Man met iPad mini

Apple SIM en eSIM: alles over Apple’s ingebouwde simkaart

Lees alles over de eSIM en Apple SIM, waarmee je gemakkelijk tussen providers kunt wisselen. De eSIM is een ingebouwde simkaart in sommige iPads en Apple Watch-modellen.

Apple SIM en eSIM zijn twee begrippen die veel met elkaar te maken hebben. De eSIM is een ingebouwde simkaart, die ervoor zorgt dat je makkelijk van provider kunt wisselen en geen traditionele plastic simkaart meer nodig hebt. De Apple SIM is eveneens geschikt voor meerdere providers, maar heeft nog wel de vorm van een plastic simkaartje. In dit uitlegartikel lees je alles over de eSIM, Apple SIM en wat je ermee kunt.

Man met iPad mini

Wat is eSIM?

eSIM is een ingebouwde chipkaart voor smartphones, tablets en andere kleine apparaten. Het dient als vervanger voor niet-fysieke simkaartjes en is bedacht door de GSMA. Dit is een samenwerkingsverband van telecombedrijven.

De eSIM is in feite een ingebouwde SIM-chip, die je niet uit het toestel kunt verwijderen. Fabrikanten zoals Apple zien het wel zitten, omdat een traditioneel simkaartslot vrij groot is. Ze hoeven bij het design dan geen rekening meer te houden met een verwijderbare simkaart aan de zijkant van het toestel, maar hoeven alleen een kleine chip in te bouwen.

Een eSIM werkt met netwerken van meerdere providers, waardoor je gemakkelijk van provider kunt wisselen. Apple en Samsung zijn al jarenlang in gesprek met providers om een eSIM te kunnen aanbieden. In diverse 4G-modellen van de iPad Pro en in de Apple Watch Series 3 is al een eSIM aanwezig. Je bent niet verplicht om er gebruik van te maken.

Een eSIM werkt alleen als een provider ondersteuning ervoor biedt. Dit probleem doet zich bijvoorbeeld voor bij de Apple Watch Series 3 met 4G-functie. Er zit weliswaar een eSIM in deze smartwatch, maar je kunt alleen databundels bij specifieke partners afsluiten. In Duitsland is dit Deutsche Telekom en in het Verenigd Koninkrijk heeft Apple gekozen voor exclusieve samenwerking met EE. Nederlandse providers doen niet mee, dus je kunt geen 4G via Nederlandse mobiele netwerken gebruiken op deze Apple Watch.

Wat is Apple SIM?

De Apple SIM is een fysieke simkaart, die vrijwel op dezelfde wijze werkt als de eSIM. Het ziet eruit als normale simkaart en is verkrijgbaar in de meeste Apple Stores. Hiermee kun je een data-abonnement afsluiten bij GigSky, een partij waar Apple mee samenwerkt. De databundels zijn verkrijgbaar voor meer dan 180 landen en regio’s. Vanaf september 2017 kun je ook gebruik maken van Truphone, waarbij je met één databundel in 44 landen terecht kunt.

Verderop lees je meer over de Apple SIM.

Wat zijn eSIM voordelen en nadelen?

De eSIM heeft talloze voordelen, zowel voor gebruikers als voor Apple. Apple kan compactere apparaten ontwerpen als ze het simkaartslot achterwege kunnen laten. Voor gebruikers is het voordeel dat je niet meer dagenlang op een nieuwe simkaart hoeft te wachten als je van provider wilt wisselen. Nu duurt het nog vaak een paar dagen voordat je je nieuwe simkaart per post krijgt toegestuurd. Met een eSIM kun je binnen een paar minuten van provider wisselen. De eSIM haalt via een beveiligde verbinding het simprofiel op. Dit is vooral handig bij providers met een korte opzegtermijn.

Een nadeel van eSIM is dat niet alle providers ondersteuning bieden. In Nederland is er nog geen enkele provider die met eSIM werkt, maar ze zijn het wel van plan.

In welke iPads zit een eSIM?

In de volgende iPads met 4G-functie is een eSIM aanwezig:

  • iPad Pro (alle modellen van 9,7-inch en 10,5-inch)

Bij de volgende iPads werkt het ook, maar zul je eerst een Apple SIM in de Apple Store moeten halen:

In welke Apple Watch-modellen zit een eSIM?

De eSIM is alleen aanwezig in de Apple Watch Series 3 met 4G. Dit model wordt in Nederland en België nog niet verkocht en is in beide landen ook nog niet te gebruiken, omdat geen enkele lokale provider de eSIM ondersteunt.

eSIM en Apple SIM in Nederland en België

In Nederland en België kun je maar beperkt gebruik maken van de eSIM en Apple SIM, omdat lokale providers nog niet meedoen. Er is daarom ook nooit een Apple SIM meegeleverd bij de 4G-modellen van de iPads. Wel kun je in de Apple Store een Apple SIM afhalen om in een geschikte iPad (zie hierboven) te gebruiken. Vervolgens kun je bij partners GigSky of Truphone een bundel afsluiten. Vaak is het echter goedkoper om gebruik te maken van een normale simkaart van je eigen provider.

In de 9,7-inch iPad Pro en latere modellen is de eSIM standaard ingebouwd, ook in de exemplaren die in Nederland en België worden verkocht. Maar ook daarbij ben je beperkt tot GigSky en Truphone.

apple-sim-gigsky

Is een Apple SIM of eSIM handig op vakantie?

De eSIM of Apple SIM biedt vooral gemak. Je kunt in meerdere landen internetten met je iPad, zonder dat je zelf een simkaart erin hoeft te stoppen of op zoek hoeft te gaan naar een lokaal telecomwinkeltje. Als je uit het vliegtuig stapt heb je meteen verbinding met een lokale provider. De prijzen van de Apple SIM-bundels liggen wel relatief hoog, waardoor het meestal voordeliger is om data via je eigen provider te gebruiken. Je kunt daarvoor de persoonlijke hotspot van je iPhone te gebruiken als je incidenteel wat wilt internetten op je iPad.

Vooral in de EU is de Apple SIM onvoordelig, omdat roaming al is inbegrepen in je normale databundel. In landen buiten de EU kan de Apple SIM wel handig zijn, maar let ook dan goed op de prijs.

Apple SIM bestaat sinds 2014

apple-sim-usaApple introduceerde de eigen simkaart in 2014, gelijktijdig met de iPad Air 2. Aanvankelijk ging het om een losse simkaart, die in bepaalde landen werd meegeleverd bij de 4G-modellen van de iPad. Sinds de 9,7-inch iPad Pro (2015) is de Apple SIM ingebouwd in de 4G-modellen.

Het oorspronkelijke plan dat je makkelijker van aanbieder kunt wisselen, is nog niet gerealiseerd. Dat komt omdat weinig providers meedoen en omdat de prijzen van de databundels vrij hoog zijn.

Apple wil eigenlijk helemaal van het simkaartslot af, zodat ze daar bij het design van de toestellen geen rekening mee hoeven houden. Al in 2010 deed Apple een voorstel om over te stappen op een geïntegreerde eSIM. Providers zagen het niet zitten en weigerden medewerking te verlenen. Sindsdien zijn de reacties op het plan erg lauw. Providers zijn bang om de controle over klantdata kwijt te raken, als ze niet langer de simkaart leveren. Ook zien ze het niet zitten dat je makkelijk van provider kunt wisselen.

Update september 2017: Nederlandse providers hebben aangegeven dat ze ondersteuning voor de eSIM gaan bieden, zodra de markt erom vraagt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Devices Apple Watch Series 3, Apple Watch Series 4, iPad