Feedly RSS-app

Alles over RSS: sneller nieuws lezen op de iPhone en Mac

Met RSS kun je sneller nieuws lezen. Ontdek in dit artikel de mogelijkheden van RSS-feeds en hoe je het kunt gebruiken om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

RSS-feeds voor nieuws lezen

Veel mensen halen hun dagelijkse nieuws tegenwoordig binnen via Twitter of Facebook, maar er is nog een manier: met RSS. Met RSS-feeds kun je razendsnel nieuws lezen van jouw favoriete websites op de iPhone, Mac en andere apparaten. Je kunt door de nieuwskoppen bladeren, markeren welke je later wilt lezen en interessante artikelen in mapjes bewaren. RSS brengt het nieuws naar jou toe, op een overzichtelijke manier.
Hieronder lees je over:

Wat is RSS?

RSS is een protocol om informatie op internet beschikbaar te stellen. Het is mede ontwikkeld door internetactivist Aaron Swartz. Nieuwssites en weblogs stellen een RSS-feed van hun artikelen beschikbaar in een standaardformaat, dat makkelijk kan worden ingelezen door allerlei software.

Met een RSS-app kun je ze vervolgens bekijken en je erop abonneren. Er wordt ook wel gesproken van RSS-aggregatie, omdat een RSS-app de berichtenstroom van meerdere websites samenbrengt. Zo kun je de nieuwsberichten van meerdere websites lezen via één interface en je kunt er bovendien nog allerlei andere berichtenstromen aan toevoegen, bijvoorbeeld van Facebook.

RSS is ook ideaal om websites te volgen die niet zo vaak nieuwe berichten publiceren, omdat je in een oogopslag ziet wanneer er weer iets nieuws is verschenen. Je hoeft dan niet steeds handmatig naar de betreffende website te gaan.

Nieuws uit allerlei bronnen lezen kan ook via diensten zoals Flipboard en via de Apple News-app, die in een beperkt aantal landen beschikbaar is. Omdat Apple News nog steeds niet in Nederland en België beschikbaar is, zullen we deze app niet hier verder bespreken.

RSS-dienst versus RSS-apps

Om RSS te kunnen gebruiken heb je twee dingen nodig:

  • een RSS-app, die zorgt voor een mooie weergave van de artikelen op je scherm
  • een RSS-dienst, een serverdienst die de feeds voor je verzamelt

Er zijn ook aanbieders die beide rollen vervullen met een een alles-in-een-oplossing: zo biedt Feedly zowel een RSS-dienst als een app.

Sommige apps zoals Reeder kunnen alleen maar feeds inlezen en zijn daarbij afhankelijk van externe diensten, zoals Feedly. Aanbieders van RSS-diensten zijn bijvoorbeeld Feed Wrangler en Feedbin. Vroeger was Google Reader de meest gebruikte RSS-dienst, maar deze bestaat niet meer.

Waarop letten bij een RSS-aanbieder kiezen?

Het maakt niet uit welke combinatie van app en dienst je gebruikt, als het maar de functies biedt die jij zoekt.

Wij vinden de volgende functies belangrijk bij een RSS-app op je iPhone, iPad of Mac:

  • Kun je gemakkelijk zelf feeds toevoegen?
  • Heb je een account bij een dienst zoals Feedbin of Feedly nodig?
  • Kun je gemakkelijk artikelen delen?
  • Kun je gemakkelijk artikelen voor later lezen opslaan?
  • Hoe prettig zijn de artikelen te lezen qua opmaak?
  • Hoe makkelijk kun je door de nieuwskoppen bladeren?
  • Kun je makkelijk feeds importeren en weer exporteren?

Lees ook onze round-up met de beste RSS-apps.

Bekijk ook

De beste RSS-apps voor iPhone en iPad: blijf op de hoogte van al het nieuws

Wat zijn de beste RSS-apps voor je iPhone of iPad, waarmee je nog sneller nieuws kunt lezen? In dit artikel vind je de belangrijkste iPhone RSS-apps op een rijtje, die samenwerken met Feedly, Feedbin, Newsblur en andere RSS-diensten.

Informatie

Laatst bijgewerkt
november 2021
Onderwerp
, ,