‘Siri’s servers kosten 1 miljoen dollar per land’
Apple heeft tot nu toe weinig losgelaten over de technische kant van Siri. We weten dat de dienst gebruikmaakt van Apple’s servers, maar om wat voor servers het precies gaat is nog nooit verteld. Een bezoeker van Reddit brengt daar verandering in: hij heeft nauwe banden met een Apple-medewerker die verantwoordelijk is voor de cloudservers en vertelt in detail wat voor apparatuur Apple heeft staan om Siri draaiend te houden. Volgens de post zijn de Siri-servers opgedeeld per land en kost de gebruikte hardware meer dan 1 miljoen dollar per regio.
Volgens de Reddit-post gebruikt Apple voor ieder land vier HP server-rekken ter waarde van 31.000 dollar per stuk. In ieder van deze rekken hangen acht servers ter waarde van 27.969 dollar. Bij elkaar opgeteld ben je in totaal 1.019.008 dollar kwijt voor alle benodigde servers. Ben je van plan om Apple’s servers na te bouwen, dan ben je daarnaast nog iets meer kwijt: iedere server heeft een upgrade gekregen en bevat 1TB RAM.
Samenvattend heeft ieder land in totaal 32 Siri-servers tot zijn beschikking, met in totaal 1204 processorkernen en 32TB aan RAM. Hoewel elk land in ieder geval één van deze serverinstanties heeft, kan een land ook meerdere groepen krijgen. Voor alleen de Verenigde Staten heeft Apple drie serveropstellingen die ieder bestaan uit de hierboven genoemde hardware. De teller loopt hierdoor op naar maar liefst 3.057.024 dollar.
De beschreven servers zijn enkel bedoeld voor Siri-opdrachten. We kunnen daarom alleen maar gissen naar hoeveel apparatuur Apple heeft staan om iCloud draaiend te houden.
Hoewel de beweringen op Reddit goed onderbouwd worden, classificeren we ze wel als gerucht: er is immers geen manier om de identiteit van de poster te verifiëren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Siri
Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

- Alles over Siri
- Hé Siri gebruiken
- Siri opnieuw instellen en trainen
- Grappige Siri-antwoorden
- Siri werkt niet: 6 oorzaken en oplossingen
- Siri op de Mac gebruiken
- Apps openen met Siri
- Zo werken Siri Shortcuts en de Opdrachten-app
- Siri in CarPlay makkelijker gebruiken
- Siri kan dierengeluiden afspelen
- Navigeren met Siri
- Alles over de proactieve Siri
Nu nog Siri in het Nederlands en wij kunnen ook eindelijk genieten van de functionaliteit van Siri… Ik wacht er al tijden op *zucht*
Apple heeft helaas nooit beloofd het naar iedere taal, en dus ook Nederlands, om te zetten.
Maar een hele tijd geleden heeft Apple wel iemand aangenomen voor het Siri-team die Nederlands kan, dus we mogen wel veronderstellen dat ze eraan werken. Tenslotte werkt Siri ondertussen al wel in het Nederlands als ze in maps vertelt hoe je moet rijden 🙂
@Nick: Het is misschien valse hoop die ik nu geef, maar wellicht krijgen we in iOS 8 eindelijk Nederlands? Ik bedoel, Siri is inmiddels uit de betafase en ik neem zelf aan dat het dan de functionaliteit betreft. Talen kunnen echter altijd ná een betafase worden toegevoegd. Het is maar een suggestie. 😛
Natuurlijk hoop ik zelf ook op ondersteuning voor de Nederlandse taal, want namen in onze taal begrijpt Siri gewoon niet en de dicteerfunctie is vrijwel nutteloos, omdat 95% van de mailtjes/artikelen/overige zaken waar ik op wil reageren in het Nederlands zijn. xD
Leuke weetjes!
En wat een power-servers zeg..
Siri is een lastig verhaal.
Ik ben van mening dat het er echt wel komt, andere kant waarom duurt het zo lang? Apple heeft inderdaad wat ‘jef’ zegt wel mensen in dienst genomen voor Siri die Nederlands kunnen. Maar waarom zo laat?.. Ik denk dat we misschien tegen iOS 8 een grote Siri update krijgen?
Snap ik wel, maar ik wil het wel ;)!
We shall see =)!
Uiteindelijk den ik wel dat er een Nederlandse versie van Siri komt, want eerder gelezen dat Apple in de kop van Groningen een serverpark wil gaan bouwen of al aan het bouwen is.
En dan is Siri er eindelijk in het Nederlands, en 2 weken later is het nieuwtje eraf en gebruikt 2% van de gebruikers het nog maar… zie niet is wat het nut is van Siri…
@Maurice: Hey Maurice, jij zou toch ook willen dat er een Nederlandse Siri kwam…? 🙂
Waarom HP? Heeft Apple zelf geen geschikte hardware?
De prijzen die HP op de website heeft staan, zijn natuurlijk nooit de prijzen die Apple heeft betaald. Dus 1 miljoen per regio is wat overdreven.
Dat Siri nog niet in het nederlands is, doet Apple heel bewust.
De nederlandse Siri ligt hoogswaarschijnlijk allaaaanngg klaar op de plank.
De vraag is alleen maar wanneer ze het vrijgeven.
Wie weet komt Siri ooit in het Nederlands, er waren ook veel mensen die de hoop hadden verloren dat er Video’s in de NL Store komen, is uiteindelijk wel gebeurd.
@Jef: Maar die navigatie stem staat los van Siri.
@Bert: De servers zijn er volgens het artikel ook al in Nederland. Dus slecht argument.
@Maurice Hooijmans: Maakt me niet zoveel uit, bij mij staat het uit… als ik het weer van vandaag wil weten pak ik de weer app, als ik een mail wil schrijven kan ik best zelf de app openen, kortom ik gebruik Siri nergens voor, en ik heb overigens nog nooit iemand veel of geregeld Siri zien gebruiken…
Het is niet Siri die jou vertelt hoe je naar huis moet rijden…
Volgens mij zien een aantal individuen hier deze lijst met een ietwat te ‘rood-wit-blauwe’ bril.
Daarnaast hebben Nederlands en de Noord-Germaanse talen – ook in vele andere sectoren – vaker weinig prioriteit. De proficiency van de Engelse taal is hier vele malen beter dan in menig ander Europees land.
Apple maakt geen enterprise server hardware & software.
OSX Server bestaat wel, maar is voor kleine ondernemingen.
Voor de grote taalgebieden zou je best een flink aantal servers nodig hebben, maar voor het Nederlandse taalgebied zou dat veel minder zijn (minder gebruikers => minder belasting). Ik denk dat de ontwikkelkosten een veel groter probleem zijn en dat is de reden waarom het niet in het Nederlands beschikbaar is.
Overigens vind ik het ook vreemd dat er fysiek servers zijn toegewezen per land. Je zou dit juist willen load-balancen, zodat je de pieken eruit haalt. ’s Nachts is het relatief rustig, dus de rekenkracht die je dan over hebt kun je mooi voor andere doeleinden gebruiken.
Ik kan me wel voorstellen dat je de servers geografisch verspreid, zodat je minder bandbreedte kosten hebt.
Vergis je trouwens ook niet in de supportcontracten, energiekosten, bandbreedte, … die het ook allemaal kost. Dat zijn serieuze kosten…