iculture-app-gemist
App Gemist Je maandelijkse app-overzicht
iCulture: App Gemist

De leukste apps van week 11-2018 in App Gemist

Wat waren de leukste iOS- en Mac-apps van afgelopen week? iCulture zet de oogst van afgelopen week voor je op een rijtje. Deze moet je zeker eens proberen!
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

In de wekelijkse rubriek App Gemist lees je welke apps van de afgelopen week de moeite waard zijn. We bespreken steeds een stuk of vijf apps voor iPhone, iPad en Mac. Dit kunnen apps zijn die je misschien nog niet kende of die handig zijn of gewoon grappig zijn om te proberen. En dat kunnen ook oudgedienden zijn die een grote update hebben gekregen en daardoor wat extra aandacht krijgen.


Eerder deze week besproken op iCulture:

iCulture App van de Week: Fortnite
Misschien is het wel de belangrijkste mobiele game van dit jaar. Wat valt er nu al over te vertellen, nu nog maar een deel van de spelers de kans heeft gekregen om los te gaan op de mobiele versie? In ieder geval dat de game crossplatform is, zodat je ook spelers tegenkomt die op andere platformen spelen. Ben je dan niet extra in het nadeel? In de Battle Royale-modus van Fortnite word je immers met honderd spelers op een eiland neergezet en is het doel om te overleven. Je gaat op zoek naar wapens en andere items en bouwt een thuisbasis om te kunnen schuilen. Ondertussen probeer je te ontsnappen aan een dodelijke storm, dat alle spelers ertoe noopt om steeds dichter bij elkaar te kruipen. Blijf jij als laatste over? Omdat de situaties en de medespelers telkens anders zijn blijft de game lange tijd boeien.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Wel zul je bij het spelen van Fortnite even moeten wennen aan de bediening met je vingers. Je linker vinger zorgt voor het navigeren, terwijl je met je rechter vinger schiet. Met knoppen kun je hurken, springen en andere acties doen. Dat gaat een stuk lastiger op een klein schermpje dan wanneer je comfortabel achter een pc met muis en toetsenbord zit, maar het lukt. Of mobiele spelers gemiddeld eerder het loodje leggen dan desktopspelers is nog niet bekend, omdat de game nog maar zo kort beschikbaar is.
Wel laat Fortnite zien hoe knap mobiele games zich inmiddels hebben ontwikkeld.

Textor

Textor is een minimalistische teksteditor voor iPhone en iPad, gemaakt door de Belgische ontwikkelaar Louis D’hauwe. Vanuit de app kun je direct tekstbestanden openen die opgeslagen zijn in Bestanden. Je kunt ook nieuwe bestanden maken en deze opslaan om op een ander apparaat te openen.

Bekijk ook

Textor: simpeler dan deze teksteditor wordt het niet

Textor is een nieuwe, minimalistische teksteditor voor iPhone en iPad Textor is een nieuwe, simpele teksteditor van de Belgische ontwikkelaar Louis D'hauwe. Vanuit de app kun je direct tekstbestanden openen die opgeslagen zijn in Bestanden. Je kunt ook nieuwe bestanden maken en deze opslaan om op een ander apparaat te openen.

Vlak nadat we over Textor schreven bracht D’hauwe al de eerste grote update uit, met onder andere een donker thema, een aanpasbaar lettertype en een deelknop. Ook is de animatie bij het openen en sluiten van een document nog soepeler geworden.

Textor-app

Textor zal niet iedereen aanspreken, maar als je ervan houdt tekst zonder opmaak te lezen of als je graag code bewerkt op je iPhone of iPad, dan is Textor de moeite waard. De app is helemaal gratis!

GoHere

GoHere is een nieuwe Nederlandse app die wil zorgen voor wat meer spreiding van toeristen. De app bevat reistips van en voor vrienden. Je kunt tips van vrienden zoeken en eigen tips toevoegen. Er zijn natuurlijk al honderden van deze apps, maar volgens de makers gaat dit ervoor zorgen dat je net even op andere plekken komt, zodat toeristen zich wat meer verspreiden over steden zoals Amsterdam, die soms dreigen te bezwijken onder de grote drommen toeristen. Nu maar hopen dat je vrienden niet allemaal het Van Gogh-museum en de Heineken Experience aanbevelen…

Het is de bedoeling dat GoHere je naar plekken stuurt die niet in de toeristische gidsen staan. De app is gemaakt door Menno Biesiot en Ivan Vasic, die zich verbaasden over de horden toeristen op een handjevol locaties in de stad. Ze maakten daarom deze app, in de hoop dat mensen andere, authentieke plekken gaan ontdekken waar geen meterslange wachtrijen staan.

Keep in Mind

Een duister avonturenspel, waarin de hoofdpersoon de demonen in zijn hoofd moet overwinnen. Je speelt Jonas, een geplaagde alcoholist wiens leven uiteen dreigt te spatten. Op een nacht wordt hij wakker en komt terecht in een spookachtige wereld. Niet voor iedereen, maar heeft voldoende diepte om je aan het denken te zetten.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De game is gemaakt voor mensen die met (milde) mentale problemen te maken hebben of zichzelf verloren voelen. Het is dus deels een therapeutische ervaring. Pas wel op met het duistere thema van deze app en zoek professionele hulp als dat nodig is. Je kunt deze game het beste in één lange sessie spelen. Na afloop heb je hopelijk wat meer inzicht gekregen in de oorzaken van je problemen. De karakters en emoties blijven lang hangen, ook nadat je de game gespeeld heeft. De opbrengt van de game gaat naar een goed doel, Child’s Play.

Tingles

Tingles is een app voor liefhebbers van ASMR, oftewel autonomous sensory meridian response. Dit genre is op YouTube al erg populair en nu is er ook een app voor, bedacht door de Slowaakse Gasper Kolenc en Miha Mlakar. ASMR draait om video’s met plezierige geluidjes en dan bedoelen we niet het krassen van nagels over een schoolbord, maar het tikken van een vinger of een geluid van een knipbeurt bij de kapper.

Er zijn al 60.000 maandelijks actieve gebruikers van de app, waarvan een derde dagelijks langskomt om naar de video’s te kijken en vooral te luisteren. Meer dan 200 ‘artiesten’ doen eraan mee, waarvan een aantal zijn overgehaald vanuit YouTube. In de Tingles-app kun je favoriete artiesten volgen, video’s opslaan als favoriet, afspeellijsten maken en op de achtergrond luisteren met het scherm uitgeschakeld. Ook zijn er veel mensen die de rustgevende geluidjes gebruiken om in slaap te vallen – vandaar dat er ook een sleeptimer in zit.

Scelta

Je gewicht fluctueert elke dag en dat kan te maken hebben met wat je hebt gegeten, maar ook met stress, slaap en andere factoren. Daardoor is het lastig om bij te houden of je nu echt aan het afvallen bent, of maar wat aanrommelt. Scelta wil je hierbij helpen. De app berekent een gemiddelde over de afgelopen week en vergelijkt dit met de voorgaande 7 dagen. Zo kun je zien of je echt voortgang boekt. Er zit zelfs een spelelement in, met een karakter en met punten die je kunt verdienen en levels die je omhoog kunt gaan. Werkt samen met Apple’s HealthKit.

Wander

Wander is een simpele app voor wereldtijden, voor als je veel reist of veel met mensen in andere tijdzones te maken hebt. Bekijk de hele wereld, waarbij gekleurde markeringen aangeven of het dag of nacht is op een bepaalde plek op de aardbol. Alle locaties worden automatisch gesorteerd van oost naar west. Duidelijke interface en goed in één functie.

Air

Air is een soort camcorder voor de hele familie. Je hoeft je niet druk te maken over opslagruimte en bandbreedte, want dat regelt Air voor je. Zo kun je met één tik op het scherm ‘on air’ gaan en video’s uploaden naar je familiegroepje. Je kunt clips bekijken, bewerken en delen via een unieke URL. De eerste 30 minuten zijn gratis, daarna betaal je ongeveer 50 euro per jaar. Werkt alleen met video, niet met foto’s. Als alternatief zou je iCloud-fotodelen kunnen gebruiken. Dat is gratis, maar je hebt wel te maken met beperkte opslagruimte bij Apple. We vermoeden zelfs dat iCloud op termijn goedkoper en verstandiger is dan Air, want Apple’s opslagdienst voor foto’s en video’s blijft waarschijnlijk langer bestaan dan deze start-up.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.