeveel een smartphone nu eigenlijk kost. We hadden graag gezien dat Apple in Europa ook een psychologisch gunstige prijs van €399 had gekozen, maar helaas valt het iets duurder uit: vanaf €489 bij de Apple Store. Toch is de prijs vriendelijk als je ziet wat je krijgt. Dit is een toestel met de beste specs en de nieuwste technologie, dat ruim tweehonderd euro’s goedkoper is dan de vergelijkbare iPhone 6s. Kun je leven met het kleinere scherm, dan is de iPhone SE echt een aanrader.

De iPhone SE is niet meer verkrijgbaar bij providers, maar hieronder vind je wel abonnementen voor de iPhone SE 2022:

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2018
Onderwerp