iculture-app-gemist
App Gemist
iCulture: App Gemist

De leukste apps van week 42-2018 in App Gemist

Wat waren de leukste iOS- en Mac-apps van afgelopen week? iCulture zet de oogst van afgelopen week voor je op een rijtje. Deze moet je zeker eens proberen!

In de wekelijkse rubriek App Gemist lees je welke apps van de afgelopen week de moeite waard zijn. We bespreken steeds een stuk of vijf apps voor iPhone, iPad en Mac. Dit kunnen apps zijn die je misschien nog niet kende of die handig zijn of gewoon grappig zijn om te proberen. En dat kunnen ook oudgedienden zijn die een grote update hebben gekregen en daardoor wat extra aandacht krijgen.


Eerder deze week besproken op iCulture:

iCulture App van de Week: Adobe Rush CC
Adobe Premiere Pro is een populaire app voor videomontage, maar kan ook behoorlijk ingewikkeld zijn voor een beginner. Daarnaast moet je achter een desktop of laptop kruipen om er mee aan de slag te gaan. Met Adobe Premiere Rush CC wil Adobe de mogelijkheid om video’s te monteren beschikbaar maken voor iedereen.

Premiere Rush CC heeft niet zoveel functies als de volledige versie van Premiere, maar alle belangrijke elementen die je van montagesoftware verwacht zitten erin: je kunt fragmenten losknippen, aan elkaar monteren en de kleur aanpassen. Ook de mogelijkheid om motion graphics toe te voegen, fragmenten te vertragen/versnellen of het geluid na te bewerken zijn onderdeel van Premiere Rush CC.

NPO Radio-apps

Je kon eerder van de week al een uitgebreide review van de NPO Radio-apps lezen. De nieuwe apps lijken veel minder op een webversie en hebben onderin een duidelijke menubalk met de opties Luister Live, App’je, Podcasts en Nieuws. De indeling is een stuk duidelijker en dankzij deze knoppen weet je meteen waar je moet zijn. In het Luister Live-scherm zie je welke dj achter het mengpaneel zit en welk nummer er afgespeeld wordt. Nieuw is dat je eenvoudig terug kunt gaan naar een ander moment in de uitzending, bijvoorbeeld als je het begin van een radioshow terug wil luisteren. Je vindt er ook knoppen om live naar de dj te kijken (indien beschikbaar) en je kunt snel vijftien seconden terug- of vooruit spoelen.

Wisselen tussen zenders en nieuws in NPO Radio 2-app.

Je vindt in de app een overzicht met themakanalen, zoals NPO 3FM Alternative en NPO 3FM KX. Vanuit dit scherm kun je zowel de audio als video doorsturen via AirPlay of Chromecast. Binnenkort is het ook mogelijk om afgespeelde liedjes toe te voegen aan eigen Spotify-lijsten. Een flink nadeel van de nieuwe apps vinden we dat er geen mogelijkheid meer is met één app naar alle radiostations te luisteren.

Reigns: Game of Thrones

Twee jaar geleden verscheen Reigns, een opmerkelijke game van Devolver Digital. Hierin speel je een koning die suggesties van zijn adviseurs en volk moet beoordelen. Het lijkt op Tinder, waarbij je links of rechts veegt om je keuzes te maken over zaken als kerk, defensie, weelde en volk. Zodra de oude koning dood gaat, komt er weer een nieuwe en begint het riedeltje van voor af aan. De opvolger die deze week is verschenen heet Reigns: Game of Thrones en je kunt het al raden: hierin spelen de karakters uit de tv-serie een belangrijke rol. Je krijgt dus te maken met karakters als Cersei Lannister, Tyrion Lannister, Jon Snow, Daenerys Targaryen en Sansa Stark.

Ook kom je vertrouwde karakters tegen die als adviseur dienst doen, of die problemen hebben die opgelost moeten worden. Veeg opnieuw naar links of rechts, of kijk naar de antwoorden door voorzichtig te vegen zonder de kaart los te laten. Elke beslissing heeft impact. Reigns: Game of Thrones begint altijd met Daenerys en gaandeweg unlock je meer karakters, elk met eigen uitdagingen op basis van hun verhaallijn en achtergrond. Verder vind je minigames in de app.

Memo

Memo is een nieuwe notitie-app voor je iPhone en Mac. Het gaat om een soort gekleurde plakblaadjes (sticky notes). In een seconde kun je een nieuwe memo maken, zodat je snel een telefoonnummer of idee kunt noteren. Je kunt verschillende kleuren toewijzen zodat ze duidelijk van elkaar zijn te onderscheiden. Om de premium-functies te kunnen gebruiken moet je per maand €1,09 betalen. Je krijgt dan de mogelijkheid om memo’s te synchroniseren via iCloud, zorgen dat memo’s automatisch vergrendeld worden na een bepaald tijdsinterval, verschillend gekleurde memo’s en een exporteerfunctie. De Mac-versie biedt ondersteuning voor Mojave, een donkere modus, zelf kiezen van je lettertype en meer. Op de Mac is er bovendien ondersteuning voor Touch Bar.

Orto

Met de app Orto kun je Siri Shortcuts aan je Sonos-speakers koppelen, bijvoorbeeld om je favoriete radiozender of playlist via Spotify af te spelen. Dat werkt nét is makkelijker dan via AirPlay 2. Zeg bijvoorbeeld tegen Siri: “Speel Discover Weekly in de slaapkamer” en je kunt een paar seconden later al genieten van de muziek. Na het openen van de app kies je een afspeellijst of radiozender waar je naar wil luisteren en daarna geef je aan in welke kamer je de muziek wilt horen. Met ‘Add to Siri’ voeg je de opdracht toe. Je kiest uiteraard zelf welke spraakopdracht je gebruikt. In onze wekelijkse rubriek Shortcuts Sunday vind je nog meer leuke ideeën wat je met de Opdrachten-app kunt doen.

LightsOff

Bij de naam LightsOff denk je misschien meteen aan een bekend computerspelletje. Maar dat is niet de insteek van deze Mac-app. Integendeel, het is juist bedoeld om de donkere modus van de Mac per app te regelen. Je kunt er ook een schema mee instellen, zodat de donkere modus alleen op bepaalde momenten actief is. Met LightsOff kan dat wel. Dankzij deze app kun je eenvoudig wisselen tussen de lichte en donkere modus. Ook kun je een tijdschema instellen, zodat je precies kunt bepalen wanneer welke modus actief moet zijn. Na de installatie verschijnt in de menubalk van de Mac een icoontje in de vorm van een lamp. Je kunt nu direct wisselen tussen Light en Dark. Met regelmatige updates is dit echt een aanrader.

LightsOff-app

Deze app kun je downloaden via de website van de ontwikkelaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 oktober 2018, 13:00
Categorie Amusement
Onderwerp app gemist
Software iOS
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.