iPhone-explosie

Kan een iPhone echt ontploffen of exploderen?

Help, er komt rook uit!

Er verschijnen soms verhalen ontplofte iPhones met exploderende batterijen op sociale media. Hoe groot is de kans dat jij hiermee te maken krijgt? Wat kun je doen om het te voorkomen? En gaat het echt om een ontploffing?

‘iPhone ontploft in Nederlandse handtas’

In de media en op sociale media kom je regelmatig verhalen tegen over ontplofte iPhones. Soms komen dit soort ervaringen erg dichtbij: in 2009 meldde de Nederlandse iPhone-gebruiker ‘Floppie’ dat zijn iPhone was ontploft op vakantie. De iPhone stond in vliegtuigstand en was opgeborgen in een handtas, die in de schaduw stond. Twee minuten later was er van de iPhone weinig meer over dan een smeulend blokje. Het toestel was gloeiend heet. Een recenter verhaal is dat van de Ron Barten uit Brabant, die in 2018 opeens rook uit zijn iPhone zag komen. Hoe kan dat? In dit artikel vertellen we hoe het zit en hoe je kunt merken dat jouw iPhone op springen staat.

Een ‘iPhone-ontploffing’ is vaak geen explosie

Bij een ontploffing denk je al snel aan rondslingerende brokstukken en vuurballen die om je oren vliegen, zoals op de foto’s hieronder. Maar zo spectaculair is het meestal niet. In de meeste gevallen heeft het toestel brandvlekken of is er rookontwikkeling geweest, zonder dat er echt sprake was van een ontploffing. De iPhone kan er na afloop wel flink gehavend uit zien, met zwarte plekken en gesmolten onderdelen.

iPhone ontploffing

De kans dat je door een ontploffende iPhone wordt getroffen, is heel erg klein. Er zijn meer dan 1 miljard iOS-devices in gebruik en het komt maar heel zelden voor dat er een ontploffingzaak in het nieuws is. Meestal gaat het om de ervaringen van één enkele persoon en krijgt een dergelijke ontploffingszaak veel aandacht in de kranten. Het levert namelijk mooie foto’s op van half-verkoolde iPhones en bedremmeld kijkende slachtoffers, die de publiciteit zoeken in de hoop dat Apple de zaak serieus neemt en de iPhone vergoedt.

Begrijp ons niet verkeerd: als een iPhone in je broekzak oververhit raakt kan dat behoorlijk gevaarlijk zijn. Zo’n smeulende iPhone kan brandwonden veroorzaken en de eigenaar kan serieus gewond raken. Ook kan een iPhone brand in huis veroorzaken, als het toestel op een plek ligt met brandbaar materiaal zoals hout en olietanks. Maar de kans daarop is zeer klein en de verhalen in de media zijn vaak nog iets extra aangedikt om het extra spectaculair te maken. Een ‘explosie’ is vaak niet meer dan een rookpluim.

De oorzaak is in de meeste gevallen een probleem met de batterij. Dit is iets waar Apple helaas niet zoveel aan kan doen, behalve de batterijen zo veilig mogelijk ontwerpen. Er is echter weinig te doen tegen batterijen die na verloop van tijd opbollen of door gebruik van een defecte stekker te heet worden. Apple’s eigen adapters en MFi-gecertificeerde opladers zijn overigens beveiligd tegen oververhitting.

Terugroepacties

‘Ontploffing’ komt ook voor bij apparaten met stekker. Zo hadden de Senseo-koffiezetapparaten op een gegeven moment last van ‘explosies’. Dit werd veroorzaakt door een defecte boiler, die kon ‘ontploffen’ als het apparaat flink verkalkt was geraakt. Van deze apparaten zijn tientallen miljoenen stuks verkocht en de kans op ontploffen was 3 op 1 miljoen. In Nederland is er één incident met een Senseo geweest, waarbij het slachtoffer gelukkig niet gewond raakte. Philips riep maar liefst 6 miljoen Senseo-apparaten terug om ze gratis te repareren, terwijl het bedrijf er ook voor had kunnen kiezen om gratis ontkalkingszakjes naar gebruikers te sturen. Ondanks alle incidenten zullen er maar weinig mensen zijn die zich nog steeds onveilig voelen als ze hun dagelijkse kopje koffie zetten.

Ons advies is om zelf goed op te passen. Hoor je vreemde sissende geluiden uit een apparaat komen of wordt deze erg heet, koppel het dan los en zorg ervoor dat je het apparaat op een veilige plek neerlegt, bijvoorbeeld buiten in de tuin (als het niet regent).

Bij iPhone-explosies hoor je ook regelmatig een roep om terugroepacties en omruilen, maar dat heeft eigenlijk weinig zin. Een iPhone heeft een oplaadbare batterij en die veroorzaakt meestal de oververhitting en rookontwikkeling. Zou Apple alle toestellen omruilen, dan heb je daarmee opnieuw kans op oververhitting. Alleen als er fabricagefout in de batterij is ontdekt kan het zin hebben om toestellen massaal om te ruilen, zoals het geval was bij het Samsung-batterijschandaal in 2016.

Moet je je nou zorgen maken over exploderende iPhones? Waarschijnlijk niet, maar je moet wel opletten dat je bij gek gedrag even wat meer afstand neemt om te voorkomen dat je jezelf bezeert.

De Samsung-zaak
De angst voor exploderende iPhones is toegenomen nadat Samsung in 2016 in het nieuws kwam met batterijproblemen bij de Galaxy Note 7. Dit toestel leidde tot zoveel incidenten dat de luchtvaartinstanties een verbod oplegden. Het was niet langer toegestaan om de Note 7 in een vliegtuig mee te nemen. Samsung loste het probleem op, maar het vliegverbod bleef van kracht. In dit geval waren er twee productieproblemen met de batterij, waardoor er kortsluiting ontstond en de toestellen oververhit raakten. Soms leverde dat brandplekken en brandgevaar op, maar van spectaculaire ontploffingen met rondslingerende brokstukken is nooit sprake geweest.

Het cruciale onderdeel hierbij is de batterij. In de meeste gevallen waarbij een smartphone vlam vat of smelt, is de batterij de oorzaak. Onder bepaalde omstandigheden kan élke Lithium-Ion-batterij namelijk ontbranden of smelten, ook als de batterij aan alle richtlijnen voldoet.

Kan mijn iPhone exploderen?

Exploderende iPhones zijn regelmatig in het nieuws, maar de kans dat het jou overkomt is extreem klein. Omdat er geen officiële tellingen zijn, is er niet bekend hoeveel iPhones in brand zijn gevlogen. Een schatting maken op basis van nieuwsberichten geeft geen betrouwbare indruk hoe vaak het nu eigenlijk voorkomt. Apple heeft meer dan 1 miljard iPhones verkocht, terwijl het aantal ontploffingszaken dat jaarlijks in het nieuws komt, op de vingers van één hand is te tellen. Bij de Note 7 was sprake van enkele honderden incidenten en dat leidde meteen tot een schandaal. Als bij Apple 1 op de 1 miljoen mensen last heeft van smeulende en rokende batterijen, zou dat een nog veel groter schandaal zijn en zou iedereen wel iemand in de kennissenkring hebben die ermee te maken heeft gehad. Maar dat is niet zo.

We noemen die kans van 1 op 1 miljoen niet zomaar. Dit is namelijk de kans om door de bliksem te worden getroffen. Ben jij daar dagelijks bezorgd over? Waarschijnlijk niet. De kans dat je iPhone-batterij explodeert is kleiner dan die 1 op 1 miljoen.

Waarom ontploffen iPhones dan?

Smeulende iPhones en rokende batterijen ontstaan meestal door:

  • Fabricagefout: Een hardwarefout kan ervoor zorgen dat er kortsluiting ontstaat, waardoor de batterij oververhit raakt. Dit was het geval bij de Samsung Galaxy Note 7.
  • Oververhitting: De iPhone werkt het beste bij temperaturen onder de 45 graden Celsius. Als de iPhone langere tijd boven die temperatuur blijft, kan de interne hardware beschadigd raken. Er verschijnt dan meestal een temperatuurwaarschuwing op het scherm, met het advies om de telefoon te laten afkoelen. Een hoesje dat de warmte niet goed afvoert, kan ervoor zorgen dat je toestel sneller oververhit raakt. De iPhone heeft een interne beveiliging die bijvoorbeeld automatisch ervoor zorgt dat het afspelen van muziek stopt en dat het toestel in vliegtuigmodus gaat.
  • Druk op de batterij: Als een iPhone wordt gebogen, bijvoorbeeld omdat je erop bent gaan zitten, dan kan de batterij onder druk komen te staan. Daardoor treden sneller problemen op.
  • Slechte accessoires: Gebruik je accessoires van slechte kwaliteit dan is de beveiliging tegen oververhitting minder goed geregeld. Je iPhone kan tijdens het laden erg heet worden of de stroomadapter vat vlam en smelt. We schrijven op iCulture regelmatig over de verschillen tussen goedgekeurde laders en “>goedkope laders die je iPhone kunnen beschadigen. Ken Shirriff heeft meermaals bewezen dat de onofficiële accessoires heel ander laadgedrag vertonen. En ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor laders van slechte kwaliteit. Als je huis is afgebrand omdat je een goedkope lader van AliExpress hebt gebruikt, kun je natuurlijk moeilijk Apple de schuld geven.

Hieronder zie je dat een officiële iPad-lader (links) veel meer technologie aan boord heeft dan een namaaklader (rechts, meer info):

iPad-lader origineel vs namaak

Hierop moet je letten
Soms treedt een probleem met de batterij direct na aankoop op, zoals het geval was bij Ron Barten. Waarschijnlijk is er dan al bij de productie of assemblage van dat specifieke toestel iets misgegaan. Het wil niet altijd zeggen dat de hele productiebatch er last van heeft. Bij andere mensen treden de problemen pas later op, als de batterij wat ouder wordt of als het toestel onder grote druk heeft gestaan.

Zo weet je of er iets mis is:

  • Er komt een sissend geluid uit de batterij.
  • De iPhone wordt erg heet en koelt niet makkelijk af.
  • De iPhone is verbogen omdat je er bijvoorbeeld op bent gaan zitten.
  • De batterij is opgezwollen of vertoont een bult. Daardoor kan de behuizing met een kier open gaan staan (dit komt vooral voor bij de Apple Watch, Apple heeft hiervoor een officieel reparatieprogramma).

Apple Watch scherm los

Heb je last van bovenstaande symptomen, laad je toestel dan niet zomaar op. Laat er eerst naar kijken. Neem contact op met Apple, check of je iPhone-garantie nog geldig is en of je recht hebt op gratis iPhone-reparatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!