Slaap doorgeven in Shleep.

Review: Nieuwe slaapapp Shleep wil je bewust maken van je slaapgedrag

Bewuster worden van je slaapgedrag

Heel veel slaapapps gebruiken de sensoren van de iPhone om je slaap te meten, maar Shleep pakt het anders aan. Deze nieuwe slaapapp van slaapexpert Els van der Helm geeft oefeningen met educatieve video's. Wij probeerden de app uit.

Slaap doorgeven in Shleep.
Er zijn al heel wat slaapapps beschikbaar die jouw slaap analyseren en voor een betere nachtrust moeten zorgen. De nieuwe app Shleep van de Nederlandse slaapexpert Els van der Helm geeft je op een meer wetenschappelijke manier inzicht in je slaapgedrag. Wij wierpen een blik op deze nieuwe slaapapp.

Shleep: slaapapp met trainingen

Zoals de naam al doet vermoeden is een schaap de mascotte van deze nieuwe slaapapp. Op het eerste gezicht ziet de app er goed en verzorgd uit. Na het opstarten van de app krijg je meteen de eerste vragen voorgeschoteld. In de vorm van een gesprek met het schaap geef je aan hoeveel uur je per dag gemiddeld daadwerkelijk slaapt, in welke situaties je slaperig voelt en wat precies je slaapproblemen zijn. Word je vaak moe wakker of heb je juist moeite met in slaap vallen? Aan de hand van dit soort vragen stelt de app een soort slaapplan op met allerlei oefeningen. Wij hebben deze scan twee keer geprobeerd en kwamen in beide gevallen op hetzelfde resultaat, dus we vragen ons af in hoeverre dit afgestemd is op persoonlijke situatie.

Scan in Shleep.

De app geeft heel veel uitleg over wat slaap precies betekent en wat er zo belangrijk is aan een goede nachtrust. Dit wordt uitgelegd door Els van der Helm zelf in korte video’s. Helaas zijn de video’s alleen in het Engels beschikbaar, zonder Nederlandse ondertiteling. Hierdoor is de app wat minder toegankelijk voor mensen die wat minder goed in Engels zijn. Ook de rest van de app is overigens in het Engels, wat wat ons betreft een gemiste kans is voor een app van Nederlandse bodem.

Na de wat lange introductie volgen de eerste oefeningen van je eigen slaapplan. In mijn geval krijg ik oefeningen om beter in slaap te vallen en te blijven. Het idee is dat je in tien dagen verbetering moet merken. Het is dan ook de bedoeling dat je elke dag een oefening volgt die ongeveer vijf minuten duurt. Elke oefening begint met een introductiefilmpje met de nodige uitleg waarom het bijvoorbeeld belangrijk is om de juiste associaties te hebben met de slaapkamer. Daarna krijg je wéér een uitlegvideo waarin verteld wordt hoe je tot het eerder besproken resultaat komt. Shleep is dan ook vooral heel veel luisteren en kijken. Het zijn dan ook niet echt oefeningen, maar meer korte tips om je op weg te helpen. De video’s zijn wel erg informatief en zetten je aan het denken met betrekking tot je eigen slaappatroon.

Resultaat in Shleep.

De meeste slaapapps gebruiken de sensoren van je iPhone om daadwerkelijk je slaap te meten. Shleep doet dat niet en is daardoor vrij passief. De app lijkt dan ook meer bedoeld te zijn om je te informeren over wat er belangrijk is voor een goede nachtrust. Je kunt in de app wel elke ochtend aangeven hoeveel je geslapen hebt, maar dat gebeurt niet automatisch. De app heeft ook een koppeling met Apple’s Gezondheid-app, al kregen wij dat in onze test niet aan de praat. Shleep biedt daarnaast allerlei extra oefeningen om bijvoorbeeld te ontspannen. In de versie die nu beschikbaar is, word je echter begroet met de mededeling dat er nog aan deze functie gewerkt wordt.

Betaalde abonnementen
De app is in eerste instantie gratis te gebruiken, maar is qua hoeveelheid sessies wel beperkt. Om toegang te krijgen tot meer dan honderd sessies, heb je een betaald abonnement nodig. Dit abonnement kost €9,99 per maand. Betaal je liever meteen voor een heel jaar, dan ben je €5,75 per maand kwijt. Als je echt verknocht bent aan de app, dan kun je zelfs een levenslang abonnement van €299,99 afsluiten. Het lijkt ons wat onverstandig om zoveel geld in een app als deze te steken, helemaal omdat je van tevoren niet weet hoe lang de app nog ondersteund wordt en actueel blijft. Levenslange toegang tot alle content is niet verkeerd, maar de garantie dat de app op alle toekomstige versies van iOS blijft werken heb je niet.

Training en webview van Shleep.

Technische mankementen
Het technische gedeelte van de app schiet helaas ook wat tekort. De app blijkt voor het grootste deel een webview te zijn. Je kunt dan ook op bijna elke knop in de app stevig drukken met 3D Touch om een Peek-weergave te openen, waarna je doorgestuurd wordt naar de webversie van de app. Je kunt na een 3D Touch-actie zelfs omhoog vegen om de pagina aan je leeslijst in Safari toe te voegen. Je kunt Shleep dan ook gewoon gebruiken via deze link, want de functies zijn op een paar verschillen na nagenoeg hetzelfde. Shleep is dan ook weinig app en is vooral een online training om je slaap te verbeteren.

Score

6

Shleep

Shleep

Gratis

Voordelen +

  • App ziet er goed uit
  • Insteek met educatieve video's is prima

Nadelen

  • Oefeningen met video's zijn slaapverwekkend
  • App en instructies alleen in het Engels
  • Abonnementen vrij duur
  • App technisch niet in orde

Conclusie Shleep

De insteek van Shleep is niet verkeerd en we twijfelen ook geen moment aan de kennis en expertise van Els van der Helm, maar de app schiet op een aantal punten wel wat tekort. De app bestaat vooral uit heel veel video’s en heeft weinig interactieve elementen. De app doet bijvoorbeeld geen metingen van je slaap, maar probeert jou vooral op een educatieve manier meer te leren over hoe je zelf je slaap kunt verbeteren. De video’s zijn dan ook behoorlijk educatief, maar tegelijkertijd wat slaapverwekkend.

De app ziet er qua uiterlijk goed uit, maar de technische kant van het geheel stelt teleur. Het is bijvoorbeeld jammer dat we de koppeling met Apple’s Gezondheid-app niet aan de praat kregen. Al met al kunnen we Shleep nog niet aanraden, waardoor we het voorlopig bij één van de vele andere slaapapps houden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 december 2017, 8:39
Categorieën Gezondheid en fitness, Nederlandse apps
Onderwerp slapen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.