iOS 5 uitgelicht: toegangsscherm met notificaties en snelle camera-toegang

In deze editie van "iOS 5 uitgelicht" een overzicht van het vernieuwde toegangsscherm in iOS 5 met een overzicht van notificaties en een snelkoppeling naar de camera in de aankomende grote update voor het iOS-besturingssysteem die deze herfst beschikbaar komt.

Nieuwe toegangsscherm in iOS 5Maandagavond introduceerde Apple een grote update voor het iOS-besturingssysteem, die in de herfst van dit jaar beschikbaar zal komen. Apple biedt in iOS 5 niet alleen een compleet vernieuwde manier om notificaties te ontvangen en te beheren, ook kun je voortaan meer met het toegangsscherm van je iOS-apparaat. In de serie ‘iOS 5 uitgelicht’ lichten we telkens enkele grote of kleine functies eruit waar we dieper op ingaan. In dit artikel lees je meer details over het nieuwe toegangsscherm. Het bedrijf lijkt daarbij overigens goed naar de jailbreakscene te hebben gekeken. In dit artikel lees je de details.

Toegangsscherm met notificaties

Zoals we in het artikel over vernieuwde notificaties al schreven, heeft Apple het nieuwe berichtencentrum doorgetrokken naar het toegangsscherm (lockscreen). Dit betekent dat je zaken als gemiste gesprekken, sms-berichten, mailtjes en toekomstige afspraken terug kunt vinden op het toegangsscherm, op dezelfde manier gegroepeerd als in het berichtencentrum: per applicatie en netjes gesorteerd op datum. Het enige dat ontbreekt is de mogelijkheid om ook de Weer- en Aandelen-widgets op het toegangsscherm weer te geven. Wel worden pushnotificaties van applicaties zoals Facebook en Twitter getoond.

Let op: iOS 5 verschijnt pas dit najaar (datum nog onbekend) voor eindgebruikers. Dit artikel is gebaseerd op de testversie die op 6 juni is vrijgegeven voor ontwikkelaars. De ontwikkelaarsversie is niet geschikt voor algemeen, persoonlijk gebruik. Snel bijlezen? WWDC 2011: Apple’s aankondigingen over iOS 5 en iCloud in 25 bullets.

Vernieuwd toegangsscherm

Net als bij berichtencentrum kun je ook voor het toegangsscherm aangeven welke applicaties wel of niet getoond moeten worden. Dat voorkomt dat je toegangsscherm op een gegeven moment vol staat met allerlei notificaties die je misschien helemaal niet interessant vindt. Om rechtstreeks naar een applicatie te gaan waarvan je op je toegangsscherm een notificatie hebt ontvangen volstaat een simpele swipe van links naar rechts op het icoon van de notificatie zelf. De notificatie die je als laatste hebt ontvangen knippert bovendien op je scherm, zodat je meteen ziet wat je aandacht mogelijk nodig heeft. Uiteraard kun je vanaf het toegangsscherm ook nog altijd de tijd aflezen.

Snelle toegang tot de camera

Meteen toegang tot de camera-applicatieApple komt met iOS 5 tegemoet aan een wens van veel gebruikers. Voortaan kun je vanaf het toegangsscherm rechtstreeks toegang krijgen tot de camera-applicatie. Als je vanaf het toegangsscherm twee keer op de thuisknop drukt, verschijnt er naast de ontgrendelbalk een extra camera-icoon, waarmee je zonder je toestel te ontgrendelen meteen toegang hebt tot de camera-applicatie.

Apple houdt daarbij overigens wel rekening met veiligheid en privacy. Als je een toegangscode hebt ingesteld, kun je foto’s en video’s maken, maar niet alle foto’s en video’s bekijken. Alleen de foto of video die je het laatst gemaakt hebt is dan beschikbaar. Ook kunnen foto’s voortaan met de fysieke volumeknoppen gemaakt worden. Als je de camera-applicatie afsluit kom je uiteindelijk weer terug bij het toegangsscherm.

Vragen of aanbieden om/van UDID’s en/of links naar iOS5 beta-firmware is nadrukkelijk niet toegestaan in de reacties of op het forum.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 juni 2011, 20:29
Categorie iOS
Onderwerpen ios 5 uitgelicht, notificaties, startscherm, wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.