Luisteren naar NPO Radio 1.

Review: Vernieuwde NPO Radio-apps zijn een verbetering, maar nog lang niet perfect

De NPO heeft compleet vernieuwde versies van haar radio-apps in de App Store gezet. Elke zender heeft zijn eigen app die op dezelfde manier opgebouwd is. Hoe bevalt deze grote update en welke nieuwe mogelijkheden zijn er?

Er zijn allerlei radio-apps op iPhone en iPad, maar er zijn ook veel radiozenders die een eigen app hebben. De NPO heeft voor elk van haar radiostations een aparte app en vandaag hebben deze allemaal een flinke update gekregen. Het design is op de schop gegaan, er zijn nieuwe functies bijgekomen en er is een prominente plek voor podcasts. iCulture kon de afgelopen dagen al met de apps aan de slag. Op veel vlakken zijn de updates een verbetering, maar er zijn ook een aantal vreemde keuzes gemaakt.

NPO Radio-apps vernieuwd

De radio-apps van de NPO waren tot voor kort vooral een soort mobiele website in een app. Hoewel er wel extra functies in zaten zoals een wekker, had je toch vooral het gevoel dat je met een webapp te maken had. In de nieuwe versies is dat veel minder het geval. Onderaan de app is een duidelijke menubalk met daarin Luister Live, App’je, Podcasts en Nieuws. De indeling is een stuk duidelijker en dankzij deze knoppen weet je meteen waar je moet zijn.

Luisteren in NPO Radio 1 en 3FM-app.

In het Luister Live-scherm zie je meteen welke dj achter het mengpaneel zit en welk nummer er afgespeeld wordt. Nieuw is dat je hier nu ook een scrollbalk vindt. Je kan dus eenvoudig terug gaan naar een ander moment in de uitzending, bijvoorbeeld als je het begin van een radioshow terug wil luisteren. Je vindt er ook knoppen om live naar de dj te kijken (indien beschikbaar) en je kunt snel vijftien seconden terug- of vooruit spoelen. Ook vind je hier een overzicht van themakanalen, zoals NPO 3FM Alternative en NPO 3FM KX. Vanuit dit scherm kun je zowel de audio als video doorsturen via AirPlay of Chromecast. Binnenkort is het ook mogelijk om afgespeelde liedjes toe te voegen aan eigen Spotify-lijsten. In de Android-versie is dat wel al mogelijk, maar op de iPhone en iPad komt deze functie helaas pas op een later moment.

Een flink nadeel van de nieuwe apps is dat er geen mogelijkheid meer is met één app naar alle radiostations te luisteren. In de vorige versie kon je in twee tikken in bijvoorbeeld de 3FM-app schakelen naar NPO Radio 1 of SterrenNL, maar met ingang van de nieuwe versies moet je daarvoor per se de app van het desbetreffende radiostation gebruiken. Je kan wel wisselen tussen radiozenders via het hamburgermenu, maar de app stuurt je dan door naar de andere app op je iPhone of naar de App Store om de app te downloaden.

Wisselen tussen zenders en nieuws in NPO Radio 2-app.

App’je sturen naar de studio
Net als in de vorige versies kan je in de nieuwe radio-apps een berichtje sturen naar de studio. Dit vind je in het onderdeel App’je. Als je voor het eerst op dit scherm komt, vraag je je misschien af waar dit onderdeel voor bedoeld is. In plaats van een instructie of een introductiescherm, vraagt de app je meteen om je naam, je e-mailadres en je telefoonnummer. Door je gegevens in te voeren en op te slaan, hoef je deze niet telkens opnieuw in te voeren. Dat is zeker handig, maar het feit dat dit nergens echt uitgelegd wordt, kan jou als gebruiker nogal afschrikken. Dat kan een stuk gebruikersvriendelijker NPO!

Podcasts luisteren via NPO radio-apps
Een belangrijk onderdeel van de vernieuwde apps is dat podcasts een prominente plaats hebben gekregen. De verschillende podcasts die horen bij het desbetreffende radiostation vind je in het menu. Net als voorheen kun je afleveringen downloaden. De opties zijn niet zo ruim als bij de vele podcast-apps voor iPhone en iPad, maar desalniettemin handig als je zowel naar radio als podcasts van de NPO luistert. De gedownloade afleveringen vind je terug in het hamburgermenu onder het kopje Wachtrij en Downloads. Dit scherm is overigens wel wat onduidelijk, omdat er niets getoond wordt als je helemaal nog geen podcasts gedownload hebt. Wat meer uitleg over wat je op deze pagina vindt, was wederom op zijn plaats geweest.

NPO 3FM met App'je en Podcasts.

Wat we overigens wel onhandig vinden is dat de audiospeler niet altijd in miniatuur weergegeven wordt. Alleen als je op de pagina’s Luister Live en Podcasts bent, kun je snel de muziek pauzeren. Als je op een andere plek in de app zit, zoals bij App’je of bij Nieuws, moet je eerst naar het andere tabblad navigeren. Dat is nogal onhandig, omdat dit het gebruik van de app omslachtiger maakt dan nodig is.

Hamburgermenu onpraktisch
Waar we te spreken zijn over de tabbalk, vinden we het hamburgermenu wat onpraktisch. Allereerst is het lettertype aan de kleine kant, en daarmee zijn ook de opties niet zo fijn leesbaar. Dit speelt vooral in de 3FM-app, waar ten opzichte van de andere zenderapps een iets ander lettertype is gekozen. Aan ruimtegebrek ligt het niet: de opties kunnen naar onze mening eenvoudiger groter getoond worden. Bijna de helft van het hamburgermenu is leeg, waardoor ruimte onbenut blijft. In het hamburgermenu vind je overigens opties naar de sleeptimer, gids en de eerder genoemde Wachtrij en downloads. Onderaan vind je ook nog een knop naar de Instellingen, maar gek genoeg vind je daar geen enkele instelling. Het enige wat je hier vindt is wat algemene info over de desbetreffende app. Mogelijkheden om de app naar eigen smaak aan te passen is er dus niet. Ook kun je niet instellen of podcasts via Wi-Fi of 4G gedownload mogen worden – een instelling die je daar typisch verwacht.

NPO Radio 1 met hamburgermenu en Instellingen.

We hebben de NPO ook nog gevraagd of er plannen zijn voor een CarPlay- en/of Apple TV-versie, zodat je makkelijker in de auto en thuis kan luisteren. De woordvoerder van de NPO vertelde tegenover iCulture dat beide functies op de planning staan, maar er wordt geen planning gedeeld. Het is jammer dat deze functies niet meteen toegevoegd zijn, want dat had de updates een stuk aantrekkelijker gemaakt.

Score

7

NPO Radio-apps

NPO Radio-apps

Gratis

Voordelen +

  • Vernieuwd design ziet er mooi uit
  • Voelt echt als app in plaats van een mobiele site

Nadelen -

  • App'je-scherm wat onduidelijk
  • Hamburgermenu te klein
  • Geen opties om te personaliseren
  • Wisselen tussen zenders vereist aparte apps

Conclusie NPO Radio-apps

De vernieuwde NPO Radio-apps zijn in bepaalde opzichten een prettige verbetering. De apps zien er mooier uit en voelen nu veel meer als echte apps, in plaats van een mobiele website in een appjasje. De nieuwe scrollbalk is handig om fragmenten terug te luisteren en de overzichten met de gids en programma’s zijn prettig. Het is jammer dat de Spotify-functie nog niet beschikbaar is in de iOS-versie, maar het is in ieder geval wel iets om naar uit te kijken. Het is fijn dat de NPO investeert in het onder de aandacht brengen van podcasts, zeker gezien de stijgende populariteit van de laatste tijd.

Helaas is niet alles koek en ei. Het App’je-scherm vinden we vrij onduidelijk, omdat er meteen om allerlei informatie gevraagd wordt zonder dat er enige uitleg aan vooraf gaat. Ook het hamburgermenu is wat klein en opties om de app te personaliseren ontbreken. De vernieuwde apps zijn een mooie opstap om vanuit hier verder te ontwikkelen, maar er is nog wel een lange weg te gaan.

De updates verschijnen later deze ochtend voor alle NPO Radio-apps, waaronder Radio 1, 3FM, FunX en SterrenNL.

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.