Dossier: iOS 5

Laatst bijgewerkt:
Apple heeft inmiddels iOS 8 uitgebracht. Alles over de nieuwe functies van iOS 8 en de installatie hiervan lees je in ons iOS 8-dossier.

iOS 5iOS 5 voor iPhone, iPod touch en iPad kwam op 12 oktober 2011 beschikbaar als update via iTunes. iOS 5 bevat ruim 200 nieuwe functies, zoals verbeterde notificaties, Twitter-integratie, een Herinneringen-app en iMessage. iOS 5 bevat bovendien de nieuwe functie Newsstand (een kiosk voor kranten en tijdschriften) en biedt functies om draadloos te synchroniseren. Dit betekent dat je je iPhone niet meer op iTunes hoeft aan te sluiten om te synchroniseren. Je hebt zelfs geen computer meer nodig om een nieuwe iPhone in gebruik te nemen. Installeren van nieuwe firmware kan ook draadloos, over-the-air (letterlijk: door de lucht).

iOS 5.1.1 laatst verschenen iOS 5-versie

iOS 5.1.1 is de laatst uitgebrachte versie van iOS 5. Deze update verscheen in mei 2012 en bood vooral bugfixes, zoals minder problemen met AirPlay. Er zat ook een oplossing in in voor het phishinglek in iOS 5, dat in maart 2012 werd ontdekt.

Wil je weten welke functies per iOS-versie zijn ingevoerd? Lees daarvoor ons artikel: Nieuwe functies per iOS-versie!

10 nieuwe functies in iOS 5

apple-ios-5-functiesApple’s ontwikkelaarsconferentie WWDC stond in 2012 volledig in het teken van iOS 5, iCloud en Mac OS Lion. iOS 5 bevat meer dan 200 nieuwe functies, waarvan Apple er tijdens de keynote 10 uitgebreid besprak, met als hoogtepunt het nieuwe Berichtencentrum (Notification Center) (zie foto). Een overzicht van tien hoogtepunten uit iOS 5 lees je in het artikel 10 nieuwe functies in iOS 5. Een compleet overzicht van alle afzonderlijke functies vind je in de serie ‘iOS 5 Uitgelicht‘.

De 10 meest belangrijke vernieuwingen in iOS 5 zijn:

8 minder bekende functies van iOS 5

Naast de bovenstaande tien toevoegingen zitten er tussen de 200 veranderingen van iOS 5 ook flink wat andere interessante verbeteringen. We verzamelden de interessantste toevoegingen in een artikel:

  • Bladeren tussen camera en fotorol
  • Weersverwachtingen per uur in de Weer-app
  • Nieuwe versie van Bluetooth-profiel AVRCP
  • Makkelijk afspraken maken en wijzigen met één vinger
  • Kiezen uit meerdere routes in iOS 5
  • Muziek verwijderen vanaf je iPhone
  • Meldingsstijl pushnotificatie instellen
  • Ondersteuning voor Hotmail in iOS 5

iOS 5 voor welke toestellen?

Wat heb ik nodig voor iOS 5iOS 5 is te installeren op de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 en 2 en de derde en vierde generatie iPod touch. Heb je nog een iPhone 3G of oudere iPod touch, dan zul je op iOS 4.3 blijven steken als hoogst mogelijke update.

Om iOS 5 te kunnen installeren heb je iTunes 10.5 nodig. Deze versie biedt diverse nieuwe functies zoals synchronisatie met iTunes via Wi-Fi en de mogelijkheid om muziek en apps die op een andere Mac/Pc of iOS-apparaat zijn aangeschaft automatisch te downloaden.

Hoe installeer ik iOS 5?

Hoe installeer ik iOS 5Als je van iOS 3.x of 4.x naar iOS 5 wilt updaten, kun je dat via iTunes doen. Sluit je iPhone, iPod touch of iPad met een kabel aan iTunes en klik op ‘Zoek naar update’. Vervolgens volg je de stappen op het scherm. Eventueel kun je ervoor kiezen om je toestel volledig te wissen en vervolgens iOS 5 installeren. Hiervoor kies je ‘Herstel’ in hetzelfde scherm.

Update: Apple heeft inmiddels iOS 7 uitgebracht. Heb je een iPhone 4 of hoger, dan raden we aan om iOS 7 te installeren. Alles hierover lees je in ons iOS 7-dossier.

iOS 5 en iCloud

iCloudDe toevoeging van iCloud is naast het berichtencentrum een van de grootste toevoegingen in iOS 5. Deze cloudservice zorgt ervoor dat je bestanden op een server bij Apple kunt uploaden, om ze er vervolgens via een ander apparaat weer van af te halen. Zo is het mogelijk om een gemaakte foto automatisch te downloaden op je iPad, pc of Mac met Fotostream en wissel je makkelijk opgeslagen spelbestanden uit tussen iDevices. Ook is het mogelijk om een reservekopie van je iPhone op te slaan in de cloud, zodat je niet langer afhankelijk bent van iTunes.

Lees meer over iCloud in ons dossier iCloud.

Berichtencentrum en notificaties in iOS 5

Een andere belangrijke toevoeging in iOS 5 is het Berichtencentrum (Notification Center). In het Berichtencentrum worden allerlei meldingen en waarschuwingen verzameld, zoals aankomende afspraken, gemiste gesprekken of app-meldingen die normaal als push-melding op je iDevice zouden verschijnen. Je toont het Berichtencentrum door aan de bovenkant van je scherm naar beneden te trekken. Naast je pushberichten vind je hier ook twee widgets voor weersinformatie en aandelenkoersen. Pushberichten zijn ook flink veranderd: deze verschijnen niet langer als een blauw pop-up scherm op je iDevice, maar als een witte strook bovenin je scherm. Ook onderbreken ze niet langer je activiteiten als je games speelt of films kijkt.

Update: Berichtencentrum is in iOS 7 sterk verbeterd.

Meer widgets in iOS 5

berichtencentrumNaast de beurs- en weerwidgets zitten er nog vrij weinig informatiebalkjes in het Berichtencentrum van iOS 5, maar dat gaat wellicht veranderen. Een aan Apple toegewezen patent spreekt over het gebruik van meerdere widgets in iOS 5. Dit kan gaan over Apple-widgets, maar de kans bestaat ook dat andere ontwikkelaars in iOS 5 aan de slag mogen gaan met eigen widgets.

Update: Apple heeft in iOS 5 helaas niet de mogelijkheid geopend om widgets van externe ontwikkelaars toe te staan. Alleen door te jailbreaken kun je extra widgets toevoegen. De jailbreaktweak SBSettings maakt in ieder geval gebruik van het berichtencentrum voor het tonen van extra meldingen. Ook zijn diverse jailbreak-ontwikkelaars bezig gegaan met eigen widgets. Maar Apple ondersteunt ze niet officieel.

Twitter in iOS 5 geïntegreerd

Apple zorgt met iOS 5 er voor dat Twitter volledig in het besturingssysteem is geïntegreerd. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een net gemaakte foto direct vanuit de Camera-app te tweeten, of om een interessante link vanuit Safari met je Twittervolgers te delen. De connectiviteit werkt ook andersom: Twitternamen worden gekoppeld aan je adresboek, zodat jij en je vrienden elkaar makkelijk op het sociale netwerk vinden.

Jailbreak voor iOS 5

iOS 5 is goed te jailbreaken. Er was bij het verschijnen van iOS 5 GM meteen al een werkende untethered jailbreak voor iOS 5. Latere versies bleken ook prima te jailbreaken. De meest recente untethered jailbreak voor iOS 5 heet Absinthe en in een handleiding voor Absinthe lees je hoe het werkt.

iOS 5 in beeld

Samen met andere Nederlandse iPhone-gebruikers verzamelden we in totaal tachtig screenshots van iOS 5. Hierin zie je precies hoe alle vernieuwingen er uit zien en hoe ze naar het Nederlands zijn vertaald.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!