iTunes Match en iTunes 10.5 beta 6.1 uitgebracht voor ontwikkelaars

·

itunes-matchApple heeft vanochtend iTunes 10.5 beta 6.1 uitgebracht voor ontwikkelaars. Een nieuwe functie hierin is iTunes Match, waarmee de ontwikkelaars voor het eerst gebruik kunnen maken van een nieuwe clouddienst rondom muziek. Helaas is het voorlopig alleen beschikbaar voor mensen met een Amerikaans iTunes-account, maar we gaan er vanuit dat er in Nederland heel wat ontwikkelaars zijn, die al zo’n account hebben.

iTunes Match werd afgelopen juni op de WWDC aangekondigd door Apple. Het houdt in dat je voor 24,99 dollar bestaande muzieknummers kunt omzetten naar iTunes-muzieknummers, waarna je dezelfde rechten en afspeelmogelijkheden krijgt als mensen die al hun muziek via iTunes hebben gekocht. Je kunt de muziek zowel streamen als downloaden.

Je muzieknummers moeten uiteraard wel eerst worden herkend, dus een mainstream muzieksmaak is aan te raden, omdat je anders nogal wat nummers handmatig moet uploaden. Voor het herkennen van de nummers maakt Apple gebruik van de Gracenote-database, zo bleek vlak na de aankondiging van iTunes Match. Om mee te kunnen doen mag je muziekbibliotheek bij voorkeur ook niet groter dan 25.000 nummers zijn. iTunes Match omvat een proces van drie stappen: eerst verzamelt de functie informatie over je iTunes-bibliotheek. Daarna volgt een matchingproces met de nummers die in iTunes verkrijgbaar zijn. In stap 3 kun je de missende muzieknummers en albumhoezen uploaden. Maar dat is bij deze beta nog niet aan te raden, want net als voorheen bij eerdere beta’s van iOS en iTunes waarschuwt Apple dat je iCloud nog niet voor serieuze zaken moet gebruiken. Elk moment tijdens de betaperiode kunnen de iCloud-servers weer worden gereset, waardoor je je content kwijt bent.

itunes matchOok iOS 5 beta bevat een schakelaartje voor iTunes Match, zoals op het screenshot hiernaast is te zien. De dienst kost $24,99 per jaar en wordt automatisch vernieuwd, elke 12 maanden. Je kunt via de account-instellingen de dienst opzeggen. Beta-inschrijvers krijgen als dank 3 maanden gratis bovenop hun jaarabonnement. Zoals hierboven aangegeven heeft de dienst een limiet van 25.000 nummers, maar reeds gekochte iTunes-muziek telt daarin niet mee. Ook worden iTunes LP’s en iTunes Extra’s nog niet ondersteund.

Wil je iTunes Match gebruiken, dan moet je iTunes 10.5 beta op je Mac gebruiken, want op Windows-computers is het nog niet beschikbaar. Verder geldt er een beperking op het aantal ondersteunde apparaten: maximaal 10 computers en iOS-apparaten kunnen toegang krijgen tot iTunes Match via hetzelfde Apple-ID. Elke 90 dagen kun je andere computers of andere iOS-apparaten toewijzen. Vanaf je iPhone of ander iOS-apparaat heb je toegang tot de muzieknummers in iCloud als je iOS 5 beta hebt geïnstalleerd. Ga je op je iPhone naar Instellingen > Muziek > iTunes Match en schakel je de functie in, dan zal het synchroniseren met iTunes niet meer plaatsvinden, wat muziek betreft. Zodra het herkenningsproces compleet is, zal je muziekbibliotheek nummers bevatten die op je computer en in iCloud staan.

Zo ziet het eruit op een Mac:

En zo is de dienst te gebruiken op een iPhone:

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

12 reacties

 1. door Mike

  Ik las op MacRumors dat je jouw in iCloud opgeslagen muziek overal (met internetverbinding) kunt streamen EN downloaden.
  Het goede hiervan is dat het veel opslagcapaciteit op je iPhone scheelt.
  Het slechte hiervan is dat je met de stijgende prijzen en dalen datalimieten snel in de problemen zult komen.

  Maar ja, aangezien de providers een toename van het mobiel internet-gebruik door deze dienst niet KUNNEN zien aankomen, hebben ze natuurlijk alle recht om straks de prijzen wederom te verhogen…

 2. Ik heb zojuist geprobeerd een Match account aan te maken met m’n US account. Helaas lukt dat niet. Je moet echt een US Creditcard gekoppeld hebben. Met tegoed van bijvoorbeeld iTunes tegoedbonnen werkt het helaas niet.

  Zijn er andere NL devs die het al wel aan de praat hebben gekregen?

 3. door rik

  hier een filmpje, kan inderdaad streamen….

  http://www.youtube.com/watch?v=-3ShM5jm4sQ

 4. door Mrwhoopie

  En wat met muziek die je geript hebt en een hogere bitrate hebben dan 256?worden deze dan ook vervangen naar een bitrate van 256?want dat zou wel een stap terug zijn dan.

 5. door MarcQ

  Ik blijf rustig bij Spotify, lijkt me nog altijd de beste oplossing.

 6. door Julianl

  Kijk, dit heb ik dus nodig. Ik hoop wel dat ik straks op een iets simpelere manier een hoop nummers kan downloaden naar m’n iPhone; vast wel. Op de Mac een playlist maken en op de iPhone op ‘download all’ klikken. Denk ik

 7. Zelfde vraag hier. Lukt me niet via iTunes Gift card en geen US credit card beschikbaar..

  Origineel geplaatst door Paul van Dijk
  Ik heb zojuist geprobeerd een Match account aan te maken met m’n US account. Helaas lukt dat niet. Je moet echt een US Creditcard gekoppeld hebben. Met tegoed van bijvoorbeeld iTunes tegoedbonnen werkt het helaas niet.Zijn er andere NL devs die het al wel aan de praat hebben gekregen?

 8. door arneiphone3g

  Maar als je nu een liedje hebt dat bijvoorbeeld 23 sec langer duurt dan dat in de itunes store, herkent ie dat dan ook?

  Want ik download soms nog liedjes van youtube en die zijn meestal niet dezelfde lengte als in de itunes store.

 9. door Miel

  @Wouter Goossens: Itunes gift cards zijn landgebonden. Gift cards uit belgie werken niet in US itunes store en omgekeerd ook niet.

 10. door paul

  Helaas helaas, er is maar beperkte toegang dus niemand kan nu zichzelf nog aanmelden voor de service.

  “iTunes Match beta testing has begun with an initial set of developers. Over the next days, we will continue to expand our testing. Please check back later to subscribe”

 11. door Mike

  Als het een kwestie is van land gebonden gift cards dan kan je via itunescode.nl US giftcards kopen

 12. door Wouter Goossens

  Heb een USA gift card ;)

  Origineel geplaatst door Miel
  @Wouter Goossens: Itunes gift cards zijn landgebonden. Gift cards uit belgie werken niet in US itunes store en omgekeerd ook niet.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.