EarPods met iPhone 6

iPhone EarPods-oordopjes oprollen zonder in de knoop te raken

Vraag niet hoe het kan, maar op één of andere manier raken de kabels van je Apple EarPods of andere oordopjes altijd in de knoop. Je kunt er speciale wikkelhulpjes voor kopen, maar die raak je binnen een week alweer kwijt. In deze tip vind je enkele methodes hoe je je oordopjes kunt oprollen of opbergen, zonder dat het snoer in de knoop raakt.

Oordopjes oprollen: meerdere methoden

De EarPods die je bij de iPhone krijgt hebben de neiging om snel in de knoop te raken. Gelukkig zijn er meerdere methodes om je oordopjes slimmer op te rollen. Maar we beginnen met een waarschuwing: het oprollen van oordopjes ligt nogal gevoelig. De ene persoon vindt het een doodzonde en kijkt vol afgrijzen naar mensen die hun oordopjes oprollen. Te strak oprollen zou namelijk de interne kabelstructuur kunnen beschadigen. Een andere persoon vindt het oprollen geen enkel probleem en snapt niet waar mensen zich druk over maken. Om ruzies tussen iCulture-lezers te voorkomen zullen we het er maar op houden dat iedereen een beetje gelijk heeft. Wel is het natuurlijk zo dat het jouw eigen oordopjes zijn en dat je zelf mag bepalen wat je ermee doet.


Wil je voorkomen dat de oordopjes in de knoop raken, dan zijn er een paar methoden. Meestal houdt het in dat je ze op een bepaalde manier oprolt.

EarPods oprollen

Methode 1: om je vingers rollen

Een populaire methode is om de kabel om twee uitgestoken vingers te wikkelen en vervolgens een knoopje te maken. Er zijn diverse YouTube-video’s waarin dit wordt uitgelegd.

Er is een variant, waarbij je de kabel in een 8-figuur rond je vingers wikkelt. Als je bijna klaar bent wikkel je het uiteinde er omheen en haal je de oortjes zelf er onderdoor. Je hebt hier geen speciale hulpmiddelen voor nodig, alleen je handen. Je oortjes blijven als een keurig bundeltje in je tas zitten, maar het kost wel even wat moeite om ze weer los te halen. Ook kost het aanvankelijk wat moeite om het uiteinde goed vast te knopen, zonder dat ze weer uit elkaar rollen. Blijf oefenen!

Methode 2: gebruik een clip

Na het oprollen van de kabel zou je een knoop kunnen leggen of een lus kunnen maken, maar er is een eenvoudiger methode: doe er een papierklem op. Je vindt ze in elke kantoorboekhandel en ze zijn meestal gemaakt van metaal. Mensen met een klein budget kunnen ook een wasknijper, haarklem, of andere clips of klemmen gebruiken die ze al in huis hebben.

Methode 3: ergens omheen wikkelen

Er zijn speciale wikkelhulpjes, waar je de oordopjes omheen kunt wikkelen. Je zou hiervoor ook een creditcard, een klosje of een ander klein object kunnen gebruiken. Omdat een creditcard scherpe randen heeft zouden we eerder voor een wat ronder object kiezen. Misschien ligt er nog iets in je keukenla wat je zou kunnen gebruiken.

Methode 4: terug doen in het doosje

Aanvankelijk kreeg je de oortjes geleverd in een plastic doosje. Door het constante streven naar minder afval doet Apple dat niet meer bij alle producten. Soms krijg je ze gewikkeld rondom een stukje karton. Dat is jammer, want het doosje is een prima optie om je oordopjes zonder knopen op te bergen. Het kost alleen wat moeite om de oortjes weer goed in het doosje te krijgen, dus alleen geschikt voor mensen die ze eens per week nodig hebben. Je kunt ook koptelefoondoosjes vinden bij je favoriete Chinese discounter. Vaak zijn ze wat ruimer en kosten ze maar een paar euro.

EarPods in kartonnen verpakking

Methode 5: kabelhoesje punniken

Dit is de meest arbeidsintensieve manier om te voorkomen dat je EarPods in de knoop raken, maar je hebt het daarna wel in één keer opgelost. Je kent misschien wel de oordopjes die voorzien zijn van textiel om de kabel. Dat maakt ze minder buigzaam, maar het zorgt er ook voor dat de kabel minder snel in de knoop gaat. Wil je creatief bezig zijn, dan vlecht of punnik je zelf een hoesje voor de kabel van je oordopjes. Een soort vriendschapsarmbandje, maar dan voor je EarPods. Een andere oplossing is om oordopjes te kopen die standaard al zijn voorzien van zo’n textiellaag.

Methode 6: over-under methode

Ben je bang dat de kabel van je EarPods beschadigd raakt, dan is de over-under methode iets voor jou. Hierbij rol je de kabel van je oortjes losjes op, zodat er geen scherpe knikken in de kabel ontstaan. Je wisselt daarbij steeds twee verschillende wikkelmethoden af. Het is in het begin wat lastig. Onderstaand YouTube-filmpje is al wat ouder, maar laat wel perfect zien hoe het moet.

Methode 7: rondom je iPhone wikkelen

Als je je iPhone voornamelijk gebruikt om muziek te luisteren kun je de kabel ook rondom het toestel wikkelen. Zelf vinden we dat wat minder handig, omdat je een deel van het scherm niet meer kunt zien. Maar er zijn vast mensen die het een bruikbare methode vinden.

EarPods met broodclips

Methode 8: broodclip

Deze wikkelmethode kregen we toegestuurd via iCulture-lezer Fred. Hij laat op zijn eigen website zien hoe je heel makkelijk de kabel uit de knoop kan houden met twee broodclips. In de supermarkt kun je deze clips vaak wel vinden. Met twee clips hou je de boel georganiseerd. Slim bedacht, Fred!

Als je echt doodmoe wordt van het oprollen van bedrade oordopjes, dan kun je natuurlijk ook overstappen op draadloos. Je kunt daarvoor terecht bij Apple’s eigen AirPods, maar er zijn genoeg alternatieven. Wil je kiezen voor draadloze oordopjes, dan zijn er zeven punten om op te letten.

Bekijk ook

Draadloze oordopjes kiezen: op deze 7 punten moet je letten

Ben je op zoek naar draadloze oordopjes met Bluetooth? Op deze 7 punten moet je letten bij het kiezen van jouw perfecte oordopjes of hoofdtelefoon.

Foto’s: EarPods in karton (adeus_b via Depositphotos), groene iPhone 5c (Rosinka79 via Depositphotos) en vrouw die muziek luistert (prykhodov via Depositphotos).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!