Review: NetNewsWire, rss-lezer voor de iPhone (App Store)

NetNewsWire is op de Mac een veelgebruikte rss-nieuwslezer. Sinds kort is er ook een versie van de iPhone, waarmee je onderweg de nieuwtjes uit je NewsGator-account kunt lezen. Alle berichten worden onderling gesynchroniseerd zodat je nooit tweemaal hetzelfde nieuws hoeft door te werken. Maar de iPhone-versie van NetNewsWire (gratis verkrijgbaar via de App Store) is […]
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

NetNewsWireNetNewsWire is op de Mac een veelgebruikte rss-nieuwslezer. Sinds kort is er ook een versie van de iPhone, waarmee je onderweg de nieuwtjes uit je NewsGator-account kunt lezen. Alle berichten worden onderling gesynchroniseerd zodat je nooit tweemaal hetzelfde nieuws hoeft door te werken. Maar de iPhone-versie van NetNewsWire (gratis verkrijgbaar via de App Store) is nog niet perfect. De ontwikkelaar doet er alles aan om bugfixes uit te voeren en nieuwe versies in de App Store te krijgen, maar Apple loopt een beetje achter…


Een kijkje in de keuken van iPhoneclub: voor het verzamelen van nieuwtjes gebruik ik NewsGator met daarin zo’n 100 RSS-feeds die voor de iPhone van belang zijn. Bij NewsGator kun je interessante artikelen markeren als clipping. Zit ik weer achter de computer, dan kijk ik mijn clippings door om te kijken waarover ik zal gaan schrijven.

NetNewsWireIn een maand verzamel ik meer dan 1.500 clippings waarvan ik gaandeweg een hoop weggooi. Desondanks staat de teller op dit moment op 1.101 berichten, waar ik iets over had willen schrijven, maar simpelweg niet aan toekom. Ik moet een keuze maken terwijl het tegelijk een race tegen de klok is: op het moment dat je de twee of drie meest interessante nieuwtjes hebt besproken zijn er alweer nieuwe ontwikkelingen die om aandacht schreeuwen. Een opmerking (meestal van Jean-Paul) als “Hee, een leuke tip van iMario over iControlPad” heeft meestal tot gevolg dat ik toch maar weer even in mijn clippings ga kijken om er iets over te schrijven… met het risico op bijdehante reacties waarbij ik er maar op vertrouw dat veel mensen wel beseffen dat het werpen van een blik op een website iets minder moeite is dan het schrijven van een heel artikel.

Na deze gigantische omweg kom ik eindelijk weer terug bij de kern van de zaak: voor het bijhouden van nieuwtjes gebruik ik de mobiele versie van NewsGator, te bereiken via m.newsgator.com. Het werkt eigenlijk prima: als ik ergens op een terras zit klik ik even een paar nieuwtjes weg, waardoor de verzamelbak van die honderd feeds nooit meer dan 10 tot 20 berichten bevat. De eerste versie van NetNewsWire die via de App Store verkrijgbaar was, weigerde dienst bij mensen met gigantische hoeveelheden RSS-feeds. Versie 1.0.1 houdt beter rekening met grootverbruikers.

[flickr]set:72157606416532206[/flickr]

Na het installeren van het programma meld je je aan met je NewsGator-account. Heb je die niet of gebruik je een ander programma of een andere dienst (bijvoorbeeld Bloglines), dan zul je eerst een account moeten aanmaken waarbij je een al bestaande RSS-feedverzameling kunt importeren via een OPML-bestand. Het downloaden van nieuwsberichten duurt de eerste keer behoorlijk lang, maar na een minuut of vijf verschijnen de categorieën en eventueel de subcategorieën die je hebt aangemaakt, met daaronder de verschillende feeds.

Het is niet mogelijk om categorieën in te klappen, wat bij de webinterface van NewsGator overigens ook niet kan. Wel kun je alle berichten in een bepaalde categorie tonen – da’s handig als elke feed maar twee of drie ongelezen berichtjes bevat. Je kunt bij NewsGator op de iPhone meerdere accounts gebruiken en meerdere locaties aangeven. Het programma synchroniseert de gelezen/ongelezen-status tussen locaties met dezelfde naam.

NetNewsWire kan alleen de titels van de nieuwjes laten zien; je krijgt geen kort tekstfragment te zien, zoals bij de webversie van NewsGator. Je zult elk bericht handmatig moeten openen om te zien of het interessant is. Met de knop Next Unread kun je daarna snel naar het volgende ongelezen nieuwtje gaan, maar dat is omslachtiger dan een overzicht waarin alle nieuwtjes onder elkaar staan. Na het openen van een artikel kun je het nieuwsbericht toevoegen aan je clippings of in Safari openen. Op de iPhone kun je de clippings niet meer bekijken, maar op de Mac verschijnen ze wel in het mapje Clippings. Heb je geen Mac, dan kun je natuurlijk ook de webinterface van NewsGator op de desktop gebruiken.

Wil je alle berichten binnen een bepaalde categorie opruimen, dan is daarvoor de knop Mark All as Read aanwezig. Opvallend is dat je op de iPhone ook feeds kunt toevoegen en verwijderen. Dat is nou typisch iets wat wel achterwege had mogen blijven. Er zijn nog meer zaken die niet zo makkelijk werken: terwijl NetNewsGator mijn honderden andere interessante feeds aan het ophalen is, is het programma niet vooruit te branden. Het begint vervelend te worden om steeds te zeggen, maar de webversie van NewsGator heeft daar geen last van: die is op een iPhone 3G binnen vijftien seconden geladen en meteen klaar voor gebruik. Het clippen van artikelen duurt misschien drie seconden, maar ondertussen kun je gewoon verder lezen.

Een laatste tekortkoming van NetNewsWire is dat bij alle berichten de datum 1 januari 1970 wordt getoond, zodat je niet goed kunt zien of het om recent nieuws gaat.

Conclusie

NetNewsWire is op de Mac een populaire nieuwslezer, maar op de iPhone kun je beter voor de webinterface van NewsGator zelf kiezen. Die is sneller, biedt dezelfde functionaliteit en geeft je een sneller overzicht van de belangrijke nieuwtjes. Er is alweer een nieuwe versie van NetNewsWire onderweg naar de App Store – hopelijk is die op de genoemde punten verbeterd.

Info: NetNewsWire

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
17 januari 2019 om 16:55
Categorie
Nieuws
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.