NPO Start-app en site met nieuw design voor 2023

NPO-app krijgt weer updates: live kijken op Apple TV en programma’s volgen op Android (maar nog niet op iOS)

De vernieuwde NPO-app voor NPO Start en NPO Plus is nu beschikbaar. De afgelopen maanden zijn er meerdere updates gedaan die functies terugbrengen, maar nog niet alles is terug.

De afgelopen jaren werd er al veel geklaagd over de kwaliteit van de NPO-app, waarmee je programma’s van de Nederlandse Publieke Omroep kunt terugkijken. De vernieuwde app uit november 2023 zou dat gaan verbeteren, met een stabielere basis, een nieuw design én een nieuwe videospeler. De werkelijkheid viel nogal tegen: de app ging er op veel punten nóg meer op achteruit en we noemden het nu al de grootste appflop van dit jaar, op een moment dat het jaar nog maar net was begonnen. Hoe worstelt de NPO verder om de app weer op de rails te krijgen? Dat lees je in onderstaande updates!

De afgelopen week heeft de NPO weer een aantal updates uitgebracht voor de verschillende NPO-apps op diverse platformen. Het gaat om deze verbeteringen:

  • Apple TV, versie 3.1.0 van 4 april: Live kijken en de tv-gids zijn weer mogelijk dankzij het nieuwe onderdeel Live in de menubalk
  • Website, update 10 april: Programma’s volgen en aan favorieten toevoegen
  • Android en Android TV, update 10 april: Programma’s volgen en aan favorieten toevoegen

Op dit moment is het nog steeds niet mogelijk om op de iPhone, iPad of Apple TV programma’s te volgen en aan je favorieten toe te voegen. Je kunt programma’s die je op de website of Android aan je favorieten toegevoegd hebt, wel raadplegen op de startpagina van de NPO-app op iPhone, iPad en Apple TV. Je vindt deze onder het onderdeel Series die je volgt.

De NPO laat weten dat er de afgelopen maanden ook nog veel bugs verholpen zijn (meer dan 75) en dat er nog enkele platformspecifieke problemen verholpen zijn. De komende tijd worden er nog andere nieuwe functies toegevoegd, zoals het automatisch doorspelen naar de volgende aflevering, het kindprofiel (ergens in 2024) en het kunnen delen van programma’s. De Apple TV-app wordt ook nog verder uitgebreid, al wordt hier niet genoemd om welke specifieke functies het gaat.

Op deze pagina kun je meer lezen over recente verbeteringen en updates rondom het vernieuwde NPO Start.

Er is een vernieuwde versie (3.0) van de NPO-app voor de Apple TV uitgebracht. Daarin zijn een hoop functies toegevoegd die aanvankelijk totaal ontbraken in de vernieuwde app. Deze functies zitten erin:

  • Inloggen en uitloggen met je account
  • Profiel selecteren
  • Zoeken naar content
  • Afspeelbare NPO Start Plus-content
  • Verbeterde beeldkwaliteit
  • Verbeterde Chromecast-ondersteuning

Volgens Danny Eerens, technisch leider van NPO Start heeft het team “ongelooflijk hard gewerkt” om de update uit te brengen. De update lost inderdaad een aantal grote missers op, maar één cruciale functie ontbreekt nog steeds: de mogelijkheid om live televisie te kijken.

Bekijk ook

Opinie: Onwerkbare NPO-app op Apple TV is nu al de grootste appflop van 2024 [update]

De vernieuwde NPO-app op de Apple TV is al sinds de release praktisch onwerkbaar. Allerlei basisfuncties ontbreken, waardoor je nog maar heel weinig met de app kan doen. De NPO laat al maanden Apple TV-gebruikers in de kou staan.

De NPO-app voor iPhone en iPad is bijgewerkt naar versie 9.0.3 en daarin is weer ondersteuning voor streamen via Chromecast toegevoegd. Na de release van de vernieuwde NPO-app werd er veel geklaagd over het ontbreken van Chromecast, zeker nu meerdere smart-tv apps offline zijn gehaald en geen vernieuwde versie meer krijgen.

Maar met de Apple TV-versie is wel nog steeds een groot probleem gaande. Al bijna twee weken ontbreekt daar het hoofdmenu, wat de app onwerkbaar maakt. Je kunt alleen maar de voorgestelde content afspelen, omdat de zoekfunctie onbereikbaar is. Ook kun je niet live kijken of inloggen met je account. Vooral voor betalende gebruikers is dat laatste een knelpunt: doordat je niet kunt inloggen, kun je geen gebruikmaken van de mogelijkheden die betalende gebruikers normaal gesproken hebben. In de App Store regent het dan ook 1-ster beoordelingen. De NPO-app had al voor de vernieuwing een lage beoordeling, maar met een gemiddelde van 1,2 sterren is het er niet bepaald beter op geworden.

De Apple TV-versie van de NPO-app is nu ook vernieuwd. Je kunt de nieuwe versie via de App Store op de Apple TV downloaden. Open daarvoor de App Store, zoek de NPO-app op en klik op Werk bij. Heb je automatische updates aan staan, dan wordt de app ook op den duur automatisch bijgewerkt.

In onze korte test bleek dat het hoofdmenu, dat bovenaan de app zichtbaar hoort te zijn, niet verschijnt. Het is daardoor niet mogelijk om met je account in te loggen of naar live te gaan. Het is voor ons op dit moment onduidelijk waar dit probleem door veroorzaakt wordt. Het verwijderen en opnieuw installeren van de app heeft het probleem niet opgelost.

NPO-app op Apple TV vernieuwd

In de screenshots uit de App Store is te zien hoe de app er uit hoort te zien. Daarin zien we dat bovenaan het scherm het menu zichtbaar is, met daarin knoppen voor Start, Ontdek, Live, Account en de zoekfunctie. In de versie die nu te downloaden is, ontbreekt dit in zijn geheel.

NPO app op Apple TV met hoofdmenu

De vernieuwde NPO-app is nu beschikbaar in de App Store, nadat eerder al de website live ging. In de vernieuwde app is het nieuwe design, de nieuwe videospeler en meer beschikbaar. Op dit moment is de vernieuwde app voor Apple-gebruikers alleen beschikbaar voor iPhone en iPad. De Apple TV-versie is nog niet geüpdatet.

Voor wie meer wil weten over de technische veranderingen bij het vernieuwde NPO Start, kan dit interview met de ontwikkelaars bij Tweakers lezen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 18 oktober 2023

In de App Store krijgt de NPO-app slechts 1,7 sterren, waarbij er vooral geklaagd wordt over haperingen, lange laadtijden en andere problemen. Nu belooft de NPO beterschap met het nieuwe NPO Start. De nieuwe NPO-app krijgt binnenkort een nieuw design, nieuwe videospeler en zou een stuk stabieler moeten zijn.

Nieuwe NPO Start-app: meer stabiliteit beloofd

Allereerst krijgt de nieuwe NPO-app (waarmee je kijkt naar de gratis NPO Start- of betaalde NPO Plus-dienst) een nieuw ontwerp. De app krijgt een blauwe kleur met oranje elementen, die volgens de NPO een frissere en modernere look geeft dan de huidige app. Daarbij gaat ook de indeling gedeeltelijk op de schop. De onderdelen Gids en Live worden samengevoegd onder het kopje Live. Je kijkt hier zowel meteen naar de programma’s die live worden uitgezonden, maar ook naar de tv-gids van de afgelopen en aankomende dagen. Het menu bestaat verder uit een zoekfunctie en je account.

Live in vernieuwd NPO Start van 2023

Aan de achterkant heeft de NPO ook aan de app gesleuteld. Volgens de NPO is de stabieler, laden video’s sneller en zijn er minder haperingen. Ook onthoudt de app beter waar je gebleven was met kijken. De verbeteringen hebben ook te maken met de nieuwe videospeler. Daarmee kan je voor- en achteruit spoelen in een video, maar ook het geluid en de helderheid van het scherm aanpassen.

Vernieuwde NPO Start met zoekfunctie

Nog niet alle functies meteen beschikbaar

Zodra het nieuwe NPO Start live gaat, zijn sommige van de huidige functies nog niet beschikbaar. Het kindprofiel ontbreekt nog en ook je favorieten en Kijk later-programma’s vind je nog niet in de nieuwe app terug. De NPO belooft dat deze functies zo snel mogelijk aan de vernieuwde app weer toegevoegd worden. Programma’s die je eerder aan je favorieten hebt toegevoegd, zijn dan ook gewoon weer beschikbaar.

Streamen via Chromecast is op de iPhone nog niet mogelijk in de nieuwe versie. Je kunt wel AirPlay naar een Apple TV gebruiken.

De nieuwe NPO Start-app komt beschikbaar voor alle platformen, dus zowel de mobiele apps voor iPhone en iPad als de tv-apps voor bijvoorbeeld de Apple TV. Ook de website krijgt dezelfde verbeteringen. Op dit moment kun je de vernieuwde website al proberen via deze link. Vanaf volgende week wordt het nieuwe NPO Start voor iedereen uitgerold.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 11 april: Artikel bijgewerkt na nieuwe reeks updates voor onder andere de Apple TV-versie.
  • 2024 - 11 april: Artikel bijgewerkt na nieuwe reeks updates voor onder andere de Apple TV-versie.
  • 2024 - 11 april: Artikel bijgewerkt na nieuwe reeks updates voor onder andere de Apple TV-versie.
  • 2024 - 30 maart: Versie 3.0 van NPO voor Apple TV is uit en brengt weer enkele functies terug. We hebben het artikel daarom een update gegeven.
  • 2023 - 23 november: Artikel bijgewerkt met beschikbaarheid op de Apple TV.

Informatie

Laatst bijgewerkt
11 april 2024 om 16:24
Onderwerp
Bron
Bron NPO
Categorieën
Apps, Diensten

Reacties: 91 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.