Man met iPad mini

Apple SIM en eSIM: alles over Apple’s ingebouwde simkaart

Lees alles over de eSIM en Apple SIM, waarmee je gemakkelijk tussen providers kunt wisselen. De eSIM is een ingebouwde simkaart in sommige iPhones, iPads en Apple Watch-modellen.

Apple SIM en eSIM

Apple SIM en eSIM zijn twee begrippen die veel met elkaar te maken hebben. In beide gevallen gaat het om een ‘digitale’ simkaart die ervoor zorgt dat je gemakkelijker van provider kunt wisselen. Je hebt dan geen traditionele plastic simkaart meer nodig. Daarnaast heb je bij sommige toestellen te maken met de Apple SIM, een plastic simkaartje die je zelf kunt plaatsen of al standaard is ingebouwd. In dit uitlegartikel lees je alles over de eSIM, Apple SIM en wat je ermee kunt.

Wat is eSIM?

eSIM is een ingebouwde chipkaart voor smartphones, tablets en andere kleine apparaten. Het dient als vervanger voor niet-fysieke simkaartjes en is bedacht door de GSMA. Dit is een samenwerkingsverband van telecombedrijven.

De eSIM is in feite een ingebouwde SIM-chip, die standaard is ingebouwd in je toestel. Voor fabrikanten zoals Apple is dat ideaal, omdat een traditioneel simkaartslot vrij groot is. Vooral bij kleine apparaten zoals de Apple Watch is er vaak te weinig ruimte voor een volledig simkaartslot. Een eSIM neemt nauwelijks ruimte in.

Een eSIM werkt met netwerken van meerdere providers, waardoor je gemakkelijk van provider kunt wisselen. Dit is de reden waarom providers niet staan te springen. Apple en Samsung zijn al jarenlang in gesprek met providers om een eSIM te kunnen aanbieden, maar erg vlot gaat dat niet. Wereldwijd zijn er 10 landen waar providers de eSIM ondersteunen. Bekende internationale aanbieders zijn Truphone en GigSky.

Man met iPad mini

Welke toestellen bevatten een eSIM?

Een eSIM is te vinden in de volgende Apple-producten:

In de 4G-modellen van de Apple Watch is een eSIM aanwezig, maar deze werkt alleen met specifieke providers in het land van aankoop. Koop je je 4G Apple Watch in Frankrijk, dan kun je alleen in Frankrijk gebruik maken van de mobiele dataverbinding. Roaming wordt niet ondersteund. Bij de iPhones en iPads is het juist wél mogelijk om wereldwijd gebruik te maken van de dataverbinding van je eSIM.

Alles over dualism op de iPhone lees je in ons speciale tipartikel.

Welke toestellen hebben Apple SIM?

De volgende iPads hebben een geïntegreerde Apple SIM:

 • Tweede generatie iPad Pro (2017) 10,5″ en 12,9″
 • Eerste generatie iPad Pro (2016) 9,7″

Deze iPads bieden ondersteuning voor de (fysieke) Apple SIM:

Welke providers bieden eSIM-dekking

Als je een data-abonnement voor je eSIM wilt afsluiten kun je alleen terecht bij providers die de eSIM ondersteunen. In deze landen vind je geschikte aanbieders:

Dit zijn de landen:

 • Canada
 • Duitsland
 • Hongarije
 • India
 • Kroatië
 • Oostenrijk
 • Tsjechische Republiek
 • Spanje
 • Verenigd Koninkrijk
 • Verenigde Staten

In Nederland en België zul je gebruik moeten maken van de internationale aanbieders GigSky en Truphone. Nederlandse en Belgische providers bieden géén ondersteuning voor eSIM of Apple SIM.

Dualsim signaalsterkte

Wat is Apple SIM?

De Apple SIM is een voorloper van de eSIM. Het is een fysieke simkaart, die vrijwel op dezelfde wijze werkt als de eSIM. Sommige recente iPads bevatten een ingebouwde Apple SIM, waardoor het in feite nauwelijks verschilt van de eSIM. Bij eerdere iPads kun je zelf een Apple SIM plaatsen. Dit is een plastic simkaartje die verkrijgbaar is bij de Apple Stores. Vervolgens kun je een data-abonnement afsluiten bij de partners waar Apple mee samenwerkt, dus GigSky, Truphone of specifieke providers in de hierboven genoemde landen.

Wat zijn eSIM voordelen en nadelen?

De eSIM heeft talloze voordelen, zowel voor gebruikers als voor Apple. Als het traditionele simkaartslot achterwege kan blijven, kan Apple compactere apparaten ontwerpen. Ook biedt het de mogelijkheid om een dualsim iPhone te maken, zonder dat er ruimte hoeft te zijn voor twee fysieke simkaarten. Overigens brengt Apple in China iPhones uit met een simkaartslot waar twee plastic simkaarten in passen, terwijl voor de rest van de wereld is gekozen voor de combinatie van fysieke simkaart en eSIM.

Voor gebruikers is het voordeel dat je niet meer afhankelijk bent van het fysieke simkaartje van je provider en makkelijker kunt wisselen. Nu duurt het vaak nog dagen voordat je je nieuwe simkaart per post krijgt toegestuurd. Met een eSIM kun je binnen een paar minuten van provider wisselen. De eSIM haalt via een beveiligde verbinding het simprofiel op. Dit is vooral handig bij providers met een korte opzegtermijn.

Een nadeel van eSIM is dat dit in theorie heel mooi klinkt, maar dat er bijna geen providers zijn die eraan meewerken. In Nederland en België is er geen enkele provider die het onderstunt. Eerder vertelden de Nederlandse providers ons dat ze het wel van plan zijn, maar er zit niet veel schot in. Daardoor heb je er in feite niet zoveel aan.

apple-sim-gigsky

Is een Apple SIM of eSIM handig op vakantie?

De eSIM of Apple SIM biedt vooral gemak als je op rondreis bent door meerdere landen of geen zin hebt om een lokaal simkaartje te regelen. Je kunt in meerdere landen internetten, zonder dat je van simkaart hoeft te wisselen. Neem je bijvoorbeeld een databundel bij GigSky of Truphone, dan ben je meteen online zodra je uit het vliegtuig stapt. Het is duurder dan een lokale simkaart, maar het scheelt ook veel gedoe. In EU-landen is het meestal voordeliger om de databundel van je eigen provider te gebruiken via de persoonlijke hotspot (tethering).

Apple SIM bestaat sinds 2014

apple-sim-usaApple introduceerde de Apple simkaart in 2014, gelijktijdig met de iPad Air 2. Aanvankelijk ging het om een losse simkaart, die in bepaalde landen werd meegeleverd bij de 4G-modellen van de iPad. Sinds de 9,7-inch iPad Pro (2016) is de Apple SIM ingebouwd in de 4G-modellen.

Het oorspronkelijke plan dat je makkelijker van aanbieder kunt wisselen, is nog niet gerealiseerd. Dat komt omdat weinig providers meedoen en omdat de prijzen van de databundels vrij hoog zijn.

Apple wil eigenlijk helemaal van het simkaartslot af, zodat ze daar bij het design van de toestellen geen rekening mee hoeven houden. Al in 2010 deed Apple een voorstel om over te stappen op een geïntegreerde eSIM. Providers zagen het niet zitten en weigerden medewerking te verlenen. Sindsdien zijn de reacties op het plan erg lauw. Providers zijn bang om de controle over klantdata kwijt te raken, als ze niet langer de simkaart leveren. Ook zien ze het niet zitten dat je makkelijk van provider kunt wisselen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Devices Apple Watch Series 3, Apple Watch Series 4, iPad, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max