iOS 5 uitgelicht: Berichtencentrum, vernieuwde notificaties en widgets

In deze editie van "iOS 5 uitgelicht" een overzicht van de vernieuwde notificaties, het nieuwe berichtencentrum en widgets in de aankomende grote update voor het iOS-besturingssysteem die deze herfst beschikbaar komt.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

berichtencentrumSinds 2007 is deze functie al aanwezig in het iOS-besturingssysteem: notificaties. Aanvankelijk nog alleen voor zaken als sms-berichten en gemiste oproepen, maar later ook als push notificaties voor tal van App Store-applicaties. Sinds het begin van iOS is er dan ook niet veel veranderd aan dit belangrijke aspect van het mobiele besturingssysteem. Maar met iOS 5 komt daar, eindelijk, verandering in: Apple heeft de manier om notificaties te ontvangen en te beheren rigoureus veranderd en verhelpt daarmee een hoop problemen uit het oude systeem. In dit artikel lees je de details.

Geen opdringerige pop-ups meer, maar subtiele notificaties

Nieuw notificatiesysteem in iOS 5Een van de belangrijkste wijzigingen in iOS 5 is dat je niet langer lastiggevallen wordt door pop-ups, terwijl je bijvoorbeeld net je high score in Angry Birds probeert te verbeteren. Apple erkent zelf ook dat de huidige manier nogal “opdringerig” is. Als je bijvoorbeeld een sms-bericht krijgt, verschijnt de pop-up midden op je scherm, waarna je eigenlijk gedwongen wordt om er aandacht aan te geven — door de pop-up te sluiten of de Berichten-applicatie te openen. Eenmaal gesloten heb je bovendien geen mogelijkheid meer om de notificatie terug te lezen. Dat is bij sms-berichten misschien niet zo’n probleem, maar Apple heeft inmiddels meer dan 100 miljard push notificaties verstuurd, die op dezelfde manier aan gebruikers gepresenteerd worden (met uitzondering van badges en geluiden).

Niet-opdringerige notificaties in iOS 5

Dat is in iOS 5 allemaal verleden tijd. De opdringerige pop-up is vervangen door een subtiel balkje (door Apple stroken genoemd) bovenin het scherm van je iPhone, iPod touch of iPad. De notificatie komt in beeld, je kunt er kennis van nemen en vervolgens besluiten of je er al dan niet iets mee wilt doen. In tegenstelling tot de pop-ups in iOS 4.x en eerder kun je als een notificatie verschijnt gewoon verdergaan waar je mee bezig was. De nieuwe manier om notificaties te tonen geldt voor alle standaardapplicaties en ook voor App Store-applicaties die push notificaties versturen. Met het icoontje van de desbetreffende applicatie kun je aan de notificatie snel zien om welke applicatie het gaat. Met een eenvoudige tap op de notificaties ga je vervolgens rechtstreeks naar de app.

Let op: iOS 5 verschijnt pas dit najaar (datum nog onbekend) voor eindgebruikers. Dit artikel is gebaseerd op de testversie die op 6 juni is vrijgegeven voor ontwikkelaars. De ontwikkelaarsversie is niet geschikt voor algemeen, persoonlijk gebruik. Snel bijlezen? WWDC 2011: Apple’s aankondigingen over iOS 5 en iCloud in 25 bullets.

Berichtencentrum toont een overzicht van alle ontvangen notificaties

Een belangrijk nadeel in het oude systeem is dat je na het ontvangen van een (push)notificatie nergens een overzicht hebt van eerder ontvangen notificaties. Zoals gezegd is dat bij een sms-bericht niet zo’n probleem, omdat je die vrij snel terugvindt in de Berichten-app. Maar als je tientallen zo niet honderden applicaties op je iOS-apparaat hebt, die allemaal (push)notificaties sturen dan ben je al snel het overzicht kwijt. Daarom bevat iOS 5 de nieuwe functie ‘Berichtencentrum’. Zoals de naam al doet vermoeden biedt het een overzicht van alle berichten/notificaties die je ontvangt en al hebt ontvangen.

Berichtencentrum in iOS 5 geeft een overzicht van alle notificaties

Berichtencentrum is eenvoudig toegankelijk door met je vinger omlaag te swipen. De interface die je vervolgens te zien krijgt lijkt eigenlijk nagenoeg identiek te zijn aan MobileNotifier van jailbreak-ontwikkelaar Peter Hajas. Collega Paul Pols suggereerde al dat het intellectuele eigendom dat Hajas op dit idee heeft mogelijk ook de reden is waarom Apple de ontwikkelaar heeft aangenomen. Berichtencentrum toont naast de gebruikelijke notificaties van Mail, Berichten, Telefoon, Agenda-meldingen enzovoorts ook alle pushnotificaties van App Store-applicaties, overzichtelijk gegroepeerd per applicatie. Met het kruisje kun je per applicatie de desbetreffende notificaties verwijderen. In de Instellingen van berichtencentrum kun je ook aangeven welke applicaties je wel en niet in het berichtencentrum wilt tonen. Wisselen naar de applicatie doe je door op de desbetreffende notificatie te tappen.

Widgets voor weerbericht en aandelen & notificaties op toegangsscherm

Het gerucht ging al dat iOS 5 widgets zou krijgen. Dat blijkt ook zo te zijn, alleen gaat Apple niet zo ver dat je allerlei verschillende widgets kunt gebruiken. Je hebt slechts de keuze uit twee: aandelen en weer. Aandelen worden in de vorm van een lopende ticker in berichtencentrum weergegeven, zodat je snel kennis kunt nemen van de ontwikkelingen in bijvoorbeeld het aandeel Apple. De weer-widget toont evenals de Weer-applicatie de lokale huidige temperatuur in je woonplaats, de minimum- en maximumtemperatuur. Ook zie je aan de dynamische afbeelding meteen of je een zonnebril mee moet of misschien toch beter een paraplu.

Weer- en Aandelen-widget in iOS 5 via berichtencentrum

Vaak krijg je notificaties terwijl je iOS-apparaat vergrendeld is. Middels een pop-up kon je dan wel zien wat je had gemist, maar erg overzichtelijk was het allemaal niet. Bovendien moest je eerst je apparaat ontgrendelen om vervolgens te kijken welke nieuwe mailtjes je in de tussentijd hebt ontvangen of welke gesprekken je hebt gemist. Apple heeft daarom berichtencentrum (in afgeslankte vorm) doorgetrokken naar het toegangsscherm. Daar zie je voortaan ook een overzicht van alle ontvangen notificaties, gesorteerd per categorie of op datum, waar je meteen op kunt reageren. Meer daarover lees je in de aparte editie van ‘iOS 5 uitgelicht’ met specifieke aandacht voor het nieuwe toegangsscherm.

Instellingen van berichtencentrum, uitschakelen van notificaties

Bij push notificaties kon je ervoor kiezen om bepaalde notificaties uit te schakelen. Bij het berichtencentrum is dat precies zo. Je kunt per app aangeven welk soort meldingen je wilt ontvangen: de vertrouwde pop-ups, stroken bovenin het scherm of helemaal géén notificaties. Je ziet dit hieronder:

reminders meldingsstijl<   berichtgeving 1
De instellingen voor berichtgeving op de iPhone.

Waar is de agenda-widget?

Een vraag die we al een paar keer hebben gekregen: waar is de agenda-widget? Die is er niet! iOS 5 zal worden geleverd met slechts twee widgets, zoals we hierboven ook al hebben aangegeven: weerbericht en aandelen. Zoals je hieronder ziet dat de twee widgets gewoon in de lijst met notificatie-instelingen staan (Weather Widget en Stocks Widget). Deze namen zijn nog niet naar het Nederlands vertaald in de betaversie.

berichtgeving 2   Notificaties op lockscreen

Wist je dat?

  • Berichtencentrum ook in landschapsweergave is te gebruiken.
  • Notificaties in berichtencentrum handmatig of op tijd gesorteerd kunnen worden.
  • Per applicatie aangegeven kan worden welke soorten notificaties (badges, geluiden en stroken) weergegeven moeten worden.
  • Per applicatie gekozen kan worden tussen notificaties met stroken (niet opdringerig), meldingen (wel opdringerig, vereist een handeling om verder te gaan) of geen notificaties.
  • Per applicatie aangegeven kan worden worden of notificaties in berichtencentrum, toegangsscherm of beide weergegeven moeten worden.
  • Het aantal recente onderdelen (notificaties) per applicatie ingesteld kan worden op 1, 5 of 10 items.

Extra afbeelding notificaties op lockscreen toegevoegd, met dank aan @Treviant

Vragen of aanbieden om/van UDID’s en/of links naar iOS5 beta-firmware is nadrukkelijk niet toegestaan in de reacties of op het forum.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juni 2012, 13:20
Categorie iOS
Onderwerpen berichtencentrum, ios 5, ios 5 uitgelicht, notificaties, widgets, wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.