Gratis iPhone-games: Labyrinth, Sudoku en Mahjong voor de iPhone (App Store)

In de App Store zijn heel wat gratis games te vinden. Wij probeerden de twee populairste uit (Labyrinth Free Edition en Sudoku Free) maar pakten meteen ook nog wat andere gratis games mee.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

labyrinthWaarom binnen zitten als je buiten kunt spelen? Maar neem de iPhone mee!
Je zou denken dat de lijst van populairste gratis iPhone-games in de loop van de tijd wel zo’n beetje hetzelfde blijft: Tap Tap Revolution bovenaan, iets verderop de games van Jirbo, iPint en Aurora Feint. Maar dat blijkt niet het geval: twee applicaties zijn met een opmars bezig: Labyrinth Lite Edition en Sudoku (Free) staan in de Amerikaanse App Store op op nummer 1 en 2. Ook in ons land zijn ze tot de top 5 doorgedrongen. We probeerden deze gratis games uit en pakten meteen een paar andere gratis games mee.

Labyrinth Free Edition

In Labyrinth Free Edition kun je de eerste 10 levels uitproberen van Labyrinth. In dit spel rol je een metalen kogel door een doolhof naar een bepaald doel (aangegeven door een geblokte kogel). Onderweg moet je voorkomen dat de kogel in één van de vele gaten valt. Zodra dat gebeurt moet je het level weer opnieuw beginnen. Je bedient de iPhone door deze te kantelen; de bewegingssensor van de iPhone zorgt ervoor dat de kogel realistisch over het speelveld rolt.

Labyrinth was vóór de komst van de App Store al te spelen op de eerste generatie iPhone met jailbreak. De App Store-versie is grotendeels hetzelfde, met als verschil dat je een gratis Labyrinth Free Edition kunt installeren en een volledige versie met 500 levels kunt aanschaffen voor €5,49. Handig is dat er in de instellingen van de game een waterpas aanwezig is waarmee je het scherm kunt kalibreren. Dat voorkomt dat je de iPhone steeds parallel aan het aardoppervlak moet houden. Het bespaart je ook de aanschaf van een apart waterpas-programma zoals A Level.

[flickr]set:72157606394126276[/flickr]

Installeren: Labyrinth Free Edition

Sudoku (Free)

iLounge heeft laatst al eens een groepsreview gemaakt van alle Sudoku-games uit de App Store. Daarin namen ze ook Sudoku (€2,39) van Mighty Mighty Good Games mee. Deze bevat 200 verschillende Sudoku-puzzels. Er is echter ook een gratis variant met de naam Sudoku Free, met minder puzzels. Hoeveel puzzels erin zitten zeggen de ontwikkelaars niet, maar een snel testje maakt duidelijk dat er 5 puzzels met moeilijkheidsgraad Easy aanwezig zijn, die steeds in dezelfde volgorde worden getoond als je op New Game tikt.

Je kunt in Sudoku Free het kleurenschema wijzigen. Je hebt daarbij keuze uit tien effen kleuren. Wil je een cijfer invullen dan tik je eerst op het gewenste vak waarna een geel kader rond het vak verschijnt. Daarna kun je de cijfers 0 t/m 9 onderin het scherm aantikken om het cijfer te plaatsen. Een juist cijfer wordt in groen getoond, een fout cijfer in rood. Tik je de knop Note onderin het scherm aan, dan kun je ook een potloodmarkering zetten, die in italics zichtbaar wordt. Verder kun je hints opvragen (waarbij meteen een cijfer wordt ingevuld) en tegen de tijdklok spelen, maar dat is wel zo’n beetje alles.

[flickr]set:72157606414070054[/flickr]

Installeren: Sudoku Free

Sudoku Classic

Sudoku Classic is heel anders van opzet. Ook gratis, maar met een hoop extra mogelijkheden. Je kunt hier meerdere potloodmarkeringen per vak invullen zodat je sneller ziet wanneer er maar één uniek getal in een vak is overgebleven. Bij dit spel tik je steeds op een vak waarma er een pop-up met nummerpad verschijnt. Vervolgens tik je het gewenste cijfer aan. De indeling in moeilijkheidsgraden is iets anders dan bij de meeste andere games: je kunt kiezen uit vijf mogelijkheden, van I’m New en I’m OK tot I’m Clinically Insane.

Met de knop Auto-Fill kun je de vakken met potloodmarkeringen laten vullen en met de knop Hint vraag je een hint op. Dit gebeurt iets anders dan bij Sudoku Free: je krijgt alleen een markering te zien bij het vakje dat je makkelijk zou kunnen invullen. Welk cijfer het moet zijn, moet je nog even zelf uitdokteren. Er is ook een betaalde variant van dezelfde ontwikkelaar, Sudoku Unlimited. Het uiterlijk daarvan is iets speelser, waarbij je een soort handgeschreven vakken kunt vullen.

[flickr]set:72157606417419627[/flickr]

Installeren: Sudoku Classic

Moonlight Mahjong Lite

Moonlight Mahong is een bordspel waarbij je steeds twee dezelfde, vrijliggende stenen moet weghalen van het speelbord. Bij dit soort games heb je vaak de keuze om een andere lay-out voor de stenen te kiezen (zoals makkelijk herkenbare nummers of plaatjes in plaats van de lastig te herkennen Chinese tekens), maar bij Moonlight Mahjong Lite is dat niet het geval. Wel heb je de keuze uit vier verschillende stapelingen: piramide, omgekeerde piramide, twee balken of de klassieke schildpadvorm.

Geselecteerde stenen worden roze en springen iets omhoog. Het leuke van deze uitvoering van het spel is dat je het speelbord met je vingers kunt kantelen en roteren. Natuurlijk kun je ook de iPhone zelf roteren. Loop je vast in het spel, dan kun je de stenen laten ‘shuffelen’ zodat je weer een makkelijker uitgangspositie hebt. De 3D-weergave van de stenen is enerzijds handig (je kunt alles van dichtbij bekijken) maar zorgt er ook voor dat je wel eens het overzicht kwijtraakt. Ook hier kun je een uitgebreidere versie van de game kopen: Moonlight Mahjong (€3,99) heeft geen vier maar twaalf lay-outs.

[flickr]set:72157606417606627[/flickr]

Installeren: Moonlight Mahjong Lite

iMaze

Sommige ontwikkelaars kwamen er pas later achter dat de naamgeving van hun applicatie niet zo slim was. Iedereen installeert het gratis doolhofprogramma iMaze, maar vergeet om naar de betaalde versie PowerMaze (€0,79) te kijken. De ontwikkelaar van iMaze heeft daarom de naam veranderd in iMaze (Try PowerMaze). Niet zo mooi maar waarschijnlijk wel zo effectief.

Toch is het maar de vraag of je na het proberen van iMaze de upgrade naar PowerMaze wilt maken. Het geld zal daarbij niet doorslaggevend zijn (€0,79 is wel erg goedkoop), maar wel de bediening. Het valt namelijk niet mee om de kogel door het doolhof te rollen: de kogel reageert veel minder goed dan in Labyrinth, waar elke minieme beweging een realistische reactie veroorzaakt. Bij iMaze beweegt de kogel schokgewijs waardoor het lastig is om een ‘afslag’ te nemen. Misschien zijn er mensen die dit spel helemaal het einde vinden maar wij vinden er niet zoveel aan. De gratis versie bevat geen levels; je hebt alleen de keuze uit een gemakkelijke en een moeilijke doolhof. PowerMaze is een multilevel-spel waarbij je tegen een robot-kogel moet racen.

[flickr]set:72157606414006242[/flickr]

Installeren: iMaze

Korebasi Lite

Wat voor iMaze geldt, geldt eigenlijk ook voor Korebasi Lite. Ook hier een gratis en een betaalde versie die nauwelijks iets kost: Korebasi (€1,59). En ook in dit geval is de bediening een tegenvaller. Je krijgt wel wat meer uitdagingen onderweg in het doolhof, waarbij je bananen, kersen en andere bonusopjecten kunt verzamelen. Onderweg moet je oppassen voor de rode kogels, die je als een PacMan kunnen opeten. Leuker dan iMaze maar ook hier reageert de kogel veel te traag op de bewegingen. Gelukkig kun je de kogel ook met je vinger door het doolhof slepen, maar daardoor wordt het spel te makkelijk.

[flickr]set:72157606414055456[/flickr]

Installeren: Korebasi Lite

Conclusie

Wil je een leuke game op je iPhone installeren, laat dan iMaze en Korebasi Lite links liggen. Beide games reageren niet snel genoeg op de bewegingssensor waardoor de bediening te wensen over laat. Moonlight Mahjong Lite, Labyrinth Lite Edition en de twee Sudoku-programma’s zijn wel aan te bevelen. Sudoku Free is kleurrijker, maar Sudoku Classic is vanwege de potloodmarkeringen makkelijker in gebruik.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 oktober 2009, 21:30
Categorie Games
Onderwerpen app store, game, gratis, mahjong, sudoku
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.