WhatsApp op de computer: zo installeer je het (Windows & Mac)

Door een Android-versie van bekende iOS chat-app WhatsApp op je computer te emuleren, draai je de applicatie op Windows en OS X.

WhatsApp OS X plaatjeZou het niet handig zijn om je WhatsApp-berichten op de computer te kunnen typen? WhatsApp lijkt zelf nog geen plannen te hebben om een desktopversie voor Windows en Mac te maken, maar gelukkig is er toch een oplossing. Met de juiste tools kun je de mobiele app op de computer installeren en gebruiken. In dit artikel leggen we stapsgewijs uit hoe dat werkt, zodat je WhatsApp-berichten op de computer ontvangt en erop kunt antwoorden.

De hieronder beschreven methode werd in eerste instantie beschreven door het Italiaanse iSpazio. We gebruiken hiervoor het programma BlueStacks, waarmee het mogelijk is om Android-apps op een gewone computer werkend te krijgen. In deze handleiding leggen we dan ook uit hoe je de Android-versie van WhatsApp installeert op een computer. Deze app biedt dezelfde functies maar ziet er iets anders uit dan je gewend bent van de iOS-applicatie.

De desktopversie van WhatsApp kampt met wel nog een beperking: je kunt de app slechts op één apparaat tegelijk gebruiken. WhatsApp-berichten die naar je iPhone-telefoonnummer worden verstuurd komen alleen binnen op de computer waarop je WhatsApp hebt geïnstalleerd. Wil je op een later moment weer op de iPhone whatsappen, dan moet je de chatdienst daar weer opnieuw instellen.

Wil je WhatsApp continu gebruiken op zowel je computer als je iPhone, dan kun je een prepaid-simkaart kopen en in je iPhone stoppen. Door dit nummer vervolgens op je computer te gebruiken voor de activatie van WhatsApp ben je in de app bereikbaar op twee verschillende plekken. Berichten arriveren dan nog steeds alleen aan op het apparaat waarvan het telefoonnummer is gebruikt, maar je kunt een groepschat met twee telefoonnummers en actieve vrienden maken, zodat een bericht op beide devices arriveert.

Het volgen van onderstaand stappenplan hebben we zelf uitgevoerd om te controleren of het werkt, maar als je er zelf mee aan de slag gaat, is dat op eigen risico. We zijn er zelf in ieder geval in geslaagd om WhatsApp op een Mac te laten draaien en later weer op de iPhone te activeren. WhatsApp is niet bedoeld om afwisselend op verschillende apparaten te gebruiken, dus de kans bestaat dat je tijdens deze workaround tegen wat bugs en andere problemen loopt.

WhatsApp op een computer installeren

BlueStack laadscherm

 1. Download en installeer de versie van BlueStacks bedoeld voor jouw platform.
 2. Start BlueStacks op en wacht tot het programma geladen is. Dit kan een paar minuten duren. Zodra het laadproces is voltooid krijg je een simpele App Store te zien.
 3. Druk op het vergrootglas bovenin en zoek naar WhatsApp.
 4. Gebruik je BlueStacks voor het eerst, dan word je nu verzocht om de App Store te activeren en een synchronisatie-optie in te stellen. Druk op Continue.
 5. De volgende pagina verzoekt je om in te loggen met je Google-account. Druk op Next.
 6. WhatsApp install scherm

 7. Volg de vervolgstappen op het scherm om in te loggen met je bestaande Google-account, of om een nieuw account aan te maken. Gebruik je tweestaps-verificatie om je account te beschermen, dan moet je een app-specifiek wachtwoord genereren op je Google-accountpagina.
 8. Vervolgens word je verzocht 1-Click Sync Setup in te stellen. In de hierop volgende stappen moet je wederom met je Google-account inloggen.
 9. Druk op Let’s go als je het synchronisatie-proces hebt opgezet.
 10. Druk, zodra je alles registratieverzoeken hebt weggetapt, wederom op de installatieknop voor WhatsApp.
 11. Klik op WhatsApp Messenger in het hierop volgende app-overzicht.
 12. Sluit de zoekresultaten voor WhatsApp en druk op My Apps.
 13. Druk op WhatsApp.
 14. Volg de stappen op het scherm en vul je telefoonnummer in zodra dit wordt verzocht. Druk op OK. Bevestig je nummer door weer op OK te drukken.
 15. WhatsApp OS X

 16. WhatsApp probeert nu automatisch te verifiëren dat je apparaat inderdaad het betreffende telefoonnummer gebruikt via een sms. Je computer heeft geen simkaart, dus dit proces zal snel mislukken. Druk daarom op Call me.
 17. Je wordt op je iPhone gebeld door een robot die een zescijferig getal zal opnoemen. Vul dit in in de BlueStacks-app.
 18. Vul je profielinformatie in en druk op Next. Druk vervolgens op Continue.

WhatsApp Mac chat

Je draait nu WhatsApp op je computer! Je moet wel met het volgende rekening houden:

 • Je ziet alleen groepsgesprekken staan. Individuele chats worden niet geladen omdat je in deze workaround-versie geen adresboek hebt en WhatsApp je contactenlijst dus niet kan achterhalen.
 • Wil je een nieuwe chat starten, dan moet je de ontvanger van het bericht eerst toevoegen als contact. Dit doe je door op het bolletje met streepjes linksonder te drukken en te kiezen voor Contacts. Je komt dan in het adresboek van Android terecht.
 • Voor zover wij weten kun je een getikt bericht niet versturen door op enter te drukken. Je moet tappen op de verzendknop rechts van het tekstveld.
 • Dat het een mobiele app op een computer is blijkt wel uit bovenstaande screenshot: je krijgt altijd een virtueel toetsenbord te zien, maar je kunt wel typen met je ‘echte’ keyboard.

Omdat WhatsApp op één nummer tegelijk gebruikt kan worden, ben je niet bereikbaar op je iPhone totdat je de dienst daarop opnieuw activeert. Je activeert WhatsApp op je iPhone door onderstaande stappen te volgen. Let wel op: heb je WhatsApp recentelijk op je computer geactiveerd? Dan moet je een paar minuten wachten totdat je het gebruikte telefoonnummer weer op de iPhone kunt activeren.

WhatsApp-iOS-telefoon

 1. Start WhatsApp op je iPhone.
 2. Je krijgt een foutmelding. Druk op Verifieer.
 3. Voer je telefoonnummer in en druk op Gereed. Druk op Ja.
 4. Vul de sms-code in.

We raden aan dat je tijdens het heractiveren van WhatsApp op de iPhone je computer goed in de gaten houdt: totdat de dienst op je iPhone draait is er immers een kans dat je hier berichten op ontvangt. Berichten worden niet met terugwerkende kracht verstuurd naar de iPhone. Het is daarom niet mogelijk om te zien welke chatgesprekken je mogelijk hebt gemist. Chatlogs van je gesprekken worden alleen getoond op het apparaat dat je hebt gebruikt. WhatsApp maakt inmiddels al een tijdje backups van chats in iCloud, maar deze zijn niet toegankelijk in de computerversie – deze is immers gebaseerd op Android.

Zoals we eerder in dit artikel ook al zeiden: het gebruik van WhatsApp op je computer is op eigen risico. Onze eigen bevindingen zijn positief, maar de chatdienst is niet ontworpen om op deze manier gebruikt te worden. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2014
Categorie Apps
Onderwerpen mac os x, whatsapp, windows
Devices Mac, MacBook
Software macOS

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp