Belkin autohouder

iPhone in de auto: dit zijn nuttige accessoires

Gebruik je je iPhone vaak in de auto, dan is het handig om wat accessoires bij de hand te hebben. In deze gids vind je de beste en meest nuttige autohouders en andere iPhone-accessoires voor in de auto bij elkaar.

#1 CarPlay-systeem

Hét auto-accessoire voor een veilige rit is een CarPlay-systeem. Heb je nog niet een ingebouwd systeem, dan kun je ook kiezen voor een after market-model. Een dergelijk CarPlay-inbouwsysteem vind je bijvoorbeeld bij Pioneer of Alpine. Toe aan een nieuwe auto? Kijk dan eens welke automerken met CarPlay werken!

Bekijk ook

Op zoek naar een CarPlay-radio? Deze inbouwsystemen zijn er te koop

Heb je al een auto en wil je graag CarPlay gebruiken? Met deze aftermarket CarPlay-radio's maak je je auto geschikt voor CarPlay, zodat je geschikte iPhone-apps in de auto kan gebruiken.

#2 Autohouder voor je iPhone

Om je iPhone-scherm goed af te kunnen lezen is een houder onmisbaar. Er zijn verschillende modellen, die je vastmaakt aan de voorruit of aan het ventilatierooster. Zelf zijn we dol op de Kenu AirFrame (ca. 30 euro, namaak verkrijgbaar voor een paar euro), maar je hebt ook diverse houders van Brodit, Belkin en soortgelijke merken. De nieuwste ontwikkeling zijn autohouders met MagSafe (zoals deze van Belkin van 40 euro), zodat je je iPhone magnetisch kunt vastplakken aan de houder. Dat is veel handiger dan tussen een klem steken, waar je altijd twee handen voor vrij moet hebben.

Belkin autohouder MagSafe

#3 Oplader voor je iPhone

Je wilt onderweg niet met een lege batterij blijven zitten. Als je je iPhone in de auto wilt opladen kun je op de markt voor een knaak een 12 Volt-lader kopen. Maar vaak werken deze niet al te best en bovendien is het goed om eens verder te kijken. Er zijn tegenwoordig modellen met BoostCharge voor extra snel opladen, of met USB-C-aansluiting voor als je inmiddels bent overgestapt op nieuwere kabels. Als de aansluiting 2,1 Ampère levert kun je hiermee je iPhone sneller opladen. Heeft je partner óók een iPhone en wil hij/zij niet zonder stroom komen te zitten tijdens een potje Candy Crush Saga? Dan zijn er ook dubbele laders. Uiteraard heb je dan wel twee kabels nodig.

#4 Autolader-verlengsnoer

Wil de achterbank ook iPhones opladen en heb je achterin geen geschikte aansluiting? Dan zijn er een soort verlengsnoeren, zoals de Belkin Road Rockstar Autolader, die je hieronder op de foto ziet. Deze hang je aan de stoelzak achterin. Je hebt dan 2 poorten voor de passagiers tot je beschikking.

Belkin Road Rockstar oplader

#5 Kabeltje voor de autoradio

Muziek via Bluetooth of de FM-band? Als échte muziekliefhebber gruw je daar natuurlijk van! Om muziek in de best mogelijke kwaliteit te beluisteren gebruik je de AUX-in aansluiting op je autoradio. Je hebt dan een kabeltje nodig dat aan de ene kant een 3,5mm-aansluiting heeft en aan de andere kant een Lightning-aansluiting (zoals deze van Native Union).

Native Union-kabel

Heb je al een 3,5mm kabeltje bij je autoradio, dan zou je ook de veel goedkopere audio-adapter van Apple kunnen kopen. Behalve het afspelen van muziek kun je zo’n kabeltje natuurlijk ook gebruiken om de gesproken aanwijzingen van je navigatiesoftware via de autospeakers te horen.

#6 Antireflectie screenprotector

Heb je moeite om het scherm af te lezen omdat je last hebt van hinderlijke reflecties en spiegeling? Dan zijn er antireflectie screenprotectors. Kies er wel eentje met een grote kijkhoek, want je zit meestal niet recht voor het scherm. Vooral handig als je je iPhone voor navigatie gebruikt en ook details wilt zien. Er zijn screenprotectors die beter zicht geven bij fel zonlicht. Je scherm is bovendien beschermd tegen krassen en kan achteraf weer makkelijk verwijderd worden. Er zijn heel veel merken, zoals Glaasie, TechProtect, Xqisit, THOR en Spigen. Sommige zien eruit als glas en reflecteren iets meer, terwijl andere juist wat matter zijn. Een voorbeeld is de Belkin ScreenForce Tempered iPhone-screenprotector, die er onder andere voor iPhone 12 is en rond de 20 euro kost.

#7 Dashcam

Een dashcam is een kleine dashboardcamera met een brede beeldhoek. Deze monteer je op het dashboard of de voorruit van je auto. Met een dashcam leg je de verkeerssituatie voor je vast, zodat je bij ongelukken bewijs hebt dat jij niet fout zat. De meeste dashcams beschikken over een bewegingssensor die de camera activeert bij onverwachte bewegingen, zoals bijvoorbeeld een botsing. De beelden zijn achteraf terug te bekijken. Sommige modellen werken met een geheugenkaart, andere met WiFi. De bekendste zijn Anker Roav en Apeman, maar ook Xiaomi en Garmin brengen dashcams op de markt.

#8 Bonus: koffiemachine

Nu je niet in de horeca terecht kunt, zul je je kopje koffie onderweg moeten drinken. Voor de gadgetliefhebber zijn er de Minipresso en Nanopresso, twee draagbare espresso-apparaatjes van dezelfde fabrikant (Wacaco). Zo kun je zittend in de achterklep van je auto toch een lekker kopje espresso maken. Zelf zouden we dan eerder kiezen voor afhaal, maar ga je echt naar rustige gebieden dan zul je zelf aan de slag moeten.

Nanopresso koffiemachine

De Nanopresso kost rond de 70 euro en is verkrijgbaar bij onder andere Coolblue. Bij Bol.com vind je nog meer varianten, ook via externe partner. Er zijn zelfs adapters om je Nespresso-capsules te kunnen gebruiken. Deze zijn te herkennen aan de type-aanduiding NS. De modellen voor gemalen koffie (ground coffee) hebben de type-aanduiding GR.

De Nanopresso en Minipresso lijken erg op elkaar, maar toch zijn er verschillen. De Minipresso is de beste oplossing als je gewoon een standaardoplossing zoekt. Dit model is met een prijs rond de 40 euro vaak wat goedkoper. Je kunt kiezen uit twee modellen: GR (gemalen koffie) of NS (Nespresso-capsules). Er zijn niet zo veel accessoires voor verkrijgbaar. Ben je van plan om alleen capsules te gebruiken, dan is de Minipresso de beste oplossing.

De Nanopresso is iets duurder en is wat meer modulair opgebouwd. Je kunt kiezen uit diverse leuke kleurtjes. Standaard werkt het alleen met gemalen koffie, maar je kunt een adapter kopen voor Nespresso-capsules. Daarnaast zijn er nog veel meer extra’s te krijgen, zoals een extra grote watertank en een thermosfles om het water warm te houden.

Beide apparaten warmen het water niet op. Je zult onderweg dus zelf moeten zorgen voor warm water, bijvoorbeeld door een kampvuurtje te maken, of door een thermosfles met heet water mee te nemen. Je pompt met de hand totdat je voldoende koffie hebt gezet.

Ben je echt van plan om zelfvoorzienend onderweg te gaan, dan zou je ook eens in truckerswinkels kunnen kijken wat er voor de 12 Volt-aansluiting te krijgen is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!