logo Google Chrome

Zo voorkom je dat de Chrome-browser je Mac traag maakt

Google Chrome heeft de hardnekkige eigenschap veel geheugen te gebruiken, waardoor je Mac traag kan worden. Je kunt dit voorkomen met een speciale Chrome-extensie, The Great Suspender.

Google Chrome is een van de meest populaire browsers voor de Mac. Het programma heeft echter wel een hardnekkig probleem: het heeft de neiging om heel veel geheugen van je computer te gebruiken, waardoor je Mac in ernstige gevallen erg traag wordt en de fans opeens beginnen te blazen. Dit probleem kun je indammen met behulp van een speciale Chrome-extensie: The Great Suspender. In deze tip laten we zien hoe je de extensie The Great Suspender installeert en naar eigen wensen instelt.

Trage Mac door Google Chrome

The Great Suspender is een extensie die ervoor zorgt dat de tabbladen die je in Google Chrome hebt geopend, inactief worden zodra je deze niet open hebt staan. Daardoor slokt het tabblad geen geheugen meer op en wordt de werklast voor je Mac een stuk lichter.

Voorkom een trage Mac met The Great Suspender

  1. The Great Suspender is een Chrome-extensie. Je vindt deze in de Chrome Web Store. Open deze pagina en klik rechtsboven op de knop ‘Toev. aan Chrome’ om het te installeren in je Chrome Browser. (Let op: dit werkt dus alleen in Chrome en niet in Safari.)
  2. Vervolgens vraagt Google Chrome je om te bevestigen dat je de extensie wil toevoegen aan je browser. Klik op ‘Toevoegen’ om de extensie te installeren.

The great suspender

  1. Nu verschijnt er een nieuw knopje aan de rechterkant van de URL-balk. Klik daarop om het menu van The Great Suspender te openen en druk op ‘Settings’.
  2. Vervolgens opent een nieuw Chrome-tabblad, waarmee je de functie kunt instellen. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat inactieve tabbladen na een bepaalde tijd automatisch gedactiveerd worden. Ook handig is de optie om tabbladen die formulieren bevatten niet te deactiveren als deze nog niet opgeslagen zijn. Bij de optie ‘Whitelist’ kun je de URL’s toevoegen van de websites die je nooit wilt deactiveren.

Voor de beste ervaring is het handig om goed te kijken naar de instellingen. Als je tabbladen snel wilt deactiveren, bespaart je dat aanzienlijk veel energie. Maar bij websites zoals YouTube en Spotify wil je misschien dat ze juist actief zijn in de achtergrond. In dat geval moet je ze dus op de Whitelist zetten, zodat The Great Suspender ze niet automatisch uitschakelt.

Meer tips over Google Chrome lees je hier:

  1. Andere zoekmachine op de iPhone instellen in Safari en Chrome
  2. Zo stop je automatisch opstarten van Google Chrome op de Mac
  3. Experimentele functies in Chrome voor iOS inschakelen
  4. Google Chrome: tabbladen uitwisselen tussen iPhone, iPad en desktop
  5. Zo check je of extensies Chrome vertragen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2019
Categorie Mac
Onderwerpen browser, chrome