Apple displays: Studio Display en Pro Display XDR

Dit moet je weten over nanotextuur op Apple-schermen

Tegenwoordig verkoopt Apple sommige schermen ook met nanotextuur. Deze speciale afwerking voorkomt reflectie. In deze tip lees je hoe het werkt, hoe je ermee omgaat, op welke apparaten het beschikbaar is en hoe je een scherm van nanotextuur moet schoonmaken.

Standaard worden schermen op Apple-apparaten voorzien van een glimmende glasplaat. Met een antireflectiecoating zorgt Apple ervoor dat je minder last hebt van reflectie, maar er is ook nog een andere techniek: nanotextuur. Nanotextuur is op dit moment vrij exclusief. Het is beschikbaar op een select aantal schermen en het is een vrij prijzige optie. De meerwaarde van nanotextuur op Apple-schermen boven gewoon glas lees je verderop.

Uitleg: wat is nanotextuur?

Nanotextuur is een speciale techniek waarmee je scherm een matte uitstraling heeft. Hierdoor reflecteert het dus niet. Op doorsnee matte schermen is een extra coating aangebracht. Het voordeel hiervan is dat het relatief goedkoop is, maar je levert wel in op de beeldkwaliteit. Het contrast wordt verlaagd en je hebt eerder last van een glinsterende waas.

Apple Pro Display HDR

Apple lost dit probleem op door op nanometerniveau in het glas te ‘snijden’. Het licht wat op het scherm komt wordt hierdoor niet direct weerkaatst, maar juist verstrooit. Zo behoud je de beeldkwaliteit en heb je geen last van schitteringen. Het nadeel ervan is dat er een fiks prijskaartje aan hangt. Nanotextuur heeft dus wel een matte afwerking, maar dat wordt niet simpelweg via een coating op een glimmende glasplaat aangebracht.

Apple illustreert de werking van het nanotextuur scherm met deze afbeelding:

Nanotextuur op een Apple scherm.

Op welke Apple schermen is nanotextuur beschikbaar?

Lang niet alle schermen van Apple hebben een nanotextuur afwerking. Op dit moment zijn er slechts twee manieren om dit scherm te krijgen en wel op de volgende apparaten. De prijs voor een upgrade verschilt per apparaat, maar de schermformaten ook.

Model Release Upgradeprijs
27-inch Apple Studio Display Maart 2022 €250,-
32-inch Pro Display XDR December 2019 €1.000,-

In het verleden heeft Apple ook nog een iMac met nanotextuurglas uitgebracht, maar die is inmiddels niet meer verkrijgbaar:

 • 27-inch iMac 2020 (Intel, augustus 2020): oorspronkelijke meerprijs van €625,-

De huidige beschikbare iMac heeft geen optie tot nanotextuur. Ook iPhones en iPads hebben die mogelijkheid niet.

Voordelen van een display met nanotextuur

In het kort biedt een nanotextuur een aantal voordelen:

 • Minder weerspiegeling en reflectie in het display.
 • Minder kans op vingerafdrukken.
 • Behoud van beeldkwaliteit ten opzichte van schermen met een matte coating.

Maar er zijn ook een paar nadelen:

 • Het is relatief duur. Bij het kleinste beschikbare display betaal je €250,- extra.
 • Afwerking kan op den duur kwetsbaar zijn bij schoonmaken met verkeerd materiaal.
 • Beschikbaar op slechts een paar apparaten.

Nanotextuur schermen schoonmaken: zo doe je dat

Een scherm met nanotextuur schoonmaken is niet zo simpel als bij een gewoon scherm. Het is belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. Apple heeft hiervoor speciale instructies geschreven. Op deze punten moet je letten wanneer je een Apple scherm met nanotextuur schoonmaakt:

 • Gebruik alleen het meegeleverde zwarte doekje van Apple.
 • Maak het scherm niet nat met water of andere vloeistoffen, ook niet via het doekje.
 • Voor hardnekkige vlekken gebruik je alleen 70% isopropyl alcohol (IPA) op het meegeleverde doekje.
 • Na gebruik maak je het doekje met de hand schoon. Gebruik afwasmiddel en spoel grondig af. Laat het doekje 24 uur drogen door lucht.

Apple poetsdoekje

Voor gewone schermen van Apple kun je ook andere doekjes gebruiken, maar Apple zegt voor deze textuur dat je expliciet Apple’s doekje moet gebruiken.

Als je het meegeleverde doekje kwijt bent of niet meer voldoet, kun je bij Apple het poetsdoekje los kopen. Het Apple-poetsdoekje is geschikt voor het reinigen van displays van alle Apple-apparaten, maar ook voor schermen met nanotextuur. Het Apple-poetsdoekje is verkrijgbaar voor €25,-.