iPhone SE vs iPhone 5s vergelijking

iPhone SE en iPhone 5s: zoek de verschillen

Wat zijn de verschillen tussen de iPhone SE en de iPhone 5s? De verschillen zijn vooral technisch, zo blijkt uit onze uitgebreide tabel.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Na de aankondiging van de iPhone SE kun je je afvragen of het wel slim is om nog een iPhone 5s te kopen. Gaat het alleen om het uiterlijk, dan is er niet zoveel verschil. Maar qua techniek en performance zijn de verschillen enorm. In dit overzicht kun je zien wat de belangrijkste verschillen tussen de twee toestellen zijn, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken. De iPhone SE is vanaf 29 maart te bestellen in de online Apple Store.

Verschillen tussen iPhone SE en iPhone 5s: je moet het zien

Hoe sterk lijken beide toestellen op elkaar? Kijk zelf: we hebben hieronder een rosegouden iPhone SE naast een iPhone 5s gezet. Zie jij verschil? Alleen de opdruk op de achterkant is anders en er staat standaard de nieuwste iOS-versie op. Onderaan dit artikel zie je een komisch filmpje, dat laat zien hoe moeilijk mensen op straat het verschil kunnen zien.

Toch zijn de verschillen tussen beide toestellen erg groot. Aan de buitenkant lijkt het nieuwe toestel op een iPhone 5s, maar aan de binnenkant is technologie uit de iPhone 6s aanwezig. Gisteren maakten we een vergelijking met de iPhone 6s, vandaag is de iPhone 5s aan de beurt.

Nu de iPhone 5s van de markt verdwijnt, zal dit toestel bij veel telecomwinkels en providers in de aanbieding gaan. Is dit het moment om er eentje in huis te halen, of koop je eigenlijk een kat in de zak? Met onderstaande uitgebreide vergelijking van specs proberen we je een handje te helpen!

iCulture vergelijking iPhone SE vs iPhone 5s

Verschillen iPhone SE en iPhone 5s in een handige tabel

Zoals je in bovenstaande tabel ziet, zijn er grote verschillen tussen beide toestellen. Hieronder vind je een korte toelichting op de genoemde punten:

Opslagruimte en prijs
De prijzen van de iPhone 5s zijn deze week verlaagd, waardoor je het toestel zo’n 100 euro goedkoper dan de iPhone SE kunt krijgen. Vooral de 32GB-uitvoering lijkt erg aantrekkelijk. Die opslagcapaciteit is er helaas niet bij de iPhone SE. Ons advies: koop geen modellen met 16GB meer! Zoals je al in ons eerdere koopadvies-artikel over de iPhone SE kon lezen is het niet eens zo’n slecht idee om voor de iPhone 5s te kiezen, vooral als je nu nog een vrij oud model zoals de iPhone 4 hebt. De iPhone 5s had als eerste een 64-bit processor en zal de komende jaren nog gewoon updates krijgen. Voor doorsnee gebruikers die niet te hoge eisen hebben is het een prima toestel.

Kleurkeuze en materiaal
Beide modellen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium, maar als je van kekke kleurtjes houdt ben je op de iPhone SE aangewezen. De 5s is er alleen in zilver en grijs. Beide zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium, maar niet van de iets betere 7000-variant. Uiterlijk en afwerking zijn exact hetzelfde, alleen de opdruk op de achterkant is iets anders.

Processor
Op dit punt is er (zoals verwacht) een wereld van verschil. De iPhone 5s draait op Apple’s eerste 64-bit processor, de A7. Dit is een 1,3 GHz dual-core processor met M7 co-processor. De iPhone SE is qua techniek alweer twee sprongen verder: de 1,85 GHz A9-processor met M9 co-processor maakt dit toestel volgens Apple tweemaal zo snel als de iPhone 5s. De grafische prestaties zijn zelfs driemaal zo goed:

Prestaties iPhone SE vs iPhone 5s

Schermformaat
Deze slaan we snel over: er is totaal geen verschil tussen beide schermen. 3D Touch zit er in beide gevallen niet in.

NFC
De Touch ID-sensor in beide apparaten is hetzelfde, de tragere variant van de eerste generatie. Het grootste verschil is dat er in de iPhone SE een NFC-chip zit, zodat je het (op termijn) voor Apple Pay kunt gebruiken. Bij de iPhone 5s kun je alleen met Apple Pay betalen als je er een Apple Watch aan koppelt.

Draadloze netwerken
De iPhone 5s was het eerste echt goed bruikbare 4G-toestel (de iPhone 5 was ook geschikt voor 4G, maar ondersteunde een beperkt aantal LTE-frequentiebanden). Zoals te verwachten zit je bij de iPhone SE net iets beter: nog meer frequentiebanden. Maar pas op: de iPhone SE werkt alleen met LTE Lite en niet met LTE Advanced, in de volksmond beter bekend onder de naam 4G+. Heb je de snelheid van 4G+ nodig, dan ben je aangewezen op de iPhone 6s. Wat Wi-Fi betreft ondersteunt alleen de iPhone SE het nieuwere 802.11ac.

Camera’s
Fervente fotografen kiezen voor de iPhone SE, want die heeft een betere 12 megapixelcamera met een flinke reeks extra functies. Selfies maak je in beide gevallen met een tegenvallende 1,2 megapixel frontcamera, maar met de iPhone SE zie je er beter uit dankzij de Retina Flash.

Afmetingen en gewicht
Laat de rolmaat maar achterwege: de afmetingen van beide toestellen zijn exact gelijk. De iPhone SE is slechts één gram zwaarder. Wil je weten hoe de iPhone SE straks aanvoelt in je hand? Pak een iPhone 5s.

Batterijduur
Terwijl de iPhone 5s voor de meeste toepassingen een gebruiksduur van 10 uur heeft, gaat de iPhone SE daar op veel punten overheen: minstens 13 uur aan één stuk internetten, videokijken en bellen.

Conclusie: prijs en performance doorslaggevend

Er is maar één manier om duidelijk te maken dat je de nieuwste iPhone SE hebt: door het roségouden exemplaar te kiezen. De iPhone SE zal vooral in de smaak vallen bij mensen die een handzaam en toch krachtig toestel zoeken. Performance is dan ook de belangrijkste reden om de iPhone 5s te laten liggen en voor de iPhone SE te kiezen. Dit toestel is op vrijwel alle fronten sneller en beter, al zijn er ook nogal wat punten waarop het verschil nihil is (Touch ID, scherm, materiaal, afmetingen). Vind je performance en de betere camera niet zo belangrijk, dan heb je met de iPhone 5s een prima toestel te pakken, die de komende jaren nog updates krijgt. Je bespaart er ongeveer 100 euro mee ten opzichte van de iPhone SE. Maar neem wel de 32GB-variant!

De iPhone SE is vanaf 29 maart te pre-orderen in de online Apple Store.

Tenslotte: een komisch filmpje

Natuurlijk moet je voorbijgangers op straat niet vragen of ze het verschil zien tussen beide toestellen. Eerder zagen we in soortgelijke straatvideo’s al dat mensen het verschil tussen een de nieuwste iPhone en een iPad mini echt niet zien. Het onderstaande filmpje van Jimmy Kimmel is dan ook vooral ter vermaak, of om je te ergeren dat voorbijgangers zich makkelijk dingen laten wijsmaken. Het laat bovendien goed zien dat betere performance vooral ook tussen je oren zit: de mensen in onderstaand filmpje kregen twee oude iPhones in handen gedrukt en dachten dat één ervan de iPhone SE was. In werkelijkheid was het een iPhone 5, die volgens de geïnterviewden veel lichter en sneller aanvoelde dat het andere toestel (ook een iPhone 5).

Graphics @basvanderploeg

Alle aankondigingen nog eens nalezen? Lees onze samenvatting van 21 maart in onderstaand artikel.

Tip! Inmiddels kun je al de iPhone SE reserveren in Nederland en België. Check ook onze iCulture Vergelijker voor de iPhone SE prijzen en de beste iPhone-aanbiedingen van dit moment.

Dit artikel bevat (al dan niet geautomatiseerde) verwijzingen naar een of meer winkels. Als je via de links bestelt steun je daarmee iCulture, waarvoor we je alvast enorm willen bedanken. Het artikel is zonder inbreng van genoemde bedrijven tot stand gekomen. Lees onze disclaimer

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone SE deals

iPhone SE

De iPhone SE is de voordeligste iPhone in het assortiment van Apple. Dankzij het traditionele design met thuisknop is dit een geliefd model voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en snelle iPhone. De nieuwste versie is de iPhone SE 2020.

iPhone SE
24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.