apple-swift-programmeertaal-op-mac

Swift: alles over Apple’s programmeertaal

Swift is Apple's programmeertaal voor iOS- en OS X-apps. In deze gids lees je alles over programmeren met Swift, boeken, cursussen en meer.

Swift is een programmeertaal, ontwikkeld door Apple. Je kunt er apps mee programmeren voor iOS en OS X. In deze gids lees je alles over Swift.

apple-swift-programmeertaal-op-mac

Swift 3.0 verschijnt in 2016

Apple gaat in 2016 Swift 3.0 uitbrengen, een compleet vernieuwde versie van de programmeertaal die niet compatibel is met Swift 2.2 en eerdere versies. Er is al een preview verschenen van Swift 3.0 en op WWDC 2016 worden er meer details verwacht.

Wat is Swift?

Swift is een krachtige en intuïtieve programmeertaal voor iOS, OS X en watchOS. Je kunt er dus apps mee ontwikkelen voor de iPhone, iPad, iPod touch, Mac en Apple Watch. Aanvankelijk was Swift alleen op de Mac te gebruiken, maar in de loop van 2015 zal ook Linux worden ondersteund.

swift-eigenschappen

Swift werd aangekondigd tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2014 en kreeg later dat jaar een kleine update. Tijdens WWDC 2015 kondigde Apple Swift 2.0 aan. De programmeertaal is sinds december 2015 open source. Swift wordt sinds 2010 ontwikkeld binnen Apple en gebruikt ideeën van Objective-C, Ruby, Python, C# en andere programmeertalen. Op de Swift-pagina van Apple lees je meer over de principes achter Swift. Met Start Developing iOS Apps lees je wat er bij het maken van een app komt kijken.

swift-presentatie-apple

Swift werkt samen met Objective-C

Ontwikkelaars die met Swift bezig willen gaan, kunnen meteen aan de slag. Apple biedt alle programmeerhulpmiddelen aan via het developerprogramma van Apple. Als je al eerder code in C of Objective-C hebt geschreven, zal Swift bekend voorkomen. De eerste regel code die je in Swift zou kunnen schrijven, is deze:

print("Hello, world!")

Je vindt in de iOS Developer Library meer informatie over het programmeren met Swift, het toewijzen van waarden aan variabelen en de verschillende operators.

Swift werkt moeiteloos samen met Objective-C. Je hoeft de code van een bestaande iOS-app dus niet weg te gooien, als je naar Swift wilt overstappen. Als je een nieuwe app wilt maken, kun je deze compleet in Swift programmeren. Maar je kunt in een bestaande app ook nieuw functies toevoegen. Swift-code kan naast bestaande Objective-C bestanden binnen hetzelfde project bestaan. Je hebt daarbij volledig toegang tot de Objective-C API, zodat je gemakkelijk kunt overstappen. Voor nieuwe projecten kan het slimmer zijn om meteen helemaal in Swift te beginnen.

swift-programmeertaal-mac

Swift gebruiken: dit heb je nodig

Om Swift te kunnen gebruiken moet je Xcode 7 met Swift 2 downloaden van de Resources-pagina in het Apple Developer Center. Hier vind je de nieuwste betaversies van Xcode, de Swift-playground en allerlei naslagwerken om met Swift te leren werken.

Swift leren met boeken

Apple heeft een 500 pagina’s tellend boekwerk gemaakt, waarmee je Swift kunt leren. Deze is samen met andere studieboeken gratis te downloaden via de iBookstore.

Voor Swift:

Voor Swift 2:

Swift leren met een cursus

Je kunt Swift leren via de gratis programmeercursus van Stanford University, die je in iTunes U vindt. Ook heeft Apple zelf een Swift-programmeercursus via iTunes U beschikbaar gesteld, die docenten in hun lessen kunnen gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2016
Categorie Diensten
Onderwerpen programmeren, swift