iOS 5 uitgelicht: iMessage, de berichtenapp van Apple

iMessage is het in iOS 5 ingebouwde alternatief voor Whatsapp op de iPhone, iPod touch en iPad. In dit artikel behandelen we alle kanten van de gratis messenger-dienst.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

iOS-5-Uitgelicht-iMessage-headeriMessage is een nieuwe berichtendienst die vanaf firmware iOS 5 standaard geïnstalleerd staat op de iPhone, iPad en iPod touch. De dienst is vergelijkbaar met PingChat, WhatsApp en BlackBerry Messenger en laat je ongelimiteerd berichten sturen naar mensen die de toepassing ook hebben. Dat betekent dat het WhatsApp niet meteen overbodig maakt, omdat je ook wilt blijven communiceren met mensen die telefoons van een ander merk hebben. Gaat iMessage aanbieders zoals RIM zenuwachtig maken? In dit artikel komen alle aspecten van iMessage aan de orde.

iMessage in een notendop

iOS 5 Uitgelicht iMessage conversatieiMessage is geen gloednieuwe app op de iPhone, maar een nieuwe optie binnen de al bestaande app ‘Berichten’. Het wortelt zich dus meteen in je systeem. Onverlet kun je er wel gratis tekstberichten foto’s, video’s en contactgegevens mee verzenden naar andere iMessage-gebruikers. Eveneens is er een mogelijkheid tot chatsessies met meerdere personen tegelijk. iMessage-conversaties zien er hetzelfde uit als sms-sessies, maar zijn te herkennen aan een blauwe kleur tekstballon. Eén van de redenen achter iMessage is voor Apple natuurlijk, dat je al je vrienden, kennissen en familie probeert over te halen om ook een iOS-apparaat te kopen zodat jullie gratis berichten kunnen uitwisselen. iMessage werkt op 3G en Wi-Fi-netwerken. De berichten die je verstuurt via iMessage, worden versleuteld verzonden en zijn (onder normale omstandigheden) niet zomaar in te lezen door Apple of derde partijen.

Let op: iOS 5 verschijnt pas dit najaar (datum nog onbekend) voor eindgebruikers. Dit artikel is gebaseerd op de testversie die op 6 juni is vrijgegeven voor ontwikkelaars. De ontwikkelaarsversie is niet geschikt voor algemeen, persoonlijk gebruik. Snel bijlezen? WWDC 2011: Apple’s aankondigingen over iOS 5 en iCloud in 25 bullets.

Leesbevestiging aan of uit

iMessage ondersteunt twee subtiele mogelijkheden die Apple ten onrechte presenteerde als nieuwe eigenschappen op de WWDC: de aankomstbevestiging en de leesbevestiging. De populaire communicatiedienst WhatsApp, volgens KPN gebruikt door ongeveer 85 procent van jonge smartphone-eigenaren in Nederland, biedt die mogelijkheden al een tijdje. Daarin zie je een groen vinkje als een bericht is verstuurd en een dubbel groen vinkje als een bericht ook is gelezen door de andere partij is afgeleverd bij de andere partij (maar nog niet noodzakelijk is gelezen). Bij Apple is er wél sprake van een leesbevestiging en die is optioneel. Je kunt dan precies zien wanneer een vriend het bericht heeft gelezen en boos worden als je pas veel later een antwoord terugkrijgt. Ook zie je wanneer de ander aan het typen is.

Synchroniseren tijdens het chatten

Een behoorlijke functie van iMessage is dat je chatsessies automatisch synchroon lopen met andere apparaten. Als je een iPhone en iPad bezit met daarop hetzelfde account, dan kun je een conversatie verder opppakken op de iPhone als de batterij van de tablet leeg blijkt te zijn, bijvoorbeeld. Alle apparaten krijgen een push-notificatie van het laatste bericht, behalve als je die expliciet uitzet. Daarover lees je meer in iOS 5 uitgelicht: vernieuwde notificaties, berichtencentrum en widgets. Het is niet bekend of de push-meldingen ook automatisch synchroniseren.

Berichten sturen naar niet iMessage-gebruikers

iOS 5 Uitgelicht iMessage aan of uitDe kersverse iOS 5-communicatiedienst laat de gebruiker ook berichten sturen naar mensen die het programma niet hebben. Dat is logisch, want zoals eerder vermeld vormt iMessage een integraal onderdeel van de standaard meegeleverde Berichten-app. iMessage zoekt zelf uit of de aangeschreven persoon over iOS 5 beschikt. Zo ja: dan krijg je iMessage in optima forma en kun je gratis en snel berichten, foto’s, video’s en contactgegevens uitwisselen en groepschats aangaan. Zoniet, dan wordt er een sms, mms of e-mailbericht verstuurd. Het is ervan afhankelijk of je in het aan-veld een telefoonnummer of een mailadres invoert. iMessage-gesprekken zijn herkenbaar aan de blauwe en grijze tekstballonnen. Die van sms-sessies zijn volgens goed iPhone-gebruik groen met grijs.

Opties

iOS 5 Uitgelicht iMessage optiesAls je niet het risico wilt lopen dat je automatisch een sms verstuurt als iemand iMessage niet heeft, dan is deze functie uit te schakelen onder de Instellingen van de telefoon. Behalve laatstgenoemde instelling zijn er meer opties voor iMessage. Zo kun je aangeven of een bericht naar een niet iMessage-gebruiker (indien ingeschakeld) wordt verstuurd als een sms of een mms. Op de iPad en iPod touch is de mogelijkheid tot het versturen van een sms of mss niet aanwezig. Indien gewenst kun je ook een onderwerpveld weergeven en invullen. Dat lijkt vooral aardig als je de optie gebruikt om berichten naar mailadressen te sturen. Je kan een voorvertoning bekijken van een bericht, alvorens je die verstuurt. Ook het aantal keren dat er melding wordt gedaan van een nieuw bericht, is aan te passen.

Met dank aan @dirkjanh voor het testen van enkele functies.

Vragen of aanbieden om/van UDID’s en/of links naar iOS5 beta-firmware is nadrukkelijk niet toegestaan in de reacties of op het forum.

Artikel gecorrigeerd voor wat betreft de juiste statusmelding van de ‘groene vinkjes’ bij Whatsapp.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 50 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.